Banner 980x90

Pierīgas pašvaldību vadītājiem ir redzējums izmaiņām NĪN politikā

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Pierīgas Pašvaldību apvienība (PPA) pašreiz vēl strādā pie priekšlikumiem nākotnes izmaiņām nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) politikā, ko plāno pārrunāt ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS), uzsverot, ka Pierīgas pašvaldību pārstāvji ir obligāti iekļaujami darba grupā, kas strādās pie šīm izmaiņām, aģentūrai LETA sacīja PPA vadītājs Ādažu mērs Māris Sprindžuks (LRA).

PPA pagājušajā nedēļā diskutēja par problēmām NĪN politikā un šonedēļ plānoja iesniegt apkopotās iebildes Kučinskim, aģentūrai LETA iepriekš sacīja Mārupes mērs Mārtiņš Bojārs (V). Sprindžuks sarunā ar aģentūru LETA norādīja, ka pašvaldību vadītāji vēl diskutē par nepieciešamajām izmaiņām NĪN politikā - pašvaldību pārstāvji vēl neesot vienojušies par vienu konkrētu pozīciju. Šīs sarunas vēl notikšot, un tajās noteikti tikšot iesaistīts Ministru prezidents.

"Plānotās izmaiņas kadastrālo vērtību bāzē visvairāk skar Pierīgu. Mēs arvien piemērojam NĪN atlaides, jo citādi iedzīvotāji nav spējīgi nodokļus samaksāt. Ir jāmaina arī NĪN likmes," sacīja Sprindžuks, norādot, ka Pierīgas pašvaldību vadītājiem noteikti jābūt iekļautiem darba grupā, kas strādās pie izmaiņām NĪN politikā. "Mums ir savs redzējums. Ir daudz būtisku jautājumu, ko negribētos, lai izlemj mums aiz muguras," pauda Ādažu mērs.

Sprindžuka ieskatā, nevar valstī noteikt vienotu NĪN likmi pie pašreiz esošās atšķirīgās situācijas ar iedzīvotāju maksātspēju, ienākumu atšķirībām. "Ļoti diferencēti jāveido politika, vislabāk tās veidošanu uzticēt pašvaldībām, lai iedzīvotāji varētu paši lemt par vēlamajām ērtībām. Piemēram, maksāt lielāku nodokli, ja grib labāku asfaltu, vai vienoties, ka likme netiek paaugstināta, ja ir krīze un viņi labāk ir ar mieru paciest zināmas neērtības," pauda politiķis.

Viņš gan uzsvēra, ka pašreiz PPA vēl nav nonākusi pie vienotas pozīcijas NĪN politikas jautājumā, diskusijās izskanējuši dažādi viedokļi. Arī no citiem politiķiem izskanējušas iniciatīvas, piemēram, neaplikt ar nodokli vienīgo mājokli. Šo iniciatīvu Sprindžuks vērtē kā neloģisku. "Ko tad aplikt? Neloģiski ir neaplikt to, ko cilvēks tiešām lieto," viņš komentēja.

Viņš arī sacīja, ka atsevišķi PPA pārstāvji, piemēram, iebilst pret pieeju kadastrālo vērtību noteikšanai atkarībā no objekta tirgus vērtības.

Sprindžuks norādīja, ka kopsakarā ar NĪN politikas izmaiņu jautājumu būtu jāvērtē vēl daudz citu jautājumu, piemēram, vai būtu nepieciešamas izmaiņas deklarēšanās modelī.

Sprindžuks sacīja, ka pašreiz PPA nav vienojusies, "no kura gala sākt" jautājumu risināšanu, taču Kučinskis sarunās noteikti tiks iesaistīts. "Kad Ministru prezidents stājās amatā, vienojāmies reizi ceturksnī tikties, lai pārrunātu svarīgākos jautājumus. NĪN politika ir ļoti būtiska," sacīja politiķis.

Jau ziņots, ka patlaban norit darbs pie Ministru kabineta noteikumu projekta sagatavošanas par plānotajām kadastrālo vērtību bāzes izmaiņām 2017.-2018.gadā. Vienlaikus tiek strādāts pie izmaiņām kadastrālo vērtību aprēķināšanas kārtībā jauno daudzfunkcionālo ēku grupā.

Atbilstoši Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumam kadastrālo vērtību bāzi apstiprina reizi divos gados. Savukārt kadastrālās vērtības atbilst tirgus cenām 85% apmērā. Kadastrālo vērtību bāzes izstrādē izmanto tirgus informāciju noteiktā brīdī - 1,5 gadus pirms bāzes piemērošanas. Šogad izmantos tirgus informāciju uz 2015.gada 1.jūliju.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)