Banner 980x90

Siltumnīcas – vieta, kur baudīt tomātus Latvijas vasarā!

Foto: Freerangestock.com / Adamophoto
Foto: Freerangestock.com / Adamophoto
Vienīgie, kam vasara ir tikpat laba, kā ierasts, ir siltumnīcu īpašnieki. Zem plēves vai polikarbonāta pārklājuma vienmēr ir gaišs, nedaudz mitrs un tveicīgs! Īstā vasaras sajūta! Ja kāds saka "siltumnīca", tad patiesībā domā "tomāti". Un – ja saka "tomāti", tad domā tomātu mērci, picu, tomātu sulu, saulē kaltētus tomātus, tomātus ar mocarellu un baziliku, gaspačo…

Tomātu audzēšana – jauns hobijs!
Ja vien ir tomāti, iespējas ir bezgalīgas, bet kur rodas vislabākie tomāti? Protams, savā siltumnīcā! Ideālā gadījumā – plūkti tieši no tomātkoka un baudīti turpat siltumnīcas tveicīgumā. Nāciet līdzi, lai uzzinātu, kā tikt pie vasaras labākās tomātu ražas!

Kādas siltumnīcas ir vispiemērotākās tomātu audzēšanai?
Šajā rakstā uzzināsiet vairāk par to, KUR stādīt tomātus. Kādā siltumnīcā padosies vislabākie un sulīgākie tomāti? Atbilde ir pārsteidzoši vienkārša – jebkādā! 

Tomātu audzēšana siltumnīcā būs sekmīga neatkarīgi no tā, kādu siltumnīcu izvēlēsieties, tādēļ jūsu dārzam piemērotākā varianta izvēle paliek jūsu ziņā! Tālāk ir izklāsts par to, kas siltumnīcā ir svarīgi tomātiem un kādi siltumnīcu varianti mūsdienās ir pieejami, jo – plēves siltumnīca jau kādu laiku ir zaudējusi savu monopolstāvokli!

Kas jāņem vērā, lai tomāti siltumnīcā izaugtu veselīgi?
Kaut arī tomāti nāk no siltajām zemēm, tomātu audzēšana siltumnīcā Latvijā ir ļoti sekmīga, tie nav pārāk kaprīzi. Galvenais ir izvēlēties labāko šķirni, jo tomāti, tāpat kā cilvēki, ir dažādi – vieniem patiks sausāks, citiem – mitrāks. Dažas tomātu šķirnes dzīvo nomadu dzīvi – augs arī klajā laukā. Ja mēreni laistīsiet tomātus siltumnīcā reizi dienā ar remdenu ūdeni un atstāsiet vaļā lūku, tie izaugs vareni.

Kas jāzina par tomātu stādīšanu siltumnīcā
• Siltumnīcā stāda jau gatavus tomātu stādus (piecas sešas nedēļas vecus) – tos var audzēt vai nu istabā, vai iegādāties jau gatavus.
• Stādus siltumnīcā var stādīt tikai tad, kad ir beigušās pavasara salnas. Ja tomēr kāda neparedzēta salna uznāk, tomātus var pasargāt, siltumnīcas ejā saliekot sveces vai pārsedzot tomātus ar papīra tūtām, kas pasargās no aukstuma.
• Ieteicamais stādīšanas blīvums – apmēram divi trīs tomāti kvadrātmetrā, apmēram 45 cm attālumā viens no otra. Zemē ierušina līdz pirmajam lapu pārim.
• Ja stādi ir izstīdzējuši, tos labāk stādīt nedaudz slīpi.
• Kad tomāti būs paaugušies, tos vēlams atsiet. Ir dažas tomātu šķirnes, kam stumbri paši ir gana izturīgi, bet, ja stādi būs cītīgi laistīti un mēsloti, arī raža neliks vilties, tāpēc vēlams stādam palīdzēt turēties taisni. Svarīgi atcerēties, ka katru gadu jāizmanto jaunas auklas, jo iepriekšējo gadu auklās var būt saglabājušies slimību izraisītāji.
• Atsiešanas auklas nostiprina atkarībā no siltumnīcas karkasa iespējām – mazās siltumnīcās var novilkt drāti no viena gala līdz otram, pie kuras atsiet vertikālās auklas, lielākās var siet pie karkasa ribām.
• Vēdināšana – tomātiem patīk caurvējš un svaigs gaiss, tādēļ siltumnīcai vēlams ierīkot ne tikai logus galā, bet arī lūkas vai vēdlodziņus korē.
Foto: Pexels.comFoto: Pexels.com


