Banner 980x90

Ogres 1.vidusskolas direktore: pedagoga algai vajadzētu būt 800 Ls

Pedagogam Latvijā būtu jāpelna 500 lati "uz rokas" jeb aptuveni 800 lati pirms nodokļu nomaksas. Tie ir 5 lati par vienu astronomisko stundu, pilsētas informācijas portālam Ogre24.lv pastāstīja Ogres 1.vidusskolas direktore, Latvijas izglītības vadītāju asociācijas prezidente (LIVA) Ineta Tamane, jautāta, kāda būtu "cilvēka cienīga" alga pedagogam.

Viņa un LIVA uzskata, ka zemais atalgojums ir viens no iemesliem, kāpēc Latvijas izglītības sistēmā ir mazs vīriešu pedagogu skaits. Vīrieši ar pedagoga algu nevar atļauties uzturēt ģimeni un tādēļ no skolas nereti aiziet. Arī sievietes pamet pedagoga darbu. "Ogrē esmu direktore sešus gadus. Pa šiem gadiem no skolas ir aizgājušas trīs ļoti labas skolotājas, kas kopā ar ģimenēm izceļoja no Latvijas. Iemesls - nespēja ar zemo pedagoga algu uzturēt savu ģimeni", norāda Tamane.

Skolotāji, zemā atalgojuma dēļ, esot spiesti strādāt vairāk nekā slodzi, lai nomaksātu milzīgos apkures rēķinus, maksātu kredītus un citus maksājumu, tādējādi "sadedzinot sevi". Tas turklāt izraisa biežu slimošanu, depresiju un nomāktību. To pašu varot teikt arī par direktoriem. Slodze ir milzīga. Ogres 1.vidusskolas direktorei pēdējo trīs gadu laikā nācies pavadīt aizsaulē četrus izglītībā strādājošos pedagogus un direktorus, kuru vecums bija ap 50.

Jautāta, kā uzlabot pedagogu atalgojuma sistēmu, Tamane norāda, ka viņa un LIVA uzskata, ka jāceļ pamatlikme. Šobrīd zemākā pamatlikme pedagogam ir 280 lati par vienu slodzi. Tas, viņasprāt, ir nepietiekami cilvēkiem, kuri ieguvuši augstāko izglītību un, kuri atbild par sabiedrības nākotni. Skolotājam jāvar atļauties nopirkt grāmatas un apmeklēt teātrus. Ja viņš to nedarīs, nebūs interesants un zinošs. Šobrīd LIVA uzstāj, ka pamatlikmi vajadzētu palielināt par 10%, kā arī piemaksu maksāt par izglītības pakāpi.

Tamane stāsta, ka vispirms pedagogiem vajadzētu samaksāt par reāli nostrādāto laiku. Pedagogiem nekad nemaksā par virsstundām un darbu brīvdienās, taču realitātē pedagogi ir nodarbināti arī vecāku sapulcēs un dažādos pasākumos gan vakaros, gan brīvdienās. Pedagogi tāpat "pārstrādā" stundas, gatavojoties mācību stundām un labojot darbus. Bez tam būtu jāņem vērā, ka darbs ir saistīts ar stresu un lielu atbildību. Te noteikti vajadzētu darba devējiem padomāt par labu veselības polisi, kas arī krīzes laikā nav pieejama. Tāpat vajadzētu vairāk rast līdzekļus pedagogu pieredzes apmaiņām, personības izglītošanai. Sabiedrība no tā tikai iegūs, ja skolotājs būs pozitīvs, harmonisks un līdzsvarots, uzskata Tamane.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)