Banner 980x90

Ogres TV demonstrēs filmu par tiem, kas padomju laikā svinēja 18.novembri

Informāciju sagatavoja , .

Televīzijas kanāls OTV 26.janvāra vakarā plkst.21.00 demonstrēs Okupācijas muzeja veidotu filmu "Mēs bijām brīvi Latvijas pilsoņi" par cilvēkiem, kuri Padomju Latvijā svinēja brīvās Latvijas dzimšanas dienu., pilsētas informācijas portālam Ogre24.lv stāsta SIA "Ogres televīzija" direktore Dace Tribocka.

Filma balstās uz cilvēku video liecībām par 18.novembri padomju laikā. Ideja par filmas veidošanu Okupācijas muzeja darbiniekiem radusies, iemūžinot cilvēku video liecības par dzīvi okupācijas laikā. Intervētie stāstījuši, kā viņi valsts svētku svinēšanu pārmantojuši no pirmskara Latvijas laika, kad bijuši bērni un brīvi varējuši sumināt neatkarīgo Latviju tās dzimšanas dienā, sacīja Okupācijas muzeja video-kinofonofoto krājumu glabātāja Lelde Neimane.

Padomju laikā šie cilvēki jau kā pieaugušie atzīmējuši valsts dzimšanas dienu neatkarīgi no tā, kur atradušies. Vieni padomju darba nometnēs sanākuši kopā un atminējušies zaudēto brīvvalsti, citi okupētajā teritorijā to klusi pieminējuši savās mājās, vēl citi drosmīgi vilkuši sarkanbaltsarkano karogu mastā. Īpašs izvērties 1968.gada 18.novembris, kad Latvijas valstij bija 50.dzimšanas diena. Tad cilvēki gājuši uz Meža kapiem, lai piemiņas svecītes noliktu pie valsts pirmā prezidenta Jāņa Čakstes un pirmā ārlietu ministra Zigfrīda Annas Meierovica atdusas vietām. Tad arī bijusi pastiprināta padomju drošības iestāžu uzraudzība. Daudzi par savu brīvdomību sodīti - izslēgti no mācību iestādēm, arestēti un tiesāti. Bet, vienalga: cilvēki palikuši uzticīgi brīvvalsts idejai.

26.janvāris - Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas jeb  de jure, kad Latvija ieguva starptautiski atzītas valsts statusu. Šogad aprit jau šis dienas 92.gadskārta.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)