Banner 980x90

Sešas politiskās partijas un apvienības plāno vēlēšanu novērošanai iesaistīt ap 1000 cilvēku

"Kopā plānojam vēlēšanu novērošanā iesaistīt ap 1000 cilvēku, kas uzraudzītu visus vēlēšanu iecirkņus visa vēlēšanu procesa garumā," vakar preses konferencē skaidroja politiskās partijas "Tautas kontrole" priekšsēdētājs Rihards Jablokovs.
Politisko partiju apvienība "Ražots Latvijā", partijas "Tautas kontrole", "Par prezidentālu republiku", "Kristīgo Demokrātu Savienība", "Daugava-Latvijai" un "Atbildība" izveidos kopīgu Vēlēšanu novērošanas koordinācijas centru (VNKC), kas koordinēs partiju iesaistītos novērotājus, lai nodrošinātu 10.Saeimas vēlēšanu godīgu norisi.

"Atšķirībā no "lielajām" partijām mēs spējam savā starpā vienoties, un, lai gan mūs pastāvīgi ignorē, šādi mēs vismaz nesīsim labumu Latvijas sabiedrībai," izteicās partiju apvienības "Ražots Latvijā" valdes loceklis Vilnis Sprudzāns. Sprudzāns medijiem piezīmēja, ka šāda veida partiju konsolidācija ir interesants un Latvijā nebijis notikums.

Sprudzāns arī pieminēja, ka patlaban sabiedrību mācot lielas šaubas par to, ka vēlēšanas varētu noritēt godīgi.

Arī partijas "Par prezidentālu republiku" valdes priekšsēdētājs Einars Grigors piezīmēja, ka vēl kopš iepriekšējām 9.Saeimas vēlēšanām partijas nav nomaksājušas lielus parādus saistībā ar sodāmiem pārkāpumiem vēlēšanu gaitā.

"Ir spēki, iespējams tie, kuri vēlas saglabāt savas vadošās pozīcijas, kas vēlētos ietekmēt vēlēšanu rezultātus - gan ietekmējot sabiedrību, gan pašas balsu skaitīšanas laikā," par vēlēšanu novērošanas nepieciešamību izteicās partijas "Tautas kontrole" priekšsēdētājs Rihards Jablokovs. Savukārt politiskās partijas "Daugava-Latvijai" valdes līdzpriekšsēdētājs Mārtiņš Draudiņš izteicās, ka, viņaprāt, pastāvošais vēlēšanu likums ir nederīgs. Pēc Draudiņa domām, daudz produktīvāk būtu visu partiju kandidātus apvienot vienā sarakstā, lai iedzīvotāji varētu balsot tikai par sev tīkamajiem kandidātiem no jebkuras partijas.

Visu sešu partiju un partiju apvienību pārstāvji izteicās, ka vēlēšanu novērošana ir obligāts pasākums, ko viņi apņemas veikt plecu pie pleca ar Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) ierobežotās vēlēšanu novērošanas misijas ekspertiem.

Partiju un to apvienību noslēgtais līgums paredz arī novērotāju instrukcijas izstrādi, kurā būtu sniegta visa nepieciešamā informācija, kā arī sniegt tehnisko palīdzību visiem pilnvarotajiem novērotājiem.

Kā jau ziņots, 10.Saeimas vēlēšanas novēros EDSO Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību birojs ar 14 ekspertiem no 13 EDSO dalībvalstīm, kurus uzaicinājusi Ārlietu ministrija. Kopumā 10.Saeimas vēlēšanām tiks izveidoti 1012 vēlēšanu iecirkņi, 948 no tiem atradīsies Latvijā, 64 - ārvalstīs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)