Banner 980x90

Ogres muzeja un TIC darbinieki palīdz vācietim no Erlangenas atrast dzimtas saknes Meņģelē

Pēdējo divu nedēļu laikā Ogres novada tūrisma informācijas centrā un Ogres Vēstures un mākslas muzejā vairākkārt viesojās vācietis Henrihs Švarthofs no Erlangenas. Uzņēmīgais 78 gadus vecais kungs jau 10 gadus cītīgi pēta savu dzimtas koku, un nopietnā arhīvu izpēte viņu atvedusi uz Latviju. Gan Vācijas, gan Latvijas arhīvu liecības norādīja uz viņa senču – senu vācbaltiešu dzimtu fon Mengdenu (von Mengden) saistību ar Ogri, pilsētas informācijas portālam Ogre24.lv ziņo muzeja pārstāvji.

Ogres Vēstures un mākslas muzejā viņam izdevās noskaidrot, ka senču apmešanās vieta Altenwoga ir nevis Ogre, bet Meņģele, kā šo apdzīvoto vietu kādreiz sauca. Arhīva ziņas liecina, ka 15.gadsimtā tieši tur kādreiz dzīvojis viņa priekštecis - Engelbrehts Mengdens. Atrast savu senču saknes tik tālā pagātnē nenoliedzami ir liels retums, tāpēc , kad ciemiņš izteica vēlmi redzēt vietu, kur tolaik mitinājušies viņu senči, Ogres TIC darbinieces , ne mirkli nešaubījās- šim kungam ir jāpalīdz! Šīs nedēļas sākumā TIC darbinieces sazinājās ar Meņģeles tautas nama vadītāju Ilzi Jankunu, lai kopīgi ar Henrihu izstaigātu tās vietas Meņģelē, pa kurām sirmā senatnē staigājuši arī Mengdenu dzimtas ļaudis.

Kopīgi tika apskatīta Ogres upes vecā gultne, izstaigāti kapi, pabūts arī pie Meņģeles baznīcas, kurai kādreiz garām plūda Ogres upe. Vecie meņģelieši zina stāstīt, ka tieši šeit, kādreiz veicot būvdarbus, atrastas senu apbedījumu pēdas.

Atvadoties no senču zemes,Henrihs Švarthofs lūdza viņu nofotografēt pie Meņģeles zīmes. Latviju viņš atstās jau šo ceturtdien, taču sirmajam kungam šis brauciens ir bijis ļoti veiksmīgs - viņam izdevies gūt plašāku ieskatu senču noslēpumos.

Vācietis Henrihs Švarthofs nopietni savu dzimtas vēsturi sācis pētīt pirms 10 gadiem, kad mūžībā aizgājusi viņa mamma. Tolaik viņas pētījumi sniedzās līdz 16. gadsimtam. Šobrīd senču dzīves gaitu izpēte Henrihu aizvedusi līdz pat 13.gadsimtam. Baltijā dzimta zināma kopš 15.gadsimta. Nākamajā gadā Henrihs Švarthofs nolēmis viesoties Igaunijā ,Tartu, jo Mengdenu dzimtas saknes atrodamas arī tur. Viņš ir iecerējis, ka šie nopietnie pētījumi pēc tam tiks apkopoti un klajā nāks grāmata par seno un nozīmīgo Mengdenu dzimtu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)