Banner 980x90

Vidzemes kultūrvēsture – unikāla vērtība

Eiropas un Vidzemes unikalitāte slēpjas kultūrā un vēsturē – nelielas apdzīvotas vietas ar bagātīgu kultūrvēstures mantojumu un gleznainām ainavām ir tās vērtība.  

Dikļos aizvadītajā konferencē "Vēsturiskās vērtības un ar tām saistītās ainavas" eksperti un pašvaldību pārstāvji izteica viedokļus par Vidzemes kultūrvēsturiskā mantojuma un ainavu vērtību, kā arī sprieda par tā ilgtspējīgu apsaimniekošanu. Konferencē izskanēja daudzas vērtīgas atziņas par ainavu kā vietējās identitātes veidotāju, par ainavu veidošanas un aizsardzības principiem un par dažādiem ainavu un kultūrvēsturisko objektu izmantošanas veidiem. Konferencē dalībnieki nonāca pie kopīgas atziņas, ka mums jāaizsargā Vidzemei raksturīgās ainavas. 

Klātesošie uzsvēra, ka vairāk uzmanības jāpievērš vietējam kultūras mantojumam un ainavām, jo tās veido mūsu identitāti. Kultūrvēsturisks objekts nav apskatāms atsevišķi no ainavas, jo apkārtne ir ļoti nozīmīga. Tā piešķir lielāku vērtību, tādejādi radot lielāku pievienoto vērtību.    

Lai sasniegtu projekta mērķus svarīgi ir uzzināt projekta partneru pieredzi. Līdzīgi kā Marche reģions, Vidzemes plānošanas reģions ir uzsācis darbu pie jaunas reģiona Attīstības programmas un Ilgtspējīgas attīstības stratēģijas izveides, ietverot arī ainavu ilgtspējīgu plānošanu.  

Līdz šim Vidzemē ir izstrādāts dokuments "Vidzemes ainavas, to novērtējums un izmantošanas raksturojums", tomēr plānā nav iekļautas rekomendācijas kā ainavas ilgtspējīgi apsaimniekot un attīstīt. Pēdējos gados Latvijā un arī Vidzemē iedzīvotāju skaits lauku reģionos arvien sarūk. Cilvēki dažādu iemeslu dēļ pārceļas uz dzīvi lielpilsētā, un tas negatīvi ietekmē arī ainavu un vēsturisko objektu apsaimniekošanu. Darbs pie kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanas var sniegt vietējiem iedzīvotājiem darba iespējas, kā arī būtiski palielināt teritorijas pievilcību iedzīvotājiem un reģiona viesiem.    

Par projektu: 
Projektu līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un to realizē programmas "Interreg IVC" ietvaros. "Histcape" galvenais uzdevums ir rast risinājumus, kā efektīvi un ilgtspējīgi apsaimniekot un aizsargāt kultūrvēsturiskos objektus un ainavas lauku reģionos, vienlaikus radot labvēlīgus dzīves apstākļus. Projektā piedalās 12 partneri. Vadošais projekta partneris Štīrijas reģionālā attīstības aģentūra no Austrijas.  

Papildus informācija: Lelde Gavare, Projektu vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, mob.: + 371 29266757, e-pasts: lelde.gavare@vidzeme.lv.        

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)