Banner 980x90

Partiju programmās lauksaimniecībai veltītas galvenokārt vispārīgas frāzes

Partiju un to apvienību priekšvēlēšanu programmās lauksaimniecībai veltītas galvenokārt vispārīgas frāzes, bet ir arī radikāli priekšlikumi, piemēram, mainīt Eiropas Savienības (ES) finansējuma sadales sistēmu, samazināt ienākuma nodokli lauksaimniecības uzņēmumiem, ieviest valsts garantētu lauksaimniecības produktu iepirkumu, aizliegt mežu izpārdošanu un sadalīt lielās tirdzniecības ķēdes, pārliecinājās biznesa portāls Nozare.lv.
Taisnīgus atbalsta maksājumus no ES budžeta Latvijas lauksaimniekiem sola vairākas partijas un apvienības - "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), "Par labu Latviju" (PLL), "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un "Saskaņas centrs" (SC).

Savā programmā ZZS sola panākt līdztiesīgu tiešo maksājumu sistēmu Latvijas zemniekiem, samazināt birokrātiju valsts un pašvaldību iestāžu darbā, sniegt finansiālu atbalstu visiem zemniekiem neatkarīgi no saimniecības lieluma, atbalstīt bioloģiskās lauksaimniecības attīstību, veicināt kooperāciju un eksportu. Partijas mērķos ir mazināt importa produktu īpatsvaru un vietējo ražotāju atbalsts. Kā viens no svarīgākajiem definēts uzdevums panākt pagarinājumu aizliegumam ārzemniekiem iegādāties lauksaimniecības zemi īpašumā, kā arī vietējo atjaunojamo energoresuru daļas enerģētikā palielināšana un nozares nodokļu samazināšana.

"Vienotība" par prioritāti uzskata taisnīgu atbalsta maksājumu panākšanu, ražošanas un pakalpojumu attīstību laukos, nodarbinātības daudzveidošanu, kooperāciju un modernizāciju Latvijas lauksaimniecības potenciāla izvēršanai. Tiek solīts rast vismaz vienu miljardu eiro Latvijas laukiem 2014.-2020.gadā un nodrošināt objektīvus kritērijus atbalsta saņemšanai.

SC lauksaimniecības nozari programmā atzinis par prioritāru, kā galveno mērķi definējot agrorūpniecisko kooperatīvu attīstības veicināšanu. Tiek solīts atbalstīt kooperatīvus visos ražošanas ciklos, tajā skaitā lauksaimniecības tehnikas nomas centru, pārstrādes kooperatīvu, noieta tirgu izveidošanā. Vēl tiek solīts attīstīt laukos bioenerģijas ražošanu, kā arī veicināt kviešu un biodegvielas izejvielu kultivēšanu, ekoloģiskās pārtikas ražošanu, radot nišas produktus eksportam, kā arī ekotūrisma attīstību.

VL-TB/LNNK sola zemniekiem samazinātu uzņēmuma ienākuma nodokli, kā arī likvidēt pārmērīgās birokrātiskās prasības pārtikas apritē un projektu rakstīšanā ES finansējuma saņemšanai. VL-TB/LNNK kategoriski iestājas, ka Eiropas fondu atbalsts ir jāsaņem arī ļoti mazajām saimniecībām, kuras veido lauku vidi, kā arī jāatvieglo nodokļu maksāšana mazajiem lauksaimniekiem, ļaujot viņiem reizi gadā samaksāt noteiktu patentmaksu.

Valstij jāsniedz atbalsts kredītu, kredītu garantiju un nodokļu atlaižu veidā ekonomisku pamatotu tehnoloģiju ieviešanā lauksaimniecībā, kā arī lauksaimniecības kooperatīvu attīstībā.

PLL uzskata, ka ar likumu jānosaka stingrāku lielo tirdzniecības ķēžu regulēšanu, lai panāktu Latvijas produktu pieejamību. Apvienība sola lobēt zemnieku intereses Briselē un sākt cīņu pret Latvijas zemniekus diskriminējošo lauku atbalsta sistēmu ES. Apvienība iestāsies pret "Latvijas Valsts mežu" privatizāciju, kā arī pret Daugavas pārvēršanu par industriālu kanālu. Apvienība sola veicinot ražošanas pārvietošanu no pilsētām uz lauku apdzīvotām vietām un piesaistīt laukiem investīcijas, kā arī radīt Latvijas zemniekiem līdzvērtīgas konkurences priekšnoteikumus salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)