Banner 980x90

Ogres skolēnu izelpā mēra tvana gāzes koncentrāciju

Aptuveni 100 Ogres Valsts ģimnāzijas un Ogres Valsts tehnikuma audzēkņu izelpā tika mērīta tvana gāzes koncertrācija, vēsta portāls Ogresfakti.lv.

Augstākais tvana gāzes koncentrācijas rādītājs - 14, kas konstatēts kādam 16 gadus vecam audzēknim. Viņš sācis smēķēt jau deviņu gadu vecumā un izsmēķē paciņu dienā, vēsta portāls.

Ogres novada veselības veicināšanas koordinatore Baiba Drone skolēniem stāstīja par smēķēšanas kaitīgumu. "Arī stāvēt blakus smēķētājam ir kaitīgi un šādā gadījumā vajadzētu aizrādīt. Diemžēl skolēni sāk smēķēt arvien agrākā vecumā," norāda Drone. Tvana gāze, ko uzņem smēķētājs, apgrūtina sirdsdarbību, sirds šūnām ciešot no skābekļa trūkuma, veidojas sirds slimības. Sašaurinās asinsvadi, vēl vairāk traucējot šūnu apgādi ar skābekli (visbiežāk cieš sirds, kāju un roku asinsrite). Nesaņemot pietiekamu skābekļa devu ieelpojot, rodas aizdusa, pazeminās fiziskās un koncentrēšanās spējas. Tvana gāze īpaši toksiska ir mazuļa šūnām mātes miesās. Smēķēšana grūtniecības laikā veicina zīdaiņu pēkšņas nāves sindromu. Smēķēšana rosina vispārēju organisma novājināšanos un novecošanos, izraisot neskaitāmas slimības, kuru ārstēšana izmaksā dārgi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)