Banner 980x90

Āboltiņa: Valstī ir konstitucionālā krīze

Foto: Ieva Čīka/ LETA
Foto: Ieva Čīka/ LETA

Saistībā ar bēgļu jautājumu Latvijā izveidojusies konstitucionālā krīze, jo valdība, kurai ir vairākums parlamentā, nespēj pieņemt lēmumu būtiskā jautājumā, intervijā Latvijas Radio teica "Vienotības" priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Tāpēc Valsts prezidents esot lūgts iesaistīties, lai redzētu vai valdība ir rīcībspējīga.

Āboltiņa norādīja, ka pašlaik ir viena partija, kas realizē lozungu politiku. Šobrīd vairs neesot aktuāls lozungs "Krievi nāk!", tagad esot "Bēgļi nāk!". Politiķe uzskata, ka ir bezatbildīgi biedēt vēlētājus.

Viņa uzsvēra, ka valdības krišana bēgļu jautājumu nevar atrisināt, līdz ar to, tiem politiķiem, kuri ir ievēlēti Saeimā, šis jautājums būs jārisina.

Āboltiņa uzskata, ka, neraugoties uz partiju nesaskaņām, Latvijai būs jāuzņem papildus 526 bēgļi, tādēļ būtu racionālāk diskutēt par to, kā viņus uzņemt un integrēt.

Ņemot vērā, ka bēgļu jautājums Eiropas kontekstā ir svarīgs pagrieziena punkts, kas noteiks visas savienības nākotni, un Latvija piedalās tās veidošanā, Valsts prezidents Raimonds Vējonis šodien un rīt, 15.septembrī, Melngalvju namā tiksies ar Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām, lai šo jautājumu pārrunātu.

Prezidents iepriekš norādījis, ka bēgļu problēma ir Eiropas Savienības (ES) kopējs jautājums, kuru var atrisināt tikai kopīgiem spēkiem. Latvijas dalība šīs problēmas risināšanā esot apliecinājums, ka mums rūp Eiropas drošība un nākotne. Tāpat prezidents atgādina, ka Latvija ir pilnvērtīga ES dalībvalsts un šis ir viens no brīžiem, kad to jāapliecina darbos. "Mēs esam valsts, kas spēj risināt problēmas. Jāatceras, ka ES ir vērtībās balstīta valstu savienība, kur īpaši nozīmīga ir tieši iespēja kopīgi uzņemties atbildību un risināt dažādos izaicinājumus," uzsvēra prezidents.

Plānots, ka šodien plkst.9.30 Vējonis Melngalvju namā tiksies ar sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa" pārstāvjiem, plkst.11 - ar partijas "Vienotība" pārstāvjiem, bet plkst.12.30 ar Zaļo un zemnieku savienības pārstāvjiem. Savukārt rīt, 15.septembrī, plkst.9 prezidents tiksies ar apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai/LNNK" pārstāvjiem, plkst.10.30 - ar Latvijas Reģionu apvienības pārstāvjiem, bet plkst.11.30 - ar partijas "No sirds Latvijai" pārstāvjiem.

Paredzēts, ka 16.septembrī notiks kārtējā Nacionālās drošības padomes (NDP) sēde, kurā kā centrālo diskusijas tēmu prezidents izvirzījis bēgļu jautājumu.

Valdību veidojošo partiju koalīcija tā arī nespēja panākt vienošanos jautājumā par papildu bēgļu uzņemšanu.

"Nav vienošanās, strādāsim tālāk," pēc koalīcijas sadarbības padomes sēdes piektdien žurnālistiem norādīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V), vienlaikus piebilstot, ka aicinās jautājuma risināšanā iesaistīties arī Valsts prezidentu. Visas trīs koalīcijas partijas esot par skaidru mehānismu un rīcības virzieniem, piemēram, saistībā ar robežu aizsardzību, bēgļu atpakaļizvietošanu valstīs, no kurām nākuši ekonomiskie migranti.

Eiropas Komisija pagājušajā nedēļā ierosināja dalībvalstīm obligātā kārtā uzņemt 160 000 imigrantu no Itālijas, Grieķijas un Ungārijas. Latvijai papildus būtu jāuzņem 526 bēgļi. Latvija iepriekš bija paudusi piekrišanu 250 bēgļu uzņemšanai, tātad kopumā valstī būtu jāuzņem 776 bēgļi.

Jau iepriekš, lemjot par 250 bēgļu uzņemšanu Latvijā, koalīcijā bija domstarpības par šo jautājumu, ņemot vērā nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK noraidošo pozīciju.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)