Siltumnīcas izmērs un konfigurācija atkarīga no jūsu iespējām un vajadzībām. Mazai ģimenei, kas tomātus grib uzgrauzt prieka pēc, pietiks ar 4–6 kvadrātmētru situmnīcu, savukārt lielām ģimenēm un tomātu cienītājiem būs piemērotas plašākās siltumnīcas.

Kādi siltumnīcu veidi ir pieejami?
Lai būtu vienkāršāk, siltumnīcas vēlams aplūkot pēc sastāvdaļām. Internetveikalā Precesdarbam.lv ir pieejamas gan gatavas siltumnīcas, gan atsevišķi sastāvdaļas – siltumnīcas karkass un pārsegums. Ir pieejami dažādi materiāli gan vienam, gan otram, ko var kombinēt pēc savām vēlmēm, iespējām un gaumes.

Lasiet tālāk par pieejamajiem materiālu variantiem! 
Foto: Precesdarbam.lvFoto: Precesdarbam.lv
Karkasu veidi
Ir pieejami metāla, koka un plastikāta karkasi.
Metāla karkass – parasti U veida tērauda profilu rāmis. Lai ilgāk kalpotu, rāmis var būt arī cinkots. Izturīgs risinājums, kas palīdzēs izaudzēt ne vienu vien tomātu ražu.
Koka karkass – tiem, kuriem patīk tradicionāli, paaudzēs pārbaudīti klasiskie risinājumi, dabai draudzīgi materiāli (un zemas cenas). Koka karkass parasti ir veidots no 50x50 mm priedes brusām un ir piemērots pārvilkšanai ar plēvi. Pamati nav nepieciešami. Koka karkasa siltumnīcas priekšrocība – pie iekšējām ribām var vienkārši stiprināt tomātu atsiešanas auklas.
Foto: Precesdarbam.lvFoto: Precesdarbam.lv
Plastikāta karkass – viegls, izturīgs. Kalpošanas laiks gan būs īsāks nekā metāla konstrukcijai, bet uzstādīšana ir vienkārša.

Pārklājumu veidi
Plēve – tomātu audzēšana plēves siltumnīcā daudziem ir teju vai klasiska nodarbe lauku sētā.

Plēves pārklājuma priekšrocības:
• pieejama cena – lētākais no pārklājuma materiāliem;
• vienkārši uzstādāms – plēvi var piegriezt pēc nepieciešamajiem izmēriem ar visvienkāršākajām saimniecības šķērēm. 
Foto: Precesdarbam.lvFoto: Precesdarbam.lv
Polikarbonāts – pašlaik ļoti populārs materiāls, kas lietotāju mīlestību iekarojis ar savām īpašībām – gana viegls, tomēr ļoti izturīgs, caurspīdīgs un uzticams. Laba izvēle, ja siltumnīcu plānots lietot vairākus gadus daudzām jo daudzām tomātu ražām.

Polikarbonāta siltumnīcas pārklājuma priekšrocības: 
• lētāks nekā stikls;
• samērā viegls;
• vienkārši uzstādāms;
• izturīgs;
• piemērots gan siltumnīcām ar taisnām malām, gan liektām formām.
Foto: Precesdarbam.lvFoto: Precesdarbam.lv
Stikls – senākos laikos siltumnīcu pārklāšanai izmantoja to pašu stiklu, ar ko iestikloja logu rūtis. Šādas siltumnīcas viegli varēja krist par upuri pagalma bērnu mestiem akmeņiem vai pārmērīgi biezai sniega segai ziemā. Mūsdienās šīs problēmas ir atrisinātas elegantā veidā – siltumnīcu paneļi tiek izgatavoti no rūdīta stikla. Šāda siltumnīca būs ne vien izturīga, kvalitatīva un daudzām sezonām būvēta, bet arī eleganta un skaista, īsta dārza rota. 

