Banner 980x90

KASKO iegāde – jā vai nē?

OCTA polise ir obligāta, bet KASKO var iegādāties pēc brīvas izvēles. Reizē ar jaunu auto  veidojas diezgan daudz papildu izdevumu, līdz ar to jaunie autovadītāji bieži apsver šo jautājumu, vai man vajag vēl vienu apdrošināšanas maksājumu?

Šajā rakstā lasi plusus un mīnusus KASKO iegādei, kā arī KASKO apdrošināšanas atšķirību no OCTA polises.

KASKO un OCTA polises atšķirības
Galvenā atšķirība starp KASKO un OCTA polisi ir tā, ka KASKO polise apdrošina pret zaudējumiem, kas radušies tieši tavam automobilim, bet OCTA polise nosegs zaudējumus, ja tava rīcība (tīša vai netīša) uz ceļa būs radījusi bojājumus trešās personas mantai, piemēram, otrai automašīnai. Tātad ar KASKO apdrošinām savu auto, ar OCTA – citu cilvēku īpašumu, ja nācies to saskādēt. Abas polises var izrādīties noderīgas, tikai atkarīgs no situācijās, kura būs piemērotāka.

Kāpēc neiegādāties KASKO?
Protams, ka ceļu satiksmes negadījumos neiekļūstam katru dienu. Pat ne katru nedēļu vai mēnesi. Tas ir notikums, kas varbūt kādreiz gadās (bet labāk jau nē) un kuru nevar paredzēt. Līdz ar to bez KASKO var iztikt: 
• ja jūties pilnībā pārliecināts par sevi (un citiem) uz ceļa;
• ja nebiedē pēkšņas papildu auto remonta izmaksas;
• ja tavs auto (vai tā detaļas) nav iecienīts garnadžu vidū jeb nesatrauc neplānota jauna auto vai tā detaļu iegāde.

Kāpēc iegādāties KASKO?
Izmantojot KASKO, tu iegādājies sirdsmieru nebaltai dienai – ja nu kaut kas atgadās, tev nebūs jāsatraucas par lielām papildu izmaksām un viss tiks nokārtots tavā vietā.

Kādos gadījumos var izmantot KASKO?
KASKO apdrošināšana ir ļoti daudzveidīga, tajā iespējams iekļaut vai izņemt dažādus apdrošināšanas riskus.
Standarta apdrošināšanas līgumā bieži ir iekļauti šādi riski:
• ceļu satiksmes negadījumi, tajā skaitā sadursme ar citu auto vai meža dzīvnieku;
• negadījumi, kas radušies neuzmanīgas braukšanas vai slikta ceļa seguma rezultātā, piemēram, iebraukšana grāvī, uzbraukšana izvirzītam akas vākam vai iebraukšana bedrē;
• priekšmetu uzkrišana automobilim;
• dabas stihijas;
• ugunsgrēki;
• stiklu bojājumi;
• auto vai tā detaļu zādzība.

Papildus iepriekš minētajiem riskiem, polisē var būt iekļauti arī citi, piemēram:
• atslēgu vai signalizācijas pulšu nozaudēšana;
• tādu priekšmetu zādzība no auto, kas nav nepieciešami, lai auto pārvietotos, piemēram, jumta bagāžnieks, bērnu sēdeklīši un citas lietas;
• auto sabojāšana tā apkopes vai mazgāšanas laikā un daudzi citi.

Bieži KASKO apdrošināšanā ir iekļauta arī diennakts palīdzība uz ceļa dažādu ķibeļu novēršanai pat tad, ja tās nav saistītas ar ceļu satiksmes negadījumu.


KASKO cena
Tā kā KASKO var apdrošināt pret daudz un dažādiem riskiem, tad arī šīs polises cena attiecīgi nav viendabīga. Cenu ietekmē arī tas kādu pašrisku uzņemies (cik lielu summu pats maksāsi par zaudējumiem, cik atmaksās apdrošinātājs), tavs vadītāja stāžs, kā arī transportlīdzekļa specifikācija (modelis, auto vecums un tā tālāk).

KASKO kalkulators
Pirms pērc apdrošināšanas polisi, noteikti izmanto iespēju internetā salīdzināt KASKO polises cenas un izvēlēties izdevīgāko. Šajā gadījumā lieti noder Manapolise.lv KASKO kalkulators. Ievadi datus par savu auto un tā vadītājiem un uzzini potenciālo polises cenu!

Pievērs uzmanību!
Pirms saki "jā!" lētākajai KASKO polisei, ir ļoti svarīgi rūpīgi izlasīt apdrošināšanas līgumu. Pārliecinies, pret kādiem riskiem auto ir apdrošināts (līgumā jābūt uzskaitījumam), vēlreiz pārbaudi, kādu pašrisku esi izvēlējies, un izpēti, kā tev ir jārīkojas, ja auto ir jāpiesaka KASKO apdrošināšanas atlīdzībai – vai vari vest auto uz savu ierasto remontdarbnīcu vai tā ir jāremontē kādā konkrētā darbnīcā?

Nebaidies uzdot jautājumus savam apdrošināšanas brokerim un noskaidrot visu, kas nav saprotams. Vajadzības gadījumā vari lūgt mainīt līguma nosacījumus.

Kad esi visu pārbaudījis, izsvēris visus plusus un mīnusus un izlēmis, ka KASKO polises iegāde ir īstais lēmums, vari droši doties ceļā un izbaudīt bezrūpīgus īsākus un garākus ceļojumus. Protams, atceries, ka pat ar KASKO kabatā vislabākā aizsardzība uz ceļa ir droša un pārdomāta braukšana. Lai daudz lielisku izbraucienu!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)