Banner 980x90

Saulgriežu Dziesmu un deju svētki Ogrē

Šā gada īsākā nakts Ogrē atnāks XXV Vispārējo latviešu Dziesmu svētku un XV Deju svētku zīmē, pilsētas informācijas portālam Ogre24.lv norādīja Ogres kultūras centra pārstāve Ilga Eglīte.

Arī Latvijas Nacionālais kultūras centrs ir rosinājis 2013.gada Dziesmu svētkus sākt no savas sētas, mājas, pilsētas, bet viņu priekšlikums attiecas uz 30.jūniju, svētku pirmo dienu. Taču ogrēnieši Dziesmu svētkus sāks svinēt Saulgriežu laikā - 21.jūnijs, svētku moto ir: "Līdz debesu augstumiem – Līgo!"

Svētki sāksies plkst.20.30 ar dalībnieku gājienu (tautas tērpu parādi) no Mūzikas skolas līdz svētku laukumam pie Kultūras centra. Šis gājiens būs lieliska iespēja visiem kolektīviem - ogrēniešiem un Ogresgala pašdarbniekiem - parādīties savā krāšņākajā veidā (košajos tautastērpos, ziedu vainagos), un visiem viņus "tuvplānā" ieraudzīt.

No gājiena svētku dalībnieki ieradīsies laukumā, kur būs brīvdabas skatuve, vietas skatītājiem, strūklaka un ugunskurs - lai arī uguns un ūdens maģija būtu svētkos klātesoša. Soli skatītājiem jau būs sarūpēti, taču labsajūtas un ērtību dēļ der līdzi paņemt segas, saliekamos krēslus. Darbosies arī bufetes.

Koncerts sāksies plkst.21.00, un tajā piedalīsies ap 400 dalībnieku. Koru, deju kolektīvu un pūtēju orķestru vijumu Saulgriežu vainagā veidos jauktais koris Ogre, Skolotāju kamerkoris, jauktais koris Grīva, Ogres jauniešu koris, Ogres 1.vidusskolas jauktais koris Anima, sieviešu koris Rasa, senioru koris Atvasara; deju kolektīvi: Ogre, Aija, Ābeļzieds, Raksti, Solis, Ogrēnietis, pūtēju orķestri Horizonts un Ciemupe. Kopā ar mūsu dziedātājiem uzstāsies arī Rīgas Tehniskās universitātes vīru koris Gaudeamus. Savu veltījumu svētkiem būs sarūpējusi Tautas lietišķās mākslas studija Saiva, kuras veikumu visa Latvija varēs redzēt Rīgā, izstādē "Dziesma top citādi".

Muzikālās programmas virsvadību uzņēmusies diriģente Aira Birziņa, bet svētkos piedalīsies arī XXV Vispārējo latviešu Dziesmu svētku Goda virsdiriģenti Pauls Kvelde, Juris Kļaviņš, virsdiriģenti Jānis Zirnis un Ivars Cinkus, kā arī mūsu ilggadējais bijušais rajona virsdiriģents Leons Amoliņš.

"Koncertam sākoties, noteikti gribam klausītājus iepazīstināt ar visiem svētku dalībniekiem, tāpēc ir sagatavotas lakoniskas, interesantas "vizītkartes". Vēlamies īpaši godināt Dziesmu svētku kustības veterānus, jo, piemēram, mūsu Atvasarā ir koristi, kuru balsis skanējušas jau 1948.gada lielajā kopkorī, tātad pirmajos pēckara svētkos. Tāpat vairāki piedalījušies Dziesmu svētku simtgadei veltītajos svētkos 1973.gadā. Ir doma, ka arī mūsu svētkos goda vieta varētu tikt ierādīta tradicionālajam "Līgo" karogam, kas parasti ir visu lielo svētku norišu centrā. Jā, tas ir Vispārējo Dziesmu svētku karogs, taču tas ir "Līgo" karogs un garīguma simbols, kas jau 140 gadu ved mūs uz Dziesmu svētkiem visos laikos. No šāda viedokļa mēs to varētu tuvplānā saviem ļaudīm parādīt.
Protams, sarīkojuma vizuālajā noformējumā izmantosim arī savu iedziedāto Dziesmu svētku zīmi.
Koncertprogrammu vadīs Ligita Zadvinska un aktieris Mārtiņš Vilsons. Scenogrāfs ir Māris Ruskulis. Bet scenāriju raksta profesore Janīna Kursīte," norādīja Eglīte.

Svētku kulminācija, protams, būs diriģentu un dziedātāju atzinīgi vērtētā Uģa Prauliņa skaņdarba "Līgo - Jāņu nakts mistērija" izpildījums, piedaloties koristiem, dejotājiem un mūziķiem. Pēc tam kolektīvu pārstāvji iedegs ugunskuru, bet mākslinieciskie vadītāji, izlūdzoties svētību Dziesmu svētkiem un to dalībniekiem, ziedos dzintaru ugunij.

Turpmākās vasaras īsākās nakts stundas būs atvēlētas dejām, dančiem un rotaļām. Spēlēs grupa Folkvakars (Edgars Kārklis, Kristīne Kārkle-Puriņa, Gatis Valters, Edgars Saksons un Krišjānis Putniņš) un Dzelzs Vilka Jauno Jāņu orķestris, kas savam ierastajam mūziķu sastāvam piepulcējis papildspēkus, un dalībnieki pieņēmuši katram latvietim tik nozīmīgo Jāņa vārdu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)