Banner 980x90

Brigmanis: sēde par bēgļu jautājumu ir tukša gaisa tricināšana

Ceturtdien, 9.jūlijā, paredzētā Saeimas sēde par bēgļu jautājumu ir tukša gaisa tricināšana Latvijas televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Viņaprāt, ir skaidri zināms par to, cik cilvēki tiks uzņemti, ir zināms, kur tos izvietot, cik daudz finansējuma tiek piešķirts viņu uzturēšanai.

Brigmanis uzsvēra, ka nav pareizi uz šo nelaimīgo cilvēku rēķina taisīt politisko kapitālu.

Viņaprāt šis jautājums ir ne tik daudz par bēgļu uzņemšanu, bet par uzticēšanos valdībai, Ministru prezidentei un atbildīgajiem ministriem.

Par sēdes sasaukšanu saistībā ar jautājumiem par bēgļu uzņemšanu Latvijā parakstījušies 45 deputāti.

Par ārkārtas sēdes sasaukšanu ir parakstījušies deputāti no opozīcijas partijām, proti, LRA, "Saskaņas", "No sirds Latvijai", kā arī koalīcijā esošās nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK.

LRA piedāvātais lēmumprojekts izskatīšanai sēdē paredz uzdot Ministru kabinetam līdz šā gada 13.jūlijam sagatavot un iesniegt Saeimai detalizētu ziņojumu par bēgļu uzņemšanu Latvijā no Āfrikas un citiem bēgļu izcelsmes reģioniem, rīcības plānu bēgļu izmitināšanai un integrācijai Latvijas sabiedrībā, kā arī pamatot finansiālās izmaksas un sniegt skaidrojumu, no kādiem valsts budžeta līdzekļiem tiks segtas bēgļu izmitināšanas un integrācijas izmaksas trīs gadu periodā.

Tāpat lēmumprojekts paredz līdz 14.jūlijam sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, kurā Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V) būtu jāsniedz ziņojums par bēgļu uzņemšanu Latvijā no Āfrikas un citiem bēgļu izcelsmes reģioniem.

Lai sasauktu Saeimas ārkārtas sēdi, bija nepieciešams savākt vismaz 34 deputātu parakstus.

Pilseta24.lv jau vēstīja, ka valdība 6.jūlija ārkārtas sēdē vienojusies par Latvijas nostāju bēgļu jautājumā, paredzot, ka divu gadu laikā mūsu valsts varētu uzņemt 250 šādu cilvēku.

Valdībā nebija balsojuma par šo jautājumu, tikai kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK), kuras pārstāvētā nacionālā apvienība iebilst pret bēgļu uzņemšanu, pauda īpašu nostāju, žurnālistiem pastāstīja Straujuma. Taujāta par atšķirīgiem viedokļiem starp valdības partneriem, Straujuma pauda: šis nav pirmais gadījums, kad kādai no koalīcijas partijām ir īpašais viedoklis. Koalīcija turpina strādāt, un tas ir normāls process, ka partijas nav vienmēr vienotas, rezumēja politiķe.

Eiropas Savienības (ES) valstu un valdību vadītāji vienojušies, ka dalībvalstis nākamajos gados varētu uzņemt 60 000 bēgļu, tomēr par konkrētu risinājumu bēgļu uzņemšanai un sadalīšanai pa valstīm diskusijas vēl turpināsies. Paredzēts, ka ES valstu iekšlietu ministri līdz jūlija beigām vienosies par konkrētu piedāvājumu bēgļu uzņemšanai dalībvalstīs.

Tiek plānots, ka ES valstis nākamajos divos gados uzņems 40 000 patvēruma meklētāju no Sīrijas un Eritrejas, kuri atrodas Itālijā un Grieķijā. Tāpat paredzēts nodrošināt mītnesvietu 20 000 cilvēku no trešajām valstīm, kuriem nepārprotami nepieciešama starptautiska aizsardzība.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)