Banner 980x90

Titavs: Par vēlēšanu rezultātiem visi jutīsies vīlušies

Par 10.Saeimas vēlēšanu rezultātiem visi jutīsies lielā mērā vīlušies, kas gada vai pusotra gada laikā var novest pie Saeimas ārkārtas vēlēšanām, bet par šī procesa katalizatoru varētu kļūt Aivara Lemberga izvirzīšana Valsts prezidenta amatam, žurnālā "Otkritij Gorod" ("Atvērtā Pilsēta") prognozē Latvijas Eksportētāju un investoru kluba valdes loceklis, no partijas "Jaunais laiks" (JL) izslēgtais Dans Titavs.
Nākamās Saeimas vēlēšanas atšķiras no iepriekšējām vienīgi ar to, ka tikai Ventspils mērs Aivars Lembergs ir saglabājis politiskā smagsvara potenciālu, apgalvo Titavs. Pārējie politiskie spēlētāji viņam neesot konkurenti. Aizkulišu vienošanās par valdošo koalīciju, pēc Titava domām, piedalīsies "novājinātie AŠ2" (Andris Šķēle un Ainārs Šlesers), nozīmīgāka pozīcija būs "Saskaņas centra" līderim Jānim Urbanovičam, arī "Vienotība" apsēdīsies pie galda. Bet galvenā vieta pie galda tiks atvēlēta Lembergam, domā Titavs.

Tādas tēlu veidojošās pirmsvēlēšanu apvienības kā "Vienotība", "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK patlaban ir tikai kādreiz ietekmīgu politisko spēku palieku "instruments iekļūšanai nākamajā Saeimā ar vismazāko risku to vadītājiem", uzskata Titavs. Apvienību "Par labu Latviju" viņš uzskata par divu bijušo politisko smagsvaru finanšu un administratīvo resursu koncentrēšanu, lai mēģinātu sevi saglabāt. Viņu turpmākā izturēšanās būšot tieši atkarīga no Lemberga un viņa netieši vadītās Zaļo un zemnieku savienības. "Un tas nozīmē, ka kombinācijas uz Latvijas šaha galda lepnā vientulībā savos Puzes medību īpašumos veidos viens cilvēks," apgalvo Titavs.

Vēlēšanu prognozējamā uzvarētāja "Saskaņas centra" ietekme uz šo procesu nebūs liela. Respektīvi, arī viņiem nāksies gaidīt "Ventspils mednieka" lēmumu, apgalvo Titavs. Viņš norāda, ka krīze ir mainījusi ne tikai Latvijas miljonāru, bet arī politiski ietekmīgo cilvēku sarakstu. Paradoksāli, ka tikai Lembergs ir saglabājis savas pozīcijas abos sarakstos un, pat neraugoties uz visām problēmām ar tiesībsargājošajām iestādēm, vairot savu popularitāti sabiedrībā. Tas ļauj Lembergam noteikt pašreizējās un nākamās valdības koalīcijas likteni, domā Titavs.

"Viņam ir izdevies pakļaut sev visus. Pat "Vienotību". Patlaban politiķi, kuri apgalvo, ka visas mūsu problēmas ir radušās oligarhu ietekmē, sēž pie viena galda ar vienīgo oligarhu, kura lieta tiek izskatīta tiesā. Un, ja apsūdzētais oligarhs viņus nepadzīs, sēdēs arī nākotnē, " raksta Titavs.

Viņš arī norāda, ka patlaban partijas pat nemēģina iesaistīties ideoloģiskās diskusijās. Pēc Titava domām, pēc vēlēšanām visi jutīsies vīlušies, cīnītājiem pret oligarhiem un "Kremļa rokaspuišiem" nāksies ar viņiem veidot koalīciju, bet "Saskaņas centra" līderim Urbanovičam nāksies atteikties no premjera ambīcijām.

Vispārējā vilšanās, pēc Titava domām, gada vai pusotra gada laikā var novest pie Saeimas ārkārtas vēlēšanām. Par procesa katalizatoru varētu kalpot Lemberga izvirzīšana Valsts prezidenta amatam, un šāda iespēja, pēc Titava teiktā, ir "daudz lielāka par nulli" un daudz lielākā mērā būs atkarīga no paša Lemberga nekā no parlamenta. "Ja viņš nolems ieņemt šo amatu, partijas pateicībā par iespēju strādāt nākamajā valdības koalīcijā viņu atbalstīs," prognozē Titavs.

Lai arī cik tas dīvaini, tāds scenārijs varētu var pozitīvi ietekmēt Latvijas attīstību, jo Lemberga ievēlēšana prezidenta amatā radītu šoku un liktu reāli apvienoties cilvēkiem, kam rūp Latvijas nacionālās intereses, domā Titavs.

Pēc viņa domām, Latvijā ir nepieciešamas kardinālas politiskās reformas. Pašreizējā sistēma neprasa no partijām ideoloģiju, jo visu nosaka dažādu svara kategoriju pārrunu vedēji - Lembergs, Šķēle, Šlesers, nedrīkst aizmirst arī Urbanoviču. Procesā piedalās arī dažāda veida sīkāki aizkulišu spēlmaņi. Partijas ir tikai resurss šiem pārrunu vedējiem - kura partijai reitings augstāks, tas arī ir spēcīgāks.

Lai veiktu politiskas reformas, nepietiek ar pirmsvēlēšanu diskusijām par tautas vēlētu prezidentu un Saeimas deputātu ievēlēšanas kārtību. Titavs rosina izveidot konventu no valsts tiesību speciālistiem, juristiem, politiķiem un inteliģences pārstāvjiem, kas gada laikā izstrādātu jaunu Satversmes projektu. Vēl gadu Satversmes projektu vajadzētu apspriest un pēc tam pieņemt referendumā.

Pašreizējais Latvijas valsts modelis ir novedis pie tā, ka sabiedrība vēro politiķus kā aktierus teātrī vai klaunus cirkā, nesaprotot, ka pati ir izrādes režisore, uzskata Titavs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)