Banner 980x90

Ogres pašvaldība noliedz, ka domē veikta kratīšana saistībā ar fiktīvo darbinieku nodarbināšanu bērnudārzā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pagājušajā nedēļā Ogres novada domē saistībā ar aizdomām par ilgstošu fiktīvo darbinieku nodarbināšanu bērnudārzā "Riekstiņš" nav veicis kratīšanu, bet dokumenti izsniegti "normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā", apgalvo Ogres novada pašvaldība.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "de facto" svētdien vēstīja, ka saistībā ar ilgstošu fiktīvo darbinieku nodarbināšanu bērnudārzā "Riekstiņš" KNAB veicis kratīšanu Ogres novada domē un vienā no pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēm, turklāt vairāki apstākļi liecinājuši par centieniem noklusēt pārkāpumus arī no novada vadības puses.

Pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Nikolajs Sapožņikovs aģentūrai LETA šodien apgalvoja, ka pārkāpumus bērnudārzā "Riekstiņš" pašvaldība nav slēpusi un sēdes, kurās vērtēta iestādes vadītājas Vitas Kravales atbildība, bijušas atklātas.

"Ar pirmsskolas izglītības iestādi "Riekstiņš" saistītais jautājums, tāpat kā jebkurš Ogres novada pašvaldības domes sēžu darba kārtībā iekļautais jautājums, tika izskatīts, nodrošinot maksimāli iespējamo atklātību," norādīja Sapožņikovs, uzsverot, ka domes vadība necentās neko slēpt.

Pašvaldības pārstāvis skaidro, ka pērn aprīlī mainījās Ogres novada domes vadība un 2014.gada 27.novembrī domes priekšsēdētājs Artūrs Mangulis (LZP) izdeva rīkojumu par personāla vadības audita veikšanu iestādē "Riekstiņš". "Šāds solis liecina par domes vadības vēlēšanos novērst pārkāpumus, kas šajā izglītības iestādē tika pieļauti iepriekšējās domes vadības laikā," apgalvoja Sapožņikovs.

Viņš stāstīja, ka Ogres novada pašvaldības domes sēdē 2015.gada 22.janvārī par auditā konstatētajiem pārkāpumiem tika izteikts rājiens, lēmums esot pieejams internetā. Kravale neesot atbrīvota no amata, jo bērnudārza audzēkņu vecāki parakstījuši iesniegumu, lūdzot to nedarīt.

Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Egils Helmanis domes vārdā prasa LTV raidījuma "de facto" redakcijai atsaukt viņa skatījumā nepatieso informāciju. "Ja tas netiks izdarīts labprātīgi, pašvaldība patur sev tiesības vērsties tiesā," brīdina Helmanis.

Kā ziņots, LTV raidījums "de facto", atsaucoties uz tā rīcībā esošo informāciju, vēstīja, ka KNAB veiktā kratīšana Ogrē saistīta ar ilgstošu fiktīvo darbinieku nodarbināšanu bērnudārzā "Riekstiņš". Turklāt viņiem izmaksāti desmitiem tūkstoši eiro. Bērnudārzs strādā nepilnus piecus gadus un apmērām no tā paša brīža bērnudārzā fiktīvi esot nodarbināti vairāki cilvēki.

Vienam šādam neesošam darbiniekam atalgojumā izmaksāti 32 337,94 eiro. Fiktīvi strādājošo algu, visticamāk, saņēmuši citi "Riekstiņa" darbinieki. Turklāt secināts, ka iespējamajā krāpšanā iesaistījusies augstākā iestādes vadība, vēstīja raidījums.

Ogres novada mērs Mangulis raidījumam apstiprinājis, ka jūnijā bērnudārzā un Ogres novada domē bijuši izmeklētāji no KNAB. "Jā, ir bijis. Ir izņemti dokumenti, mums gan nezinot," viņš sacīja. Vaicāts, cik nopietni, viņaprāt, ir pārkāpumi, Mangulis atbildēja, ka "es neesmu jurists, lai pateiktu, bet, manuprāt, šī lieta nav tikai viena bērnudārza gadījums. Tā ir sistēma, kur cilvēkiem vienkārši nav naudas, kāds grib sakārtot šīs te darba attiecības, lai kādam palīdzētu vienkārši izdzīvot."

Raidījums vēstīja, ka vairāki apstākļi liecinot par centieniem noklusēt pārkāpumus arī no novada vadības puses. Piemēram, viena no bērnudārza darbiniecēm pirms vairākiem gadiem savai priekšniecei Kravalei norādījusi uz ilgstošo krāpniecību. Par notiekošo esot informēts arī iepriekšējais domes sasaukums, taču nekas neesot mainījies.

Darbiniece par iespējamajiem pārkāpumiem informējusi arī "Sabiedrību par atklātību "Delna". "Ir signalizēts par šo te gadījumu jau iepriekš, jau krietni ātrāk, un dome vispār nav reaģējusi. Tas liecina par to, ka, visticamāk, viņi atbalstīja šādu te prettiesisku rīcību un ļāva tam notikt," norādīja "Delnas" direktors Gundars Jankovs.

Pērn aprīlī mainījās Ogres novada domes vadība, kas sāka pārbaudi bērnudārzā. Pašvaldības auditors atklāja, ka vienā no tikšanās reizēm kāda no iestādē strādājošajām uzdevusies par fiktīvo darbinieci. Tādā veidā, iespējams, mēģinot noslēpt pārkāpumu. Taču drīz pēc tam domes vadība audita ziņojumam noteica ierobežotas pieejamības statusu. Arī domes sēde, kurā šo jautājumu izskatīja, bija slēgta. Toreiz deputātiem bija jāvienojas par Kravales atlaišanu. Taču tas nenotika. Nedēļu vēlāk politiķi nolēma Kravalei izteikt rājienu, ziņoja "de facto".

Ogres novada domes priekšsēdētāja vietniece izglītības, kultūras un veselības lietu jautājumos Ineta Tamane neuzskata, ka deputātu rīcība bijusi pasīva. "Es domāju, ka rājiens ir ļoti smags un bargs sods," viņa pauda LTV raidījumam.

Pati Kravale "de facto" atteikusies paust viedokli par notikušo. "Man nekāds KNAB, audits... Es neko nezinu. Es neesmu lietas kursā un komentāru nesniegšu," telefonsarunā raidījumam sacīja Kravale.
Tikmēr bērnudārza darbiniece, kura ziņoja par iespējamo noziedzīgo rīcību, jau ilgstoši esot "uz slimības lapas" un "par izrunāšanos" vadība vēloties viņu atlaist no darba.

KNAB pirms mēneša sācis kriminālprocesu par iespējamiem valsts amatpersonas izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem pirmsskolas izglītības iestādē "Riekstiņš". Izmeklēšanas interesēs šobrīd netiek atklāts, vai kādai no amatpersonām piemērots aizdomās turētā statuss, vēstīja raidījums.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)