Banner 980x90

Remontēs Meņģeles ev.lut. baznīcas zvanu torni

Rietumu Bankas labdarības fonds kopā ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju ir izvērtējis projektus, kurus jau trešo gadu pēc kārtas konkursam "Latvijas sakrālais mantojums" iesūtīja dažādu konfesiju draudzes no visas Latvijas, kuru īpašumā vai valdījumā atrodas valsts vai vietējas nozīmes valsts aizsargājamie kultūras pieminekļi, tostarp arī Meņģeles ev.lut.baznīca, pilsētas informācijas portālu Ogre24.lv informēja "Rietumu Bankas" preses sekretāre Eleonora Gailiša.

Šogad tika iesūtīti projekti gan par dažādiem ēku, torņu un kupolu restaurācijas darbiem, gan arī atsevišķu unikālu interjera objektu saglabāšanai, kā arī visnepieciešamāko remonta darbu veikšanai celtņu un interjera glābšanai no mitruma un citiem postošiem apstākļiem.

Konkursa žūrija nolēma Rietumu Bankas labdarības fonda finansiālo atbalstu piešķirt 9 dažādu konfesiju baznīcām no visiem Latvijas reģioniem, tostarp arī Ogres novada Meņģeles ev.lut. baznīcas zvanu torņa remontam. Baznīca celta 1795.gadā, ne uz brīdi nav pārtraukusi savu darbību. Tornis ir kritiskā stāvoklī, tādēļ steidzami nepieciešams remonts.

"Mūsu valstī līdzās pastāv dažādas konfesijas, un viņu mantojums, ieskaitot tādas vēsturiskas vērtības kā baznīcas, lūgšanu nami, un to nenovērtējamais interjers un svētbildes, šodien ir mūsu kopējais lepnums, kas rotā gan pilsētas, gan lauku teritorijas. Daudzām no šīm celtnēm ir nepieciešams gan jumtu un torņu remonts, gan kultūrvēsturisko vērtību restaurācija. Mums ir patiess prieks, ka varam atjaunot un saglabāt nākamajām paaudzēm vismaz dažus valsts nozīmes kultūras pieminekļus," atzīmē Inga Šīna, Rietumu Bankas labdarības fonda Valdes priekšsēdētāja.

Inga Šīna arī izsaka pateicību Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai par atsaucību un augsto profesionalitātes līmeni, kas ļāva objektīvi izvērtēt un atbalstam virzīt aktuālākos projektus.

Pēdējās desmitgades laikā Rietumu Banka un Rietumu Bankas labdarības fonds ir sniedzis atbalstu visām lielākajām Latvijas reliģiskajām konfesijām. Tai skaitā tika piešķirts finansējums vecticībnieku draudzes baznīcas remontam Liepājā, pareizticīgo draudzei Valkā, restaurētas Sv. Jāņa baznīcas vitrāžas, finansēti Rīgas Vissvētākās Trīsvienības Romas katoļu baznīcas celtniecības darbi u.c. 2012.gadā fonds pirmo reizi organizēja projektu konkursu "Latvijas Sakrālais mantojums", kura rezultātā tika atbalstītas 7 baznīcas, savukārt 2013.gadā finansējumu saņēma 8 baznīcas.

2014.gadā atbalstu konkursa "Latvijas sakrālais mantojums" ietvaros saņems arī Augstkalnes-Mežmuižas ev.lut. baznīca (Tērvetes nov.) fasādes apmetuma un vēsturiskā krāsojuma atjaunošanai, Ērberģes ev.lut. baznīca (Neretas nov.) luktas restaurācijai, Katlakalna ev.lut. baznīca altārgleznas restaurācijai, Limbažu ev.lut. baznīca altārgleznu restaurācijai, Mežaparka (Gustava Ādolfa) ev.lut. baznīca Rīgā jaunu vitrāžu izgatavošanai un esošo vitrāžu rekonstrukcijai, Nurmuižas (Laucienes, Nurmes) ev.lut. baznīca (Talsu nov.) zvanu torņa remontam, Rugāju Sv.Nikolaja pareizticīgo baznīca (18 km no Balviem) virsaltāra krusta kupola renovācijai un Alsungas katoļu baznīcas ērģeļu restaurācijai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)