Banner 980x90

Vējonis: Kučinska priekšrocības bija skaidrāks valsts attīstības redzējums un lielāka iespēja izveidot koalīciju

Foto no video
Foto no video

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) premjera amata kandidāta Māra Kučinska priekšrocības pār "Vienotības" kandidātu Kārli Šadurski bija skaidrāks valsts attīstības redzējums un lielāka iespēja izveidot koalīciju, šādi ceturtdienas rītā LTV savu lēmumu premjera amatam nominēt Kučinski skaidroja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Vējonis atgādināja, ka viņš bija definējis kritērijus, kuriem jāatbilst Ministru prezidenta amata kandidātam un prioritāros uzdevumus. Tiekoties ar premjera amata kandidātiem, viņš uzklausījis redzējumu par valdības darbu, kādas ir viņu vīzijas, un secinājis, ka abi kandidāti ir spēcīgi, taču Kučinska priekšrocības esot skaidrāks valsts attīstības redzējums un lielāka iespēja izveidot koalīciju, lai arī nevienam kandidātam droša atbalsta nav.

Tāpat Kučinskis esot virzīts, jo viņu atbalsta apvienība - ZZS, kas līdz šim esot demonstrējusi konsekventu darbu un spēju koleģiāli risināt problēmas. Prezidents ir pārliecināts, ka Kučinskis būs spējīgs savākt balsu vairākumu Saeimā, ņemot vērā ZZS un VL-TB/LNNK atbalstu.

Prezidents uzsvēra, ka "Vienotībai" valdībā būtu jābūt, lai arī nebarot izslēgt viņu aiziešu opozīcijā. Pēc Vējoņa vārdiem, politiskā loģika sakot, ka "Vienotības" aiziešana opozīcijā nozīmēšot vēl lielāku partijas sašķelšanos, un, ja partiju esot vēlme saglabāt, tad būtu jārunā par dalību valdībā.

Taujāts, kāpēc viņš mainījis savu viedokli, ka varas līdzsvara dēļ premjera amats jāuztic "Vienotībai", Vējonis apgalvoja, ka nav teicis, ka tā būtu jābūt obligāti. Vējonis arī bija mainījis nostāju un uzsvēra, ka ir visas valsts prezidents, nevis tikai vienas partijas - ZZS - pārstāvis, sekojoši viņš esot vērtējis premjera amata kandidātu vīzijas, neskatoties, kādai partijai viņš pieder.

Vējonis atgādināja, ka ir veicis konsultācijas ar dažādiem cilvēkiem, arī tādiem, kas nav "Vienotībā", bet lielākā daļa atteikusies no piedāvājuma vadīt valdību, līdz ar to nonākts līdz diviem kandidātiem, no kuriem viņš izvēlējies Kučinski.

Pirmie uzdevumi Kučinskim būšot sākt Eiropas Savienības naudas apguvi, pabeigt izglītības reformas, veikt reformas veselības jomā, stiprināt drošības jautājumus.

Ja Kučinskis nespēs gūt vairākumu un izgāzīsies, tad tiks sākts jauns sarunu raunds par iespējamo koalīciju, Latvijas Radio sacīja prezidents.

Politiķis atzina, ka politiskajās konsultācijās visas partijas pieskārušās pie jautājuma par Saeimas atlaišanu, bet visi bijuši vienprātīgi, ka partijas Saiemā spēj izveidot valdību un parlamenta atlaišana nav nepieciešama. Tā ir partiju politiska izšķiršanās, izteicās Vējonis, atzīmējot, ka Saeimas atlaišana nozīmētu būtisku politiskā spektra izmaiņu parlamentā, kas "nebūtu tas labākais".

Plašāk skatieties LTV Ziņu dienesta sagatavotajā video sižetā.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)