Banner 980x90

Pašvaldība: Ikšķiles novadā plānotā iedzīvotāju aptauja notiks, jo tā ir likumiska

Rīga, 26.apr., LETA. Ikšķiles novadā plānotā iedzīvotāju aptauja notiks, jo tā ir likumiska, pašvaldības viedokli aģentūrai LETA pauda Ikšķiles novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Dūša.

"Pieņemot lēmumu par aptauju, pašvaldība rīkojas novada iedzīvotāju interesēs, ar mērķi noskaidrot tieši Ikšķiles novada iedzīvotāju viedokli par novada administratīvās teritorijas maiņu. Pašvaldības vērtējumā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce ir veicis darbību, kas nav savienojama ar demokrātijas un varas dalīšanas principiem, jo novada iedzīvotāju aptaujas rezultāts ir tiesiski un demokrātiski iegūts iedzīvotāju viedoklis par teritoriālo reformu, kas arī sarunās ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) par šīs reformas ietekmi uz pašvaldību, būs vitāli nepieciešams," uzsvēra pašvaldības pārstāve.

Ikšķiles novada pašvaldības domes lēmums organizēt Ikšķiles novada pašvaldības administratīvās teritorijas iedzīvotāju aptauju ar mērķi noskaidrot novada iedzīvotāju viedokli par iespējamo Ikšķiles novada pievienošanu citu novadu administratīvajām teritorijām ir likumisks un atbilst visām spēkā esošajām tiesību normām, uzskata pašvaldībā.

"Pašvaldība tikai šorīt saņēma VARAM vēstuli, kurā norādīts ka ministrs pieņēmis lēmumu apturēt Ikšķiles novada iedzīvotāju aptaujas "Ikšķiles novada balsojums" nolikuma darbību. Līdz ar to vakar plašsaziņas līdzekļos izskanējusī informācija, ka VARAM ir apturējusi pašvaldības lēmumu par iedzīvotāju aptaujas organizēšanu ar mērķi noskaidrot viedokli par iespējamo novada pievienošanu citai administratīvai teritorijai, nav patiesa, jo apturēta ir tikai nolikuma darbība, bet nav atcelts pašvaldības lēmums par aptaujas rīkošanu," skaidroja Dūša.

Šāds rīkojums neatceļ aptaujas organizēšanu, jo aptauja tiks organizēta saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 12.pantā noteikto "pašvaldības attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi realizēt savas iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tas nav Saeimas, Ministru kabineta, ministriju, citu valsts pārvaldes iestāžu, tiesas vai citu pašvaldību kompetencē vai arī, ja šāda darbība nav aizliegta ar likumu".

Pašvaldības ieskatā VARAM rīkojums balstās uz pieņēmumu, ka aptauja "…pēc savas formas atgādina iedzīvotāju piedalīšanos vēlēšanās vai vietējā referendumā un saistoša lēmuma pieņemšanā […]".

Kā ziņots, VARAM ir apturējusi Ikšķiles novada pašvaldības lēmumu, kas paredz rīkot iedzīvotāju aptauju ar mērķi noskaidrot viedokli par iespējamo novada pievienošanu citai administratīvai teritorijai.

Pēc VARAM paustā, Ikšķiles domes lēmums par aptaujas organizēšanu nepārprotami pārkāpj normatīvajos aktos noteiktās pašvaldību pilnvaras, jo saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām", vietvara var organizēt, piemēram, publisko apspriešanu, bet tikai par pašas pašvaldības autonomās kompetences jautājumiem.

"Ne šis likums, ne arī citi normatīvie akti neparedz domei tiesības rīkot aptauju, kas pēc savas formas atgādina iedzīvotāju piedalīšanos vēlēšanās vai vietējā referendumā un saistoša lēmuma pieņemšanā. Arī uzdotais jautājums "Vai Jūs esat par Ikšķiles novadu kā patstāvīgu Latvijas Republikas administratīvo teritoriju" rada maldinošu iespaidu, ka iedzīvotāji piedalās lēmuma pieņemšanā par administratīvi teritoriālo reformu," pauž VARAM, norādot, ka Latvijā spēkā esošais tiesiskais regulējums neparedz pašvaldībām tiesības rīkot vietējos referendumus.

Ministrija arī atgādina, ka Satversmes tiesa jau 2009.gadā ir atzinusi, ka administratīvi teritoriālā reforma atzīstama par svarīgu un nozīmīgu valsts un sabiedrības dzīves jautājumu, kas ir jāizlemj pašam likumdevējam, proti, Saeimai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)