Banner 980x90

Tirgotāju asociācija Lievārdē spriedīs par priekšlikumiem veikalu darbības ierobežošanai svētkos

Ogre24.lv
Ogre24.lv
Ceturtdien, 18.augustā, plkst.11.30 Lielvārdes kafejnīcā "Panna" Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) rīko konferenci, kuras laikā plānots apspriest priekšlikumus veikalu darbības ierobežošanai svētkos, informē LTA prezidents Henriks Danusēvičs.

Pasākumā piedalīsies LTA pārstāvji.

Jau vēstīts, ka LTA sadarbībā ar Latvijas Tirdzniecības darbinieku arodbiedrību (LTDA) kopā izstrādā priekšlikumus likumdevējiem, lai svētkos slēgtu veikalus.

Augusta sākumā tirdzniecības nozares Sociālā dialoga padome lēmusi par nepieciešamību likumos veikt grozījumus ar mērķi noteikt, ka veikali svētkos nestrādās. Tāpat perspektīvā paredzēts, ka ar laiku šis aizliegums tiktu paplašināts arī attiecībā uz darbu svētdienās, kā tas esot daudzās Eiropas Savienības valstīs. LTA gan ir iecerējusi, ka ierobežojumi strādāt brīvdienās neattiektos uz mazajiem veikaliem.

LTA prezidents iepriekš pauda viedokli, ka sociālais ieguvums, ieviešot šādu ierobežojumu, tirdzniecībā strādājošajiem būtu iespēja svētkos veltīt laiku ģimenei, bērniem un atpūtai. Savukārt lielajiem darba devējiem ieguvums būtu no tā, ka augs darba ražīgums, jo "atpūties cilvēks spēj strādāt ar lielāku atdevi".

"Uzskatu, ka nozares dominējošiem spēlētājiem darbs svētdienās peļņu nenes, jo ir mazāks apgrozījums, savukārt darba izmaksas ir divas reizes lielākas. Tomēr, lai nodrošinātu iespēju iegādāties pārtiku vai veikt citus nepieciešamos pirkumus tiem cilvēkiem, kuri nav paspējuši to izdarīt vai kuru darba grafiki sakrīt ar veikalu darba laiku darbdienās, jāatļauj mazajiem veikaliem strādāt arī brīvdienās. LTA uzskata un arī to ir pārrunājusi ar Ekonomikas ministriju, ka šādas izmaiņas veikalu darba laikā uzlabotu mazo tirgotāju konkurētspēju," teica Danusēvičs.

Bet LTDA priekšsēdētāja Maira Muceniece norādīja, ka LTDA iestājas par veikalu darba laiku ierobežošanu, vispirms tos slēdzot valsts svētku dienās.

"Vēlamies panākt, lai mūsu valstī tiktu mainītas iepirkšanās tradīcijas un svētkos būtu slēgti visi veikali un tirdzniecības centri, nodrošinot brīvdienas to darbiniekiem, lai viņi varētu būt kopā ar savām ģimenēm un iegūtu svētku sajūtu. Galīgais lēmums tiks pieņemts LTDA padomes sēdē 13.septembrī," atzīmēja Muceniece.

Iepriekš jau vēstīts, ka sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" aprīļa sākumā šogad sākta parakstu vākšana, lai svētdienās būtu slēgti tirdzniecības centri. Kā iniciatīvas iesniedzējs norādīts Ivars Mežinieks. Ar šādu ierosinājumu viņš plāno panākt, ka cilvēkiem radīsies iespēja vairāk pavadīt laiku ar ģimenēm, sev tuviem cilvēkiem un draugiem.

Līdz šim iniciatīvu parakstījuši vairāk nekā 1700 cilvēki.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)