Banner 980x90

PROFS-2013 Vidzemē erudītākie - Ogres Valsts tehnikuma audzēkņi.

Jauniešu zināšanas par atsevišķiem darba tiesību un darba drošības jautājumiem ir labākas kā dažam labam darba devējam, liecina erudīcijas konkursa PROFS 2013 organizatoru – Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) – novērojumi pēc pirmā reģionālā pusfināla, kurā spēkiem mērojās septiņas komandas. Sīvā konkurencē Vidzemes reģiona erudītākās skolas titulu un ceļazīmi uz konkursa finālu izcīnīja Ogres Valsts tehnikuma audzēkņi, pilsētas informācijas portālu Ogre24.lv informē LBAS komunikācijas konsultante Karīna Javtušenko.

Šogad konkurss PROFS-2013, ko rīko LBAS ar Eiropas Sociālā fonda atbalstu, notiek jau septīto gadu. Lai aptvertu visus Latvijas reģionus, konkursa pusfināls tradicionāli tiek organizēts piecās daļās. 29.oktobrī, Priekuļu un Jāņmuižas Valsts tehnikumā, norisinājās pirmais šā gada reģionālais pusfināls. Tajā par Vidzemes reģiona erudītākās komandas titulu un tiesībām startēt konkursa finālā cīnījās septiņas komandas – Valmieras Profesionālā vidusskola, Barkavas Profesionālā vidusskola, Jaungulbenes Profesionālā vidusskola, Smiltenes tehnikums, Alsviķu arodskola, Priekuļu un Jāņmuižas Valsts tehnikums un Ogres Valsts tehnikums.

Lai apliecinātu savu erudīciju darba tiesību un darba drošības jautājumos konkursa dalībniekiem bija jāpiedalās viktorīnā, kā arī jāpilda dažādi praktiski uzdevumi, kas prasīja ne vien iedziļināšanos un izpratni par aktuālajiem nodarbinātības jautājumiem, bet arī Darba likuma satura pārzināšanu un spēju tajā orientēties.

Komentējot konkursa PROFS-2013 Vidzemes pusfināla norisi, LBAS eksperts darba tiesiskajās attiecībās un konkursa PROFS-2013 žūrijas loceklis Kaspars Rācenājs atklāj uz kādu likumsakarību. Proti, viktorīnā, kur konkursa dalībniekiem ir jāatbild uz jautājumiem par darba tiesībām, darba drošību un sociālo dialogu, gadu no gada labākus rezultātus uzrāda skolas, kuras piedalās konkursā atkārtoti.

"Komandu sastāvs katru gadu mainās, taču skolotāji lielākoties ir vieni un tie paši. Gatavojot audzēkņus konkursam, viņi izmanto iepriekšējo gadu jautājumus. Un tie, kā liecina pieredze, "aizķeras" jauniešu atmiņā vislabāk. Atsevišķos jautājumos konkursa dalībnieku uzrāda pat labākas zināšanas par dažu labu darba devēju," skaidro K.Rācenājs. "Tajā pašā laikā Vidzemes pusfināls parādīja, ka jaunieši Darba likumu pārzina labi, taču izprot nepietiekami. Šo aspektu noteikti ņemsim vērā, gatavojot uzdevumus konkursa finālam. Tāpēc vēlos aicināt konkursantus vairāk iedziļināties darba tiesību un darba drošības jautājumos, lai prastu pielietot skolā iegūtās un konkursā PROFS 2013 nostiprinātās zināšanas praksē."

Kaut arī salīdzinoši labus rezultātus Vidzemes pusfināla dalībnieki uzrādīja visi tā dalībnieki, vislabāk veicās Ogres Valsts tehnikuma komandai, kura kopvērtējumā ieguva augstāko punktu skaitu, tā kvalificējoties konkursa finālam. Godpilno 2.vietu izcīnīja Valmieras Profesionālās vidusskolas komanda, kura piekāpās uzvarētājiem vien par 2,2 punktiem. Savukārt augstajā 3.vietā ierindojās Smiltenes tehnikuma komanda, kura šajā konkursā startēja pēc vairāku gadu pārtraukuma.

Kaut arī Smiltenes tehnikums iekļuva Vidzemes pusfināla spēcīgāko komandu Top3, komandas skolotājs Pēteris Logins ir pārliecināts – ņemot vērā jauniešu sagatavošanā ieguldīto darbu, viņu sniegums konkursā PROFS-2013 varēja būt labāks. Proti, audzēkņi nav novērtējuši un izmantojuši visas iespējas nostiprināt savas zināšanas darba tiesību un darba drošības jautājumos: "Viņi paši šo kļūdu saprata, bet nedaudz par vēlu – konkursa laikā. Domāju, tā viņiem būs laba mācība, lai turpmāk šādiem jautājumiem pievērst vairāk uzmanības."

Ogres Valsts tehnikuma komanda konkursa PROFS finālā ir startējusi jau vairākkārt. Tiesa, uzvarētāju laurus šīs skolas audzēkņi ir plūkuši tikai vienu reizi. Jau vairākus gadus pēc kārtas ogrēnieši konkursa finālā uzrāda izcilu sniegumu, taču kopvērtējumā paliek 2.vietā, piekāpjoties saviem sīvākajiem pretiniekiem – Liepājas Valsts tehnikuma komandai – vien par pāris punktiem. Šogad jaunieši ir apņēmušies lauzt šo "tradīciju".

Ogres Valsts tehnikuma skolotājas Daiga Zvirbule un Gita Kalnaģeidāne atzīst, ka, gatavojot savus audzēkņus konkursam, vadās pēc principa, ka jāzina ir viss. Tomēr viņas arī norāda, ka komandas rezultātu ļoti lielā mērā ietekmē ne vien jauniešu zināšanas, bet arī smadzeņu spējas un prasme šīs zināšanas pielietot, turklāt īstajā laikā un vietā. Šajā ziņā ogrēniešiem šogad ļoti paveicies ar komandas kapteini, kurš ir ne vien zinošs darba tiesību un darba drošības jautājumos, bet arī atjautīgs, radošs un mērķtiecīgs, tāpēc iedvesmo komandas biedrus.

Šobrīd Ogres Valsts tehnikuma komanda jau aktīvi gatavojas konkursa PROFS 2013 finālam, kas norisināsies šā gada 5.decembrī biznesa augstskolā "Turība" un kurā par Latvijas erudītākās komandas godu, kā arī vērtīgām balvām cīnīsies piecas komandas – pa vienai no katra reģiona. Savas komandas izredzes finālā abas skolotājas vērtē atturīgi.

"Mēs kā pedagogi savu darbu esam izdarījušas pēc labākās sirdsapziņas. Finālā viss būs atkarīgs tikai un vienīgi no bērniem – no tā, ko viņi vēlas sasniegt," tā skolotāja D.Zvirbule.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)