Banner 980x90

Pasaules uguns skulptūru čempionāts - jau šonedēļ

Trīs dienas, no ceturtdienas, 16.janvāra, līdz sestdienai, 18.janvārim, ārvalstu tēlnieki publiski veidos skulptūras. Varēs apskatīt arī vienas no pasaulē lielākajām bungām, kuru diametrs pārsniedz trīs metrus, pilsētas informācijas portālam Ogre24.lv stāsta "Make Art" producents Reinis Druvietis.

Visas trīs dienas no plkst.12.00 līdz 18.00 īpašā jurtā visi aicināti piedalīties arī sveču liešanas un mazo uguns skulptūru darbnīcās, kur no šķilām un salmiem veidosim telpiskas skulptūriņas.

Sestdien SIA "Robert Bosch" īpaši aicina ģimenes ar bērniem iemēģināt roku svečturu darbnīcā.
Pēdējā čemionāta dienā, 18.janvārī no plkst.16.30 ugunsskulptūras ik pēc 8 minūtēm pakāpeniski tiks aizdegtas. Čempionāta pasākumu apmeklējums ir bezmaksas. ( Čempionāta uguns skulptūru aizdegšanas ceremonija 18.janvārī sāksies plkst.16.30, nevis plkst.19.30 kā dažos avotos minēts agrāk!)

Čempionāta fināla atklāšanā un noslēgumā uzstāsies pašmāju mākslinieki - ritma grupa "Pulsa Efekts" un uguns žonglieri "Fire Spirit". Ugunsskulptūru degšanas laikā, spēlēs igauņu bundzinieku grupa "Viljandi Drumlab", izmantojot arī vienu no pasaules lielākajām bungām. Finālā, pēc žūrijas apspriešanās, tiks paziņots pasaules čempions uguns skulptūru veidošanā.

Pasaules uguns skulptūru čempionāts ir daļa daudzveidīgajiem no Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanas pasākumiem. 18.janvāra vakarā no plkst.18.00 11.novembra krastmalā notiks gandrīz stundu gara gaismas parāde, ko veidos neatkarīgā producentu grupa "Helmnot". Gājienā piedalīsies majestātiskas, līdz pat 6 m augstas gaismas figūras, kas veiks karnevālisku gājienu pa visu krastmalu.

Plkst. 19.00 parādei sekos muzikāls gaismas uzvedums "Gaismas stāsts", kuram mūziku īpaši šim uzvedumam komponējis Jānis Lūsēns, savukārt gaismu horeogrāfiju veidojušas labākās Latvijas gaismas mākslinieku radošās un tehniskās grupas. Uzvedums būs tēlains stāsts par dabu, kultūru un cilvēku. Šoreiz uzvedums aptvers plašu teritoriju starp Dzelzceļa un Vanšu tiltiem, būs labi vērojams gan no 11.novembra krastmalas līdz pat 13.janvāra ielai, gan Akmens un Vanšu tiltiem.
Plašāk par Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanas pasākumiem www.riga2014.org.

Dalībnieki no trīs kontinentiem
Pasaules uguns skulptūru čempionātā Rīgā piedalīsies mākslinieku komandas divu tēlnieku sastāvā no 12 valstīm:
Latvija - Agris Dzilna un Uldis Balga ar skulptūru "Vienreiz vai divreiz: multiplicēšana".
ASV - Deivids Hartcs (David Hartz) un Rods Bouks (Rod Bouc) ar skulptūru "Ļaujiet iet skumjām".
Austrālija - Viktors Cebergs un Jānis Cebergs ar skulptūru "BUNDJIL - Dienvidu Krusta instalācija/aborigēnu radīšanas stāsts".
Francija - Žaks Kandelā (Jacques M.Candelay) un Kordēlia von Klota-Heidenfelde (Cordelia von Klot-Heydenfeldt) ar skulptūru "Sākotnējs".
Igaunija - Reino Altrovs(ReinoAltrov) un Eva Lēna Miksone (Eva-Leena Mikson) ar skulptūru "Savojas kāposts".
Krievija - Rašids Sagadijevs (Rashid Sagadeev) un Tatjana Sagadijeva (Tatiana Sagadeeva) ar skulptūru "Eiropas nolaupīšana".
Lielbritānija - Bens Ruso (Ben Rousseau) un Stjuarts Feirelijs (Stuart Farrelly) ar skulptūru "Neredzamais kaujaslauks".
Lietuva - Kestutis Musteiks (Kestutis Musteikis) un Vitauts Musteiks (Vytautas Musteikis) ar skulptūru "Ziedošā cerība".
Somija - Risto Imonens (Risto Immonen) un Esa Meltausa (Esa Meltaus) ar skulptūru "Gājputni".
Spānija - Robs Hārdings (Rob Harding) un Timsams Hārdings (Timsam Harding) ar skulptūru "Liesmojošā lilija".
Šveice - Leto Meile (Leto Meyle) un Mike Kadurišs (Mike Cadurisch) ar skulptūru "Grilla".
Zviedrija - Pontuss Ersbakens (Pontus Ersbacken) un Anna Liljeholma (Anna Liljeholm) ar skulptūru "Tivoli".

