Banner 980x90

Restaurēta Ikšķiles novada Vācijas armijas karavīru kapsēta

Ogre24.lv
Ogre24.lv

Noslēgušies restaurācijas darbi Ikšķiles novada Vācijas armijas karavīru kapsētā "Sili", kuru laikā restaurēts centrālais piemineklis, kā arī kapsētas vārtu stabi.

 

Kā aģentūru LETA informēja kultūras mantojuma centra "Tīnūžu muiža" vadītājs Kaspars Špēlis, restaurācijas laikā noņemtas krāsas paliekas un attīrīts piemineklis, tā pamati un vārtu stabi, kā arī restaurēts pieminekļa pamats, kas atradās katastrofālā stāvoklī (piemineklis varēja nogāzties slikto pamatu dēļ). Darbu laikā tika norakts biezs zemes uzslāņojums, kas nosedza pieminekļa pamatus. Norokot šo slāni, tika atklāts, ka ir saglabājies oriģinālais akmens krāvums. Restaurācijas darbu laikā tika notīrīts arī apsūbējums vairākiem vandaļu sadauzītiem karavīru kapavietu betona krustiņiem.

Kā atzina Špēlis, darbi tika veikti, maksimāli pieturoties pie tām metodēm, ar kādām strādāja kapsētas izveidotāji. Galvenais mērķis bija panākt maksimālu vēsturisko precizitāti. Darbus gan šajā, gan citās karavīru kapsētās organizē Ikšķiles novada kultūras mantojuma centrs "Tīnūžu muiža".

Darbus finansēja Ikšķiles novada pašvaldība. Kapsētas "Sili" restaurācijas darbi kopumā izmaksāja 806 eiro. Špēlis uzskata, ka izmaksas būtu krietni lielākas, ja nebūtu bijis atsevišķu cilvēku personīgā entuziasma ārpus sava darba laika vai tiešajiem darba pienākumiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)