Banner 980x90

Uzvaras laurus konkursā "Profs 2013" plūc Ogres tehnikums

Erudīcijas konkursa "Profs 2013" septītā sezona ir veiksmīgi noslēgusies. Sīvā piecu komandu konkurencē cīņā par darba tiesību un darba drošības jomā erudītākās komandas titulu uzvaras laurus plūca Ogres tehnikuma komanda, pilsētas informācijas portālam Ogre24.lv stāsta Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības komunikācijas konsultante Karīna Javtušenko.

Kaut arī erudīcijas konkursos parasti uzvar labākie no vislabākajiem, konkursa organizatori - Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) - ir pārliecināti, ka no piedalīšanās iegūst visi dalībnieki, par ko, pirmkārt un galvenokārt, liecina konkursa dalībnieku sniegums.

Šogad erudīcijas konkurss "Profs 2013", ko organizē LBAS ar Eiropas Sociālā fonda atbalstu, norisinājās jau septīto gadu. Turpinot pirms vairākiem gadiem aizsākto tradīciju, tā finālā par darba tiesību un darba drošības jomā erudītākās komandas titulu un vērtīgām balvām cīnījās piecas komandas no visas Latvijas, kuras uzrādīja izcilu sniegumu konkursa reģionālajos pusfinālos. Šogad Zemgali konkursa "Profs 2013" finālā pārstāvēja Jēkabpils Agrobiznesa koledža, Vidzemi - Ogres tehnikums, Kurzemi - Saldus Profesionālā vidusskola, Rīgu un Rīgas rajonu - Rīgas Celtniecības koledža, bet Latgali - Bebrenes Profesionālā vidusskola. Katrā no šīm komandām startēja 10 darba tiesību un darba drošības jomā zinošākie konkrētās skolas audzēkņi.

Sīvā cīņā godpilno 1.vietu konkursa "Profs 2013" finālā izcīnīja Ogres tehnikuma komanda, kura konkursā startēja ar saukli "Darba aizsardzība un likums ir mūsu lielākais tikums!". Kaut arī pēc pirmajiem diviem uzdevumiem šī komanda bija uzrādījusi vien ceturto augstāko rezultātu, nākamajos divos uzdevumos jaunieši sasparojās un izcīnīja pārliecinošu uzvaru, iegūstot 93,3 punktus no 100 iespējamajiem. Jāpiebilst, ka šī ir otrā reize konkursa septiņu gadu pastāvēšanas vēsturē, kad uzvaras laurus finālā plūc tieši Ogres tehnikuma komanda.

"Konkursam gatavojāmies ļoti nopietni, un tā lielā mērā bija pašu jauniešu, nevis mūsu, pedagogu, iniciatīva. Uzvara konkursa "Profs2013" finālā bija viņu mērķis, un man ir prieks, ka to izdevās sasniegt," norāda Ogres tehnikuma komandas skolotāja Daiga Zvirbule. Viņa gan piebilst, ka rezultāts esot teju vai likumsakarīgs, jo komandas sagatavošanā konkursa finālam ieguldīts ievērojams darbs - jaunieši cītīgi studējuši Darba likumu un risinājuši dažādus uzdevumus, apskatot daudzveidīgus darba tiesisko attiecību regulējuma un darba drošības aspektus. Tāpat, lai labāk izprastu individuālo darba aizsardzības līdzekļu pielietojumu praksē, komanda bija devusies nelielā ekskursijā uz kompāniju "Grif", kas ir viens no lielākajiem darba aizsardzības līdzekļu izplatītājiem Latvijā.

"Ņemot vērā Vidzemes pusfināla rezultātus, gatavojoties finālam, īpašu uzmanību veltījām zināšanu testiem - risinājām tos krustu šķērsu katrā nodarbībā. Gandrīz līdz apnikumam," atklāj otra Ogres tehnikuma komandas skolotāja Gita Kalnaģeidāne. "Tāpēc šķiet paradoksāli, ka tieši viktorīnā jaunieši pieļāva daudz kļūdu. Laikam bija pārmācījušies..."

Kaut arī pēc Rīgas Celtniecības koledžas komanda uz konkursa "Profs 2013" finālu brauca ar mērķi uzvarēt, topošie arhitekti, kā arī celtniecības un ēku inženiertīklu speciālisti, kuri konkursā startēja ar saukli "Domāt plašāk, redzēt tālāk un darīt vairāk!", kopvērtējumā palika 2.vietā. Šai komandai savus sīvākos pretiniekus - Bebrenes Profesionālās vidusskolas komandu, kura konkursa kopvērtējumā ieguva 86,4 punktus, izdevās apsteigt vien par 0,4 punktiem.

"Nenoliegšu - jaunieši ļoti gribēja šajā konkursā uzvarēt. Tomēr ne vienmēr viss izdodas, kā iecerēts. Domāju, vairākus nozīmīgus punktus konkursā zaudējām, jo mazliet pietrūka laika, lai pienācīgi sagatavotos finālam. Proti, lielākā daļa komandas dalībnieku mācās 4.kursā, tālab viņiem paralēli bija jāgatavojas valsts kvalifikācijas eksāmenam, kas būs jau nākamnedēļ. Tāpat būtu gribējies, lai komandas kapteinis ir nedaudz aktīvāks. Bet tā jau ir nianse. Neraugoties ne uz ko, jaunieši ar sasniegto rezultātu ir ļoti apmierināti. Arī man ir neizsakāms prieks par viņiem," tā Rīgas Celtniecības koledžas skolotāja Tatjana Ruhmane.