Trīs dienu laikā komandām būs jāizveido koka un kviešu salmu konstrukcijas, kuru augstums un platums nedrīkst pārsniegt sešus metrus. Visiem čempionāta dalībniekiem skulptūru veidošanai tiks nodrošināts vienāds materiālu daudzums, kā arī citi nosacījumi, radot līdzvērtīgas starta pozīcijas.

Otrās pasaules līmeņa sacensības

Uguns skulptūras kā atsevišķs tēlniecības un mākslas instalāciju paveids Eiropā sāka attīstīties 90. gadu sākumā un kopš tā laika populāri ir gan uguns skulptūru šovi, gan sacensības. Tradicionāla ir arī šo pasākumu sasaiste ar Eiropas kultūras galvaspilsētu. Pirmais Eiropas uguns skulptūru čempionāts notika 1998.gadā Stokholmā, kad tā bija Eiropas kultūras galvaspilsēta. Savukārt pirmais Pasaules uguns skulptūru čempionāts norisinājās 2011. gadā Tallinā, kad tai bija piešķirts šis tituls.

Par pirmajiem pasaules čempioniem 2011.gadā kļuva lietuvieši, bet Latvijas komanda tēlnieka Agra Dzilnas vadībā, ieguva otro vietu, kas pierāda augstās uguns skulptūru veidošanas prasmes Baltijas valstīs.

Uguns skulptūru kustība popularitāti ir guvusi, jo ļauj mākslinieciskā veidolā izmantot vienu no dabas pirmelementiem - uguni, kas vienlaikus simbolizē gan iznīcinošu, gan izdzīvošanai vitāli nepieciešamu spēku. Turklāt uguns skulptūras ir videi draudzīgs žanrs, jo, atšķirībā no uguņošanas, netiek izmantotas ķimikālijas un negatīvi ietekmēti apkārtnē esošie putni un dzīvnieki.

Arī Latvijā ar zināmu regularitāti dažādos pasākumos tiek izmantotas uguns skulptūras, tomēr Pasaules čempionāta norise ļaus šo mākslas veidu parādīt daudz plašāk un koncentrētāk, piesaistot gan Rīgas iedzīvotāju, gan viesu uzmanību.

Gan Eiropas uguns skulptūru kustības, gan abu minēto čempionātu galvgalī ir stāvējis Zviedrijas mākslinieks Gunārs Karls Nilsens (Gunnar Carl Nilsson). Tādēļ ir liels pagodinājums, ka viņš ir piekritis būt arī par Rīgā notiekošā čemionāta māksliniecisko kuratoru un žūrijas priekšsēdētāju.
Skulptūras vērtēs starptautiska žūrija trīs cilvēku sastāvā. Pirmās vietas ieguvējs saņems naudas balvu 2,5 tūkstošu eiro apmērā, otrās vietas - 1,5 tūkstošu eiro apmērā, bet trešās vietas ieguvējs - 1 tūkstoša eiro apmērā. Savu īpašo simpātijas balvu - triecienizturīgo Bosch GML 20 Proffesional Power Radio, pasniegs SIA Robert Bosch, kuri katrai komandai dāvinās arī elektroinstrumentu komplektu.

Rīga 2014 tematiskās līnijas "Rīgas karnevāls" partneris ir Lattelecom, kas pasākuma norises vietā nodrošinās bezmaksas WiFi tīklu Lattelecom - free.

Čempionāta mākslinieciskais kurators ir Gunārs Karls Nilsens (Zviedrija), kordinators - Indreks Lehts (Igaunija), producents - Reinis Druvietis (Latvija).

Sadarbībā ar nodibinājumu Rīga 2014 čempionātu rīko kultūras biedrība Make Art, kas Rīgā veidoja arī smilšu skulptūru festivālu Make Sand Art uz AB dambja 2011. un 2012.gadā, kā arī ledus skulptūru festivālu Make Ice Art Riga 2011.gada ziemā Bastejkalnā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)