Pieejamais papildaprīkojums tiem, kuri sevi uzskata dārza guru
Ar pamatlietām nekas vēl nebeidzas, ir pieejams arī nākamā līmeņa aprīkojums – vēdlodziņi un pagarinājumi. Tomātiem patīk gan svaigs gaiss, gan plašas telpas. 

Vēdlodziņi pieejami gan apaļām siltumnīcām, gan taisnu malu siltumnīcām, tie palīdz abrīvoties no liekā mitruma, kas var veicināt dažādu slimību rašanos. Tomātiem nav iebildumu pret caurvēju, taču ravētājiem gan būs tīkamāk, ja vējš nezēģelēs pāri no viena gala līdz otram, bet gan ienāks pa kores lodziņu.
Pagarinājumi un paplašinājumi – kuram gan nav gadījies pavasarī kastītēs iesēt tik daudz tomātu, ka visiem siltumnīcā vairs neatliek vietas. Lai nenāktos atteikties no redīsiem un lociņiem par labu tomātiem, varat pielikt siltumnīcas pagarinājumu vai paplašinājumu. 

Izvēles iespējas ir plašas!
Lasiet tālāk par dažiem papildu aspektiem, ko ieteicams ņemt vērā, izvēloties siltumnīcu.
Foto: Freerangestock.com / TomasAdomaitisFoto: Freerangestock.com / TomasAdomaitis
Kādu pārklājuma un karkasa kombināciju izvēlēties?
Jā, agrāk bija vienkāršāk – tie, kas vēlējās siltumnīcas, vienkārši uzmeistaroja paši no tā, kas gadījās pa rokai: veci logi, neizmantoti dēļi, gabaliņš plēves, un voila! Mūsdienās piedāvājums ir kļuvis plašāks, tādēļ varat apsvērt dažus no tālāk piedāvātajām kombinācijām.

Polikarbonāta siltumnīcas ar metāla karkasu priekšrocības:
• vairākām sezonām – kaut arī var šķist, ka sākotnējais ieguldījums ir paliels, tas tomēr ir pirkums ilgākam laikam;
• izturīga – šis aspekts varētu būt svarīgs tiem, kam saimniecībā dzīvo putni vai zvēri. Šādu siltumnīcu suns, dzenoties pēc kurmja, netīšām nesaplosīs;
• viegli nomazgāt;
• nepūst un nebojājas.
Foto: Precesdarbam.lvFoto: Precesdarbam.lv
Plēves siltumnīcas ar koka karkasu priekšrocības:
• lēta – der tiem, kas grib tagad un tūlīt;
• der iesākumam – tiem, kas vēlas tikai mazlietiņ pamēģināt;
• viegla;
• dabai draudzīga – ja nu kaut kas nesanāks, sezonas beigās koka karkasu var sadedzināt nelielā ugunskurā, savukārt plēvi – salocīt mazā kaudzīte un izmest plastikāta atkritumiem paredzētajā konteinerā.

Stikla siltumnīcas ar metāla karkasu priekšrocības:
• ekskluzīva;
• izturīga – mūsdienās tās ražo no rūdītā stila;
• ilgmūžīga – ja rūpīgi kopsiet, varbūt pat mazbērniem varēsiet novēlēt.
Foto: Precesdarbam.lvFoto: Precesdarbam.lv
Paliek tikai viens jautājums – kurā siltumnīcā var izaudzēt visgaršīgākos tomātus? Par to pētījumi pagaidām nav veikti. 
Foto: Pexels.comFoto: Pexels.com
Dodieties uz tīmekļa veikalu Precesdarbam.lv un izvēlieties sev piemērotāko siltumnīcas veidu – nav svarīgi, vai aiz loga ir pavasaris vai rudens, siltumnīcas tiek piegādātas saliktā veidā un būs ar mieru pagaidīt, līdz būs piemēroti apstākļi uzstādīšanai.

Lai garda un sulīga raža!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)