Banner 980x90

EK fiktīvu laulību novēršanā liek cerības uz Latvijas virsvadībā sāktu projektu

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Eiropas Komisija (EK) ir likusi lielas cerības uz Latvijas Iekšlietu ministrijas (IeM) virsvadībā sāktā projekta ''Novēršot cilvēku tirdzniecību un fiktīvās laulības: daudznozaru risinājums'' (HESTIA) rezultātiem, jo, pamatojoties uz tiem, tiks lemts par tālāko rīcību cilvēku tirdzniecības apkarošanā saistībā ar fiktīvām laulībām visas Eiropas Savienības (ES) līmenī, aģentūrai LETA norāda projekta vadītāja, nacionālā koordinatore cilvēku tirdzniecības novēršanas jautājumos Lāsma Stabiņa.

Eiropols 2015.gada ziņojumā par situāciju cilvēku tirdzniecības jomā ES akcentē, ka fiktīvo laulību apmērus nav iespējams apzināt arī tādēļ, ka normatīvais regulējums ES dalībvalstīs ir atšķirīgs un trūkst vienotas ES likumdošanas attiecībā uz fiktīvo laulību nozieguma apkarošanu.

Stabiņa min, ka izpratne un terminoloģija par fiktīvo laulību jēdzienu cilvēktirdzniecības izpratnē ES dalībvalstīs ļoti atšķiras. "Turklāt Latvija ir vienīgā valsts, kura piemēro kriminālatbildību par fiktīvu laulību slēgšanu gan Latvijā, gan Eiropas Savienības dalībvalstīs. Citas valstis sodu ir noteikušas tikai par fiktīvu laulību slēgšanu savā teritorijā," viņa skaidro.

Projektu HESTIA finansē EK, un to jau kopš aizvadītā gada 1.janvāra īsteno sešas ES valstis - Latvija, Igaunija, Lietuva, Īrija, Slovākija, Somija.

Kā uzsver Stabiņa, ja līdz projekta sākšanai vairākums ES dalībvalstu un institūciju bija skeptiski noskaņotas par fiktīvo laulību saistību ar cilvēku tirdzniecību, tad tagad ir izdevies panākt, ka arvien biežāk tiek atzīta šī problēma. Projekta vadītāja norāda, ka HESTIA ambiciozais mērķis ir šo problēmu risināt un piedāvāt EK priekšlikumus, lai ierosinātu jaunas politiskas un tiesiskas iniciatīvas fiktīvo laulību un cilvēku tirdzniecības apkarošanai.

Projekts ilgs vēl visu šo gadu. Tā aktivitātēs sešās ES valstīs plānots iesaistīt un uzrunāt vairāk nekā 700 000 cilvēku. Jau notikušas likumdevēju, politikas plānotāju un praktiķu diskusijas nacionālā un reģionālā līmenī, katrā valstī sagatavots visaptverošs pētījums par fiktīvo laulību problēmu, tiks izstrādāta mācību metodoloģija un īstenotas apmācības, kurās tiks izglītoti dažādu nozaru darbinieki, kā arī organizētas informatīvās kampaņas un īstenotas citas aktivitātes.

Stabiņa atzīst, ka aizvadītais gads bijis saspringts, produktīvs un vienlaikus, nodrošinot projekta HESTIA īstenošanas koordinēšanu, spējis sniegt pozitīvas emocijas un gandarījumu par paveikto un sasniegto, jo jautājums par fiktīvām laulībām un cilvēku tirdzniecību tiek turēts redzeslokā kā viena no prioritātēm cilvēku tirdzniecības novēršanas darba kārtībā ne tikai projekta partnervalstīs. "Ir acīmredzami paaugstinājusies izpratne par šo fenomenu arī citās Eiropas Savienības dalībvalstīs," norāda Stabiņa.

2016.gadā projekts paredz ne mazāk intensīvu darbu, jo, pamatojoties uz pētījumu rezultātiem, notiks darbs pie mācību metodoloģijas izstrādes, kura tiks piemērota projekta partnervalstu jomas praktiķu izglītošanā, norāda projekta vadītāja. Tāpat, atzīmējot 18.oktobri - ES dienu pret cilvēku tirdzniecību -, šogad plānotas plašas sabiedrības un nozaru speciālistu informēšanas aktivitātes.

Projekta sadarbības partneri ir Latvijas IeM, nevalstiskās organizācijas "Patvērums "Drošā māja"" (Latvija), "Mittetulundusühing "Living for Tomorrow" (Igaunija), "Caritas Lithuania" (Lietuva), kā arī Īrijas imigrantu padome, Slovākijas Iekšlietu ministrija, Noziedzības novēršanas un kontroles Eiropas institūts pie Apvienotajām Nācijām (HEUNI) (Somija). Atsevišķās aktivitātēs piedalās arī Latvijas Valsts policija un Ārlietu ministrija, kā arī Īrijas Tieslietu un vienlīdzības ministrija.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)