Banner 980x90

Iespējams Ogrē un Talsos pašvaldības krāpušās

Par Vides aizsardzības un reģionālas attīstības (VARAM) rīkotā ielu apgaismojuma infrastruktūras uzlabošanas konkursa norisi iesniegta sūdzība Valsts kontrolei un KNAB. Iedzīvotājs lūdz pārbaudīt aizdomas, ka vairākas pašvaldības iesaistījušies krāpšana lielā apmērā, prettiesiski izmaksājot iedzīvotāju nodokļu naudu vairāku simtus tūkstošus eiro apmērā celtniekiem par darbiem, kuri reāli nebija izdarīti.

Kā pilsētas informācijas portālu tīklu Pilseta24.lv informēja Staņislavs Morduhajs-Boltovskojs, SIA "Myzone" valdes loceklis,teju 30 pašvaldības bija apņēmušās līdz 2015. gada 29.maijam pabeigt visus darbus Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI) projekta "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana pašvaldību publisko teritoriju apgaismojuma infrastruktūrā" ceturtajā kārtā. Šo neiespējamo misiju pašvaldībām uzticējusi VARAM, kas konkursa kārtībā maija vidū apstiprināja aptuveni 4 miljonus eiro piešķiršanu energoefektīvo apgaismojumu iepirkumiem, ar nosacījumu, ka visiem darbiem jābūt pabeigtiem burtiski pāris nedēļu laikā.

"Kārtējais VARAM rīkotais energoefektivitātes sprints ir apbrīnojams. Proti, pašvaldībām bija nepieciešams iegādāties LED gaismekļus, demontēt esošo apgaismojumu, tā vietā uzstādīt jauno LED apgaismojumu, kalibrēt vadības ierīces dimēšanai, un to visu bija jāizdara pāris nedēļu laikā. Ar ko tas varētu būt interesanti ierindas iedzīvotājiem? Ar to, ka gadījumā, ja pašvaldības nepaspētu visu paveikt līdz 29.maijam, tad VARAM šos darbus neapmaksās, un tie būs jāveic par pašvaldības līdzekļiem, kas ir lieli neparedzētie izdevumi jebkurai pašvaldībai," stāsta SIA "Myzone" valdes loceklis Staņislavs Morduhajs-Boltovskoj.

30.maijā veiktajās nejauši izvēlēto objektu apskatēs konstatēts, ka tik tiešām vairākas pašvaldības visu paspēja izdarīt, savukārt dažām pašvaldības tomēr nāksies zaudēt KPFI finansējumu. Piemēram, Ogrē darbi bija paveikti tikai pa kādiem 15- 17%. Turklāt 2015.gada 1.jūnijā darbus turpināja vairākas brigādes, ko konstatēja ne tikai vairāki aculiecinieki, bet arī pašvaldības policija. Dobelē darbi arī ritēja pilnā sparā arī vēl jūnija pirmajā nedēļā, savukārt Talsu pašvaldības objektos Sabilē un Stendē vispār nav sākusi darbus.

"Interesanti, ka saskaņā ar VARAM konkursa nosacījumiem, lai pašvaldība varētu pretendēt uz VARAM finansējumu, viņiem bija jānorēķinās ar celtniekiem par visiem darbiem līdz 2015.gada 29.maijam. Sanāk, kā šīs pašvaldības, negribēdami zaudēt finansējumu, iespējams pārskaitīja ievērojamus līdzekļus celtniekiem pirms tie paveica darbus, t.i. vairākas pašvaldības prettiesiski vienojās ar celtniekiem parakstīt Līguma pieņemšanas - nodošanas aktu un apmaksāja attiecīgo piestādīto rēķinu pirms darbi reāli tika izdarīti. Ja tas tā notika, tad pašvaldības acīmredzami iesaistījušies krāpnieciskā shēmā. Tamdēļ arī lūdzu Valsts kontroli un KNAB pārbaudīt manas aizdomas par pašvaldību un celtnieku iesaistīšanos krāpšanā lielā apmērā organizēta grupā (Krimināllikuma 177.pants, 3.daļa), kā arī palūdzu VARAM nepārskaitīt pašvaldībām Eiropas naudas līdzekļus pirms tiks izmeklēti lietas apstākļi," skaidro Staņislavs Morduhajs-Boltovskojs. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)