Banner 980x90

Piektdien sāksies meža ugunsnedrošais laikposms

Rīga, 24.apr., LETA. Valsts meža dienests (VMD), sākot no piektdienas, 27.aprīļa, nosaka meža ugunsnedrošā laikposma sākumu visā valsts teritorijā, aģentūru LETA informēja VMD.

Šogad, no 27.aprīļa, uzturoties mežā, visiem iedzīvotājiem ir jāievēro ugunsdrošības prasības. Lai mazinātu meža ugunsgrēku izcelšanās iespējas, ir noteikti daži aizliegumi un ierobežojumi, par kuru neievērošanu var piemērot administratīvo, civiltiesisko un arī kriminālatbildību. Tostarp, uzturoties mežos un purvos līdz ar ugunsnedrošā laikposma iestāšanos aizliegts nomest degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus vai citus priekšmetus, kurināt ugunskurus, izņemot īpaši ierīkotas vietas, kas nepieļauj uguns izplatīšanos ārpus šīs vietas.

Tāpat aizliegts atstāt ugunskurus bez uzraudzības, dedzināt atkritumus, braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu un purvu ārpus ceļiem, kā arī darīt jebko citu, kas var izraisīt ugunsgrēku. Bez saskaņošanas ar VMD mežniecību, mežā nedrīkst neko dedzināt, kas, radot dūmus, var maldināt uguns novērošanas darba veicējus.

Meža izstrādātājiem ir jāievēro prasība, ka meža ugunsnedrošajā laikposmā cirsmā dedzināt ciršanas atlikumus atļauts tikai ar VMD mežziņa ikreizēju rakstisku atļauju. Meža īpašniekiem un tiesiskajiem valdītājiem līdz ar ugunsnedrošā laikposma iestāšanos ir jānodrošina ugunsdrošības noteikumu prasību ievērošana mežā. Meža īpašniekiem jāparūpējas, lai meža ceļi un stigas būtu atbrīvoti no sagāztajiem kokiem un krūmiem un lai, nepieciešamības gadījumā, meža ugunsdzēsības automašīnām būtu iespējams brīvi pārvietoties. Tāpat meža īpašniekiem pēc meža ugunsgrēka likvidācijas viņa mežā ir pienākums uzraudzīt meža ugunsgrēka vietu.

Jau ziņots, ka šogad Latvijas mežos notikuši nedaudz vairāk nekā 50 ugunsgrēki un izdeguši 36 hektāri meža.

Pērn VMD meža ugunsnedrošo laikposmu atcēla, sākot ar 11. septembri. Pēc VMD operatīvās informācijas pērn valstī dzēsti 402 meža ugunsgrēki, kopējā uguns skartā platība meža zemēs bija 172,6 hektāri.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)