Banner 980x90

Ogrē tapis neparasts gobelēns 

Publicitātes foto
Publicitātes foto

11.februārī Rīgā, Lietišķās mākslas muzejā tiks atvērta Aleksandras Cukermanes personālizstāde "Tri Devici Pod Oknom", ko organizē Laikmetīgās mākslas centrs (KIM) sadarbībā ar Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeju.

Kā pilsētas informācijas portālu Ogre24.lv informēja Ogres Vēstures un mākslas muzeja informācijas speciāliste Gunta Šmidre, taču tikai retais iedomāsies, ka šīs jaunās, izraēliešu mākslinieces izstādē, kuras darbi pabijuši jau daudzviet pasaulē, viens gobelēns  austs Ogrē un to radījusi Līva Kaprāle.

"Piedalīties šajā projektā bija zināms izaicinājums priekš manis - gan tādēļ, ka kādu laiku nebiju sēdējusi pie stellēm un strādājusi gobelēna tehnikā, gan ļoti neilgā laika termiņa dēļ, kurā jāiekļaujas. Es biju pats pēdējais cilvēks, kas "ieleca" projektā. Man piešķīra izaust zīmējumu, kuram vispelēcinātākie, smalkākie toņi. Decembrī pati krāsoju dzijas, jo biju par slinku meklēt vajadzīgo toņu nokrāsas dzijai, bet biju čakla krāsot," stāsta Līva.

Līvai Kaprālei paveicās, ka lietišķās mākslas studijas "Saivas" telpās Ogres kultūras centrā viņai tika atvēlētas stelles un šī gada janvārī sākās neatlaidīgs darbs.

"Uzsākot projektu, mēs ar izstādes kuratoriem izrunājām daudzas lietas. Man likās būtiski, ka Cukermanes mākslā liela nozīme ir Šagālam. Tas man bija atslēgas vārds, aužot šo darbu – es bieži pieķēru sevi pārdomājot, kā Šagāls liktu krāsas, kā veidotu laukumus, stāstus."

Visu janvāri, aizlienējusi studijas stelles, sarunājoties pavedieniem un lēni malkojot tēju pauzēs, kad jāatpūšas, dienu no dienas, vakarus un reizēm pat nakts stundas ņemot talkā, Līva auda. Ar tādu mieru un līdzsvarotību, kādu daudzi var tikai apbrīnot.

Iespējams, ka Līvas Kaprāles austais 91,5 x 84 cm lielais gobelēns pēc izstādes Rīgā, piedalīsies izstādēs citviet pasaulē. Taču Līva Kaprāle tikai nosmaida par šo faktu: "Zini, vienā brīdī es apjautu, ka katra darba diena man dāvina pa ziedam. Visapkārt auksts, ziema, bet tu apsēdies pie stellēm un radi ziedu. Vai tas nav fantastiski?"

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)