Bebrenes Profesionālā vidusskola konkursā piedalījās pirmo reizi, tālab žūrijas pārstāvji atzinīgi novērtēja tās pārsteidzošo sniegumu.

"Konkursam ļoti gatavojāmies - lasījām Darba likumu un "Profa rokasgrāmatu", spēlējām interaktīvo spēli www.supersmarts.lv. Tomēr konkursā piedalījāmies pirmo reizi, tāpēc īsti nezinājām, kas mūs sagaida. Konkursa iznākums ir patīkams pārsteigums mums visiem - gan man, gan komandai," atklāj Bebrenes Profesionālās vidusskolas skolotāja Ilga Mališeva.

Viņas audzēkņi gan atzīst, ka cerējuši uz nedaudz augstāku rezultātu. Jaunieši ir pārliecināti - ja konkursa gaitā būtu vairāk piestrādājuši pie darba drošības instrukcijas, kā arī nedaudz uzmanīgāk veikuši uzdevumu par individuālajiem darba aizsardzības līdzekļiem, kopvērtējuma rezultāti noteikti būtu pavisam citādi. Kā nekā, līdz 2.vietai Bebrenes Profesionālās vidusskolas komandai pietrūka pavisam nedaudz. Ņemot vērā veiksmīgo pirmo pieredzi, latgalieši ir apņēmības pilni startēt konkursā arī nākamgad, lai pierādītu gan sev, gan arī citiem konkursa dalībniekiem un žūrijai, kur "vēži ziemo".

"Man ir liels prieks, ka šis konkurss šo septiņu gadu laikā ir iemantojis tik lielu popularitāti. Vēl jo lielāks prieks ir skatīt vaigā kārtējos 50 darba tiesību un darba drošības jomā erudītākos jauniešus - Latvijas profesionālo skolu audzēkņus, kuri ir bijuši pietiekami zinātkāri, lai kvalitatīvi apgūtu un izprastu savas kā darba ņēmēju tiesības un pienākumus. Konkursa gaitā šie jaunieši ir iemācījušies sevi apzināties, tālab nepieciešamības gadījumā varēs pastāvēt ne vien par savām tiesībām, bet arī palīdzēt ar padomu dažādu problēmjautājumu risināšanā citiem. Esmu pārliecināts, ka dienās viņi kļūs par labiem, objektīviem un sociāliem darba ņēmējiem, bet daži - arī par darba devējiem, jo mūsu līdzšinējā pieredze liecina, ka konkursā PROFS gūtās zināšanas sniedz jauniešiem lielākas iespējas pilnveidoties un palielina viņu konkurētspēju darba tirgū. Varu droši apgalvot, ka šā gada konkursa finālistiem šis potenciāls ir ļoti liels!" tā LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

Lai apliecinātu savas zināšanas un prasmi strādāt komandā konkursa "Profs 2013" finālā, tā dalībniekiem bija jāpilda dažādi praktiski uzdevumi. Piemēram, lai atbildētu uz 25 dinamiskās viktorīnas jautājumiem par darba tiesībām, darba drošību un sociālo dialogu, viņiem bija jāzina, kāds ir Latvijas Bankas šā brīža noteiktais eiro kurss, kā aprēķina dienas vidējo izpeļņu, kādos darbos nedrīkst nodarbināt pusaudžus vecumā līdz 18 gadiem, kā jārīkojas, glābjoties no uguns nelaimes svešā vietā u.tml.

Tāpat jauniešiem bija jāprot aprēķināt darba alga un atvaļinājuma nauda, orientēties darba vides risku novērtējuma protokolā, kā arī atpazīt noteiktu profesiju pārstāvjiem (piem., ceļu darbiniekam un metinātājam) piemērotākie individuālie darba aizsardzības līdzekļi. Bet komandu kapteiņiem bija jāpierāda sava erudīcija, veiklība un atjautība, piedaloties interaktīvās spēles www.supersmarts.lv turnīrā.

Skolēnu zināšanas un prasmes konkursa "Profs 2013" finālā vērtēja kompetenta žūrija - LBAS, Valsts darba inspekcijas un Latvijas Mašīnbūves un metālapstrādes nozares uzņēmēju asociācijas speciālisti.

Šogad apbalvoti tika visi konkursa "Profs 2013" fināla dalībnieki - jaunieši saņēma interneta veikala dāvanu kartes, gardas tortes un citas noderīgas lietas. Dāvanu kartes saņēma arī skolas, kuru komandas izcīnīja konkursā pirmās trīs vietas.

Par konkursu

Konkursu "Profs 2013" jau septīto gadu organizē LBAS. Tā mērķis - veicināt jauniešu jeb topošo darba ņēmēju izpratni par darba tiesību un darba drošības jautājumiem, tā sagatavojot viņus darba dzīvei.

Šogad konkursā piedalījās 1290 skolēni no 35 Latvijas profesionālajām izglītības iestādēm. Visplašāk konkursā tika pārstāvēts Kurzemes reģions.

Konkursu organizē LBAS Eiropas Sociālā fonda projekta "Darba attiecību un darba drošības normatīvo aktu praktiska piemērošana nozarēs un uzņēmumos" (1DP/1.3.1.3.2./08/IPIA/NVA/001) ietvaros. To atbalsta Izglītības un zinātnes ministrija, Labklājības ministrija, Valsts darba inspekcija un AS "Aldaris".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)