Banner 980x90

Saeimas vēlēšanas Latvijā novēros 14 EDSO eksperti

10.Saeimas vēlēšanas novēros Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību birojs ar 14 ekspertiem no 13 EDSO dalībvalstīm, kurus uzaicinājusi Ārlietu ministrija, pavēstīja misijas vadītājs Nikolajs Vulčanovs.
EDSO novērošanas misija kalpos kā ierobežotais novērotājs saskaņā ar EDSO valstu parakstīto vienošanos. EDSO mērķi pēc tās statūtiem nav nedz vēlēšanas leģitimēt vai noliegt to leģitimitāti, nedz arī sniegt padomus vai palīdzību vēlēšanu norises laikā.

Tomēr EDSO tiksies ar vēlēšanu komisijas pārstāvjiem un cer uz sadarbību ar Centrālo vēlēšanu komisiju (CVK). Vulčanovs skaidroja, ka, tā kā misija ir ierobežota, visas vēlēšanu norises 2.oktobrī EDSO eksperti nenovēros, tāpat tiks apmeklēti vien daži vēlēšanu iecirkņi. Tai pat laikā tiks novērotas vēlēšanu kampaņas, masu mediji, debates un citas ar vēlēšanām saistītās norises, pēc tam veicot analīzi, vai viss notiekošais atbilst Latvijas likumdošanai.

Visu iegūto informāciju EDSO publicēs, jo pēc tam būs pieejami pārskati par vēlēšanu kampaņām, un pirmo Vulčanovs sola publicēt jau pēc desmit dienām, bet pārskatu par vēlēšanu norisi vienu dienu pēc vēlēšanām. Savukārt galīgais kopsavilkums par vēlēšanu norisi Latvijā būs pieejams divu mēnešu laikā pēc vēlēšanām.

Iepriekš EDSO vēlēšanu gaitu Latvijā novēroja 2006.gadā, 2002.gadā un 1998.gadā, kā arī daži eksperti novēroja Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2009.gadā.

Šobrīd Latvijā jau uzturas septiņi novērotāji. Misijas vadītājs Vulčanovs nekad iepriekš nav bijis nevienā no Baltijas valstīm un iepriekš nav bijis informēts par Latvijas politiku, tomēr ar savu pieredzi viņš plāno tik īsā laika posmā veiksmīgi izzināt Latvijas politiskos procesus. Vulčanovs iepriekš ir piedalījies, piemēram, šī gada Nīderlandes pašvaldību vēlēšanu novērošanā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)