Banner 980x90

VID aptur Ogrē finanšu vadības firmas aizsegā notikušu krāpniecību

Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas, šī gada 7. un 8.jūlijā veicot 63 sankcionētas kratīšanas, apturēja divu savstarpēji saistītu grupējumu darbību. Krāpnieciskās darbības tika veiktas lielā grāmatvedības un finanšu vadības uzņēmuma aizsegā. Kopumā laikā no 2014.gada sākuma līdz 2015.gadam valsts budžetam tika nodarīti zaudējumi aptuveni 3 012 069,34 eiro apmērā.

Kā pilsētas informācijas portālu Ogre24.lv infomēja VID Sabiedrisko attiecību daļa, nepamatotas pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk – PVN) priekšnodokļa atmaksas izkrāpšanas, izvairīšanās no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas rezultātā lielā grāmatvedības un finanšu vadības uzņēmuma aizsegā laikā no 2014.gada sākuma līdz 2015.gada vidum valsts budžetam tika nodarīti zaudējumi aptuveni 3 012 069,34 eiro apmērā.

VID Finanšu policijas pārvalde šī gada maija beigās uzsāka kriminālprocesu saskaņā ar Kriminālprocesa 218.panta trešo daļu, 177.panta trešo daļu un 195.panta trešo daļu par PVN izkrāpšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, ko veica divas organizētas personu grupas. Šī gada 7. un 8.jūlijā VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji pirmstiesas izmeklēšanas ietvaros noziedzīgās shēmas dalībnieku dzīvesvietās, birojos un automobiļos veica 63 sankcionētas kratīšanas Rīgā, Rīgas rajonā un Ogrē, to laikā pārtraucot minēto organizēto grupu darbību. Kratīšanu laikā tika izņemti grāmatvedības dokumenti, datori, zīmogi, kodu kalkulatori.

Fiktīvo darījumu ķēdē tika iesaistīti vairāk nekā 35 gan reāli strādājoši, gan fiktīvi uzņēmumi, kas pārstāvēja dažādas darbības jomas, piemēram, starptautisko kravu pārvadājumu pakalpojumu sniegšanu, pārtikas mazumtirdzniecību un vairumtirdzniecību.

Noziedzīgā nodarījuma izdarīšanai tika izmantoti šo uzņēmumu dokumenti, zīmogi, juridisko personu banku konti, personu dati.
Veicot virkni izmeklēšanas un operatīvo darbību, VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji noskaidroja, ka noziedzīgais grupējums organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes, lai izvairītos no nodokļu nomaksas un legalizētu noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus. Valsts budžetā maksājamā PVN apmēra samazināšanai un noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanai shēmas klienti savos PVN pārskatos iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma valsts budžetā maksājamo nodokļu apmēru, iegūstot tiesības veikt PVN priekšnodokļa atmaksu.

Noziedzīgo darbību īstenošanai tika izmantots kāds sabiedrībā pazīstams grāmatvedības un finanšu vadības uzņēmums, kas nodrošināja grāmatvedības pakalpojumus visiem shēmās iesaistītajiem uzņēmumiem, un tā aizsegā tika pastrādāts noziedzīgais nodarījums. Noziedzīgā grupējuma kontrolē esošo uzņēmumu amatpersonas konsultēja un apmācīja valsts ieņēmumu jomu pārzinoši speciālisti. Uzņēmumu amatpersonas prata iepriekš VID veikto kontroles pasākumu laikā sniegt VID detalizētus paskaidrojumus par nenotikušajiem darījumiem, kas apgrūtināja atklāt fiktīvo darījumu patieso būtību.

Kriminālprocesa ietvaros ir aizturētas deviņas personas un tām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Vairākas no shēmā iesaistītajām personām jau iepriekš ir nonākušas VID Finanšu policijas pārvaldes redzeslokā un figurējušas vairākos VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētajos kriminālprocesos valsts ieņēmumu jomā. Pret atsevišķām personām jau ir lūgts uzsākt kriminālvajāšanu un tām ir krimināla pagātne.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)