Banner 980x90

Ratus taisa ziemā, skursteni tīra pavasarī

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Beidzot arī Latvijas iedzīvotājus sākusi lutināt saulīte, un gaiss pilns pavasara. Sajūsminoties par sen gaidīto pavasari, dodamies pie dabas, tiekamies ar draugiem un baudām spirdzinošo gaisu. Tomēr īstam saimniekam būtu jāpatur prātā sen zināmais teiciens, ka ratus taisa ziemā, bet kamanas – vasarā. Uzņēmuma FN Serviss speciālisti iesaka pieturēties pie savlaicīgas sagatavošanās principa arī ugunsdrošības jautājumos un aicina iztīrīt dūmvadus apkures sezonas beigās, lai nākamās sezonas sākumā par to vairs nebūtu jāuztraucas! 

Ugunsdrošības pamatā – tīrs dūmvads
Ugunsnelaimju statistika Latvijā ir diezgan nesaudzīga – piemēram, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta dati par 2017. gadu liecina, ka:
• pagājušā gadā Latvijā reģistrēti 8714 ugunsgrēki;
• ugunsgrēkos gājuši bojā 80 cilvēki;
• gandrīz trešā daļa ugunsgrēku izcēlušies dzīvojamajās mājās;
• teju visos gadījumos ugunsnelaimes cēlonis ir cilvēku nezināšana, bezatbildība vai neapdomīga rīcība.

Arvien biežāk cilvēki tiek aicināti pievērst uzmanību skursteņu tīrībai. Kaut arī tas ir viens no nozīmīgākajiem ugunsdrošības aspektiem, tam nereti tiek pievērsts pārāk maz uzmanības (vai it nemaz). Visbiežāk cilvēki sāk apsvērt nepieciešamību iztīrīt skursteni tikai tad, kad krāsnij nav pietiekamas vilkmes un tā dūmo. Taču patiesībā rūpēm par skursteni ir jābūt regulārām!

Ugunsdrošības noteikumu prasībās paredzēts, ka par dzīvojamo namu atbildīgā persona ne tikai nodrošina, ka namā tiek uzstādītas ugunsdrošības prasībām atbilstošas instalācijas un sistēmas, bet arī raugās, lai tās tiktu atbilstoši ekspluatētas. Tāpat šo noteikumu 4. panta otrās daļas 67.–72. punktā izklāstītas dūmvadu tīrīšanas prasības, kurās aprakstīts ne tikai dūmvadu tīrīšanas biežums, bet arī dokumentācija, kas aizpildāma pēc katras tīrīšanas reizes. 

Ja skurstenis netiek pienācīgi apsekots un apkopts, tajā sakrājas kvēpi un sodrēji, kas:
• apgrūtina vilkmi un pazemina siltuma atdevi;
• uzkarst un var aizdegties.

Degot sodrējiem, gaisa ejās veidojas paaugstināts spiediens, bet skurstenī – ļoti augsta temperatūra. Ja dūmvadā ir plaisas, paaugstinās risks, ka liesmas izplatīsies arī mājā. Savukārt, aizdegoties kvēpiem metāla skurstenī, tas pārkarst un deformējas, mainot arī izolācijas struktūru. 

Jāņem vērā, ka nosēdumu – sodrēju un kvēpu – veidošanās laiks atkarīgs no kurināmā materiāla, tāpēc dažādu veidu krāsnīm atšķirsies dūmvadu tīrīšanas biežums. Visbiežāk skursteņi jātīra tām krāsnīm, kas tiek kurinātas ar malku.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com


Laiks tīrīt, bet – kā?
Viens ir skaidrs – tīrs skurstenis ir absolūta nepieciešamība. Taču jautājums, kā labāk: tīrīt pašam vai meklēt skursteņslauķi? Normatīvie akti pieļauj abus šos rīcības plānus, tomēr, raugoties no ērtības un praktiskuma viedokļa, prātīgāk uzticēt tīrīšanu profesionālim. 

Sertificēts skursteņslauķis:
• iztīrīs dūmvadu no kvēpiem un sodrējiem;
• sastādīs aktu par veiktajiem darbiem, kas ir svarīgi ne vien tādēļ, lai varētu paturēt prātā darba izpildes dienu, bet arī rastu atbildes uz jautājumiem, ja ēkā izceļas ugunsnelaime;
• ja nepieciešams, veiks dūmvada, apkures iekārtu un ventilācijas kanālu tehniskā stāvokļa novērtējumu.

Ja esat izvēlējies tīrīt dūmeni saviem spēkiem, atcerieties:
• skursteņa tīrīšanai mājas apstākļos visbiežāk tiek lietota apaļa metāla birste. Birste jāpielāgo skursteņa formai un izmēram
lai varētu iztīrīt dūmvadu, metāla birstei galā piesien svārstu, tādējādi nodrošinot, ka birste tiks rauta uz leju, un samazinot tās iestrēgšanas risku;
• pirms tīrīšanas darbu uzsākšanas ir jāpārliecinās, ka apkures ierīce nedarbojas un ir atdzisusi; tāpat jāizņem aizbīdnis, kas savieno dūmvadu un kurtuvi;
• pēc dūmeņa izbirstēšanas ir jāiztīra krāsns kurtuve un jāatceras novietot atpakaļ izņemto aizbīdni.

Gluži tāpat kā medicīnā, arī skursteņa kopšanai var pielietot tautas un citas profilaktiskas metodes, piemēram:
• ik pa brīdim krāsni var izkurināt ar apses malku – tā nerada tik lielu siltumu, tomēr apses malkas dūmi attīra skursteni;
• kurinot krāsni, malkai var uzbērt veikalā iegādājamus ķīmiskos līdzekļus – tie sadegot attīra dūmvadu.

Tomēr svarīgi atcerēties, ka neviena no šīm alternatīvajām tīrīšanas metodēm nevar aizstāt mehānisku dūmvada tīrīšanu!

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Ugunsdrošība profesionāļu rokās
Ugunsdrošības un darba aizsardzības uzņēmums FN Serviss, rūpējoties par klientiem, piedāvā ne tikai pilnīgu ugunsdrošības pakalpojumu pakotni uzņēmējiem un privātpersonām, bet arī sertificēta skursteņslauķa pakalpojumus. Izvēloties FN Serviss meistaru, saņemsiet:
• kvalitatīvi veiktu dūmvada tīrīšanu;
• normatīvajiem aktiem atbilstoši aizpildītu dokumentāciju;
• individuāli pielāgotu cenu par pakalpojumu, izvērtējot nepieciešamos darbus un dabīgās ventilācijas un dūmvadu skaitu ēkā;
• dūmvadu apsekošanu un tehniskā stāvokļa novērtēšanu, ja tāda nepieciešama;
• pakalpojumu, kas veikts klientam ērtā laikā.

Ir vērts paturēt prātā, ka Latvijā ir apmēram 70 sertificētu skursteņslauķu un, neraugoties uz to, ka saimnieku aktivitāte, kas attiecināma uz skursteņu tīrīšanu, aizvien ir ārkārtīgi neliela, pirms apkures sezonas sākuma tā paaugstinās, noslogojot meistarus un liekot klientiem gaidīt pakalpojumu ilgāk. Tādēļ FN Serviss aicina – parūpējieties par savu dūmeni jau tagad, pavasarī, lai nākamās apkures sezonas sākumā tas vairs nesagādātu raizes! Visu FN Serviss piedāvāto pakalpojumu klāstu skatiet uzņēmuma mājaslapā www.fnserviss.lv!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)