Banner 980x90

Vējonis: Latvijas nākotne ir zaļā ražošana, kurā zinātne mijiedarbojas ar rūpniecību

Foto: Ieva Lūka/ LETA
Foto: Ieva Lūka/ LETA
Latvijas nākotne ir zaļā ražošana, kurā zinātne mijiedarbojas ar rūpniecību un tādējādi top jauni, eksportspējīgi produkti, ceturtdien Latvijas kosmētikas ražotāja "Madara Cosmetics" jaunās ražotnes atklāšanā sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

"Ir ļoti būtiski, ka mēs izmantojam Latvijā izaudzētas izejvielas, tās ir tepat - brīžam dārzā, bet pamatā mežā izaugušas. Ņemot papildu mūsu zinātnieku uzkrātās zināšanas par dažādām dabas veltēm, augiem, mēs tās pārvēršam produktos, ar kuriem kļūstam zaļāki. Tas vēlreiz pierāda, ka zaļā domāšana, zaļā ražošana, tā ir Latvijas iespēja, Latvijas nākotne," sacīja Vējonis, piebilstot, ka vienlīdz svarīgi ir ražošanas procesā izmantot arī inovatīvas tehnoloģijas.

Viņš arī piebilda, ka "Madara Cosmetics" paveiktais ir apliecinājums, ka zinātnes sadarbība ar ražotājiem ir ļoti pārliecinoša simbioze un tādējādi iespējams radīt produktus, kuri no zinātniskajām laboratorijām nonāk ražošanā un pie patērētājiem. "Tas ir apliecinājums, ka, izmantojot Latvijas dabas resursus, mūsu cilvēkresursus, mēs spējam radīt produktus, ar kuriem mēs atkal lepojamies," pauda Valsts prezidents.

Vējonis arī izteica gandarījumu par "Madara Cosmetics" desmit pastāvēšanas gados paveikto. "Manuprāt, tas darbs, ko jūs darāt nu jau desmit gadus Latvijā ir ļoti, ļoti vajadzīgs, jo jūs ar savu darbu parādāt, pirmkārt, ka valsts spēj radīt nišas produktus, un "Madaras" kosmētika neapšaubāmi ir nišas produkts. Otrkārt, tas ir apliecinājums tam, ka Latvijas dabas bagātības spējam pārvērst produktā, kas padara mūs skaistākus. Tas nozīmē, ka zaļās Latvijas skaistums kļūst daļēji arī par mūsu skaistumu," sacīja Valsts prezidents.

Viņš norādīja, ka "Madara Cosmetics" apliecina Latvijas piederību Ziemeļeiropai un konkurētspēju šajā reģionā. Tāpat tas apliecina arī Latvijas konkurētspēju pasaules tirgū. "Esam gatavi būt vieni no eksporta čempioniem, jo īpaši kosmētikas jomā. Paskatoties uz jūsu apgrozījumu, nepaies ne pāris gadi, kad jūs būsiet lielākie [kosmētikas] piedāvātāji tirgū, būsiet izkonkurējuši pārējos, un tas, manuprāt, ir ļoti nozīmīgi," sacīja Vējonis, piebilstot, ka tādējādi Latvijā rodas arī jaunas darbvietas un ārvalstu tirgi iepazīst Latvijā izaudzētās izejvielas.

Jau ziņots, ka šodien Mārupē atklāja kosmētikas ražotājas SIA "Madara Cosmetics" jauno ražotni. Ražotnes izveidē investēti teju 3,5 miljoni eiro. Līdzekļi ieguldīti jaunajā ēkā, kas bija jāpielāgo kosmētikas ražošanas vajadzībām, un jaunajā ražošanas līnijā. Ražotnes ēkas kopējā platība ir 2700 kvadrātmetri, no kuriem 1800 kvadrātmetrus aizņem ražošanas zona un noliktavas telpas.

Jaunā ražotne apvieno plašu tīrās ražošanas zonu, noliktavu, produktu izstrādes un kvalitātes kontroles laboratoriju, biroju telpas un ražotnes veikalu, kas tiks atvērts apmeklētājiem pēc ražotnes atklāšanas. Ražotne ir veidota pēc atvērtā biznesa (no angļu valodas - "open business") principa, kas nozīmē, ka tā būs pieejama ikvienam interesentam, kas vēlēsies iepazīties ar kosmētikas ražošanas procesu uzņēmumā, atzīmē Iltners.

Visas jaunās ražošanas iekārtas iegādātas un uzstādītas pērn, taču šī gada augustā pilnībā pabeigta "Madara Cosmetics" pārcelšanās uz Mārupi no iepriekšējām ražotnes telpām, kas atradās Rīgā, Šampētera ielā. Uzņēmumā strādā 80 darbinieki. Visi procesi apvienoti vienā ražotnē.

"Madara Cosmetics" šā gada pirmajā pusgadā apgrozījusi 2,5 miljonus eiro un nopelnījusi 300 000 eiro. Tas ir par 43% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn.

Savukārt "Madara Cosmetics" pērn apgrozīja 3,91 miljonu eiro, bet 2014.gadā - 3,02 miljonus eiro. Pagājušajā gadā uzņēmuma peļņa bija 489 018 eiro, kas ir par 19% vairāk nekā 2014.gadā, kad uzņēmums nopelnīja 410 545 eiro.

"Madara Cosmetics" dibināta 2006.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 106 652 eiro. "Madara Cosmetics" īpašnieki ir Lote Tisenkopfa-Iltnere (28,01% kapitāldaļu), Uldis Iltners (28,01%), AS "ALPS Investments" (20,01%), Zane Tamane (12%), Liene Drāzniece (7,98%), Paula Tisenkopfa (3,99%).

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)