Banner 980x90

Ogres Vēstures un mākslas muzejs akreditēts vēl uz pieciem gadiem

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Ogres Vēstures un mākslas muzeja akreditācijas komisija atzina, ka muzejs atbilst Muzeju likuma 9.panta otrās daļas nosacījumiem un ir akreditējams uz 5 gadiem, pilsētas informācijas portāls Ogre24.lv noskaidroja Ogres novada pašvaldībā.

15.jūnijā notika Muzeju padomes sēde. Klātesot 12 padomes locekļiem, muzeja direktorei Evijai Smiltniecei un domes priekšsēdētāja vietniecei izglītības, kultūras un veselības lietu jautājumos Inetai Tamanei, akreditācijas komisijas priekšsēdētāja Gundega Dreiblate iepazīstināja ar komisijas vērojumiem un secinājumiem.

Dreiblate informēja, ka muzejs šobrīd atrodoties pielāgotās, bet muzejam nepiemērotās telpās, kurās nav iespējams pilnībā īstenot vajadzīgās funkcijas. Tomēr tā esot pagātne, jo jau pavisam drīz situācija mainīšoties.

Ļoti pozitīvi tika novērtēts muzeja izstāžu un pētnieciskais darbs, aktīvā muzeja pedagoģisko programmu gatavošana un radošā pieeja. Ekspozīcija, lai gan iekārtota pirms vairākiem gadiem arvien vēl atzīta par saistošu un interesantu. Tomēr muzeja krājums, ko veido vairāk 43 000 priekšmetu, tika atzīts par pieblīvētu, pārvietošanās starp plauktiem esot apgrūtināta. Daļa muzeja krājuma izvietota darbinieku kabinetos, kas neatbilstot noteikumiem.

Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietniece izglītības, kultūras un veselības lietu jautājumos Ineta Tamane atzina, ka, gatavojoties akreditācijai viņu mākušas šaubas, varbūt tomēr šo procesu pārcelt par vienu gadu, kad muzejs jau būšot jaunās telpās. Taču akreditācijas procesa laikā viņa nonākusi pie secinājuma, ka galvenais tomēr esot saturs – pieejamā informācija, ekspozīcijas un muzeja attīstība. Ar to muzejs noteikti varot lepoties. Ineta Tamane pauda prieku par muzeja paplašināšanos jau šajā rudenī, kad tiks pabeigts jauno telpu remonts. Tas došot papildus ieguvumu gan muzeja apmeklētajiem, gan darbiniekiem.

Jau iepriekš komisijas locekļi (Kultūras ministrijas Kultūrpolitikas departamenta Muzeju nodaļas vecākās referentes Gundega Dreiblate un Anita Jirgensone, Jēkabpils muzeja direktore Inese Berķe un ilgadējā Daugavas muzeja direktore Daina Lasmane) bija iepazinušies ar iesniegtajiem akreditācijas materiāliem, svarīgākais no tiem bija attīstības stratēģija laika posmam, uz kuru muzejs vēlas akreditēties – tas ir 2016.- 2020.gadam. Muzeja apmeklējuma laikā komisija klātienē iepazinās ar muzeja telpām, ekspozīciju, izstādēm, apskatīja krājuma telpas, krājuma priekšmetu glabāšanas apstākļus, dokumentāciju, ko saskaņā ar Muzeju likumu veido visai plašs dokumentu klāsts.

Sarunās ar muzeja darbiniekiem komisija uzdeva jautājumus, precizēja informāciju par muzeja agrāko piecu gadu darbu un turpmākajiem plāniem. Komisijas locekļi bija ļoti ieinteresēti par muzeja jauno ēku, jo ne tik bieži muzeji iegūst jaunas telpas, vēlreiz pārjautājot, vai patiešām tā ir realitāte un plāni netiks mainīti. Ogrēniešiem labi pazīstamā bijusī bankas ēka Brīvības ielā 36 arī tika apmeklēta.  Šobrīd ēkā notiek remontdarbi, kurus plānots pabeigt šī gada novembrī. Ēkā tiks izvietotas izstāžu un ekspozīcijas zāles, nodarbību un semināru telpa, lasītava, darba telpas.

Muzeja darbības pilnveidošanai akreditācijas komisija ieteica aktualizēt Muzeja nolikumu, novērst terminoloģiskas neprecizitātes krājuma dokumentācijā, kā arī kopā ar pašvaldību meklēt iespējas krājuma glabāšanas apstākļu uzlabošanai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)