Banner 980x90

Piparkūku smaržu pavadīts, Ķeipenē tuvojas Ziemassvētku laiks

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Individuālais komersants "Ķeipenieši" ir uzņēmums, kas specializējas piparkūku cepšanā, ir dibināts 2008.gadā un atrodas Ķeipenē. Pati "Piparkūku Feja" - IK "Ķeipenieši" vadītāja Ilze Andriksone, tuvojoties Ziemassvētku laikam, ir ļoti aizņemta, tāpēc uz jautājumiem par uzņēmuma darbību pilsētas informācijas portālam Ogre24.lv atbildēja viena no uzņēmuma darbiniecēm - Ilzes māsa Māra Sedola.

Uz jautājumu, kāpēc izvēlēts tieši šāds uzņēmuma nosaukums, atbilde ir ļoti vienkārša. "Ķeipene" ir ciema nosaukums Ogres novadā, pēc šī nosaukuma arī tiek atpazīta uzņēmuma produkcija, kas jau daudzus gadus ir cilvēku iemīļota un pieprasīta. Ļoti daudzi gadatirgos jautājot tieši pēc Ķeipenes piparkūkām.

Lai gan vislielākais pieprasījums pēc šīs produkcijas ir tieši Ziemassvētku laikā, Māra stāsta, ka arī vasarā darba uzņēmumā netrūkstot. Tieši vasara esot tas laiks, kad jāgatavojas dažādiem pasākumiem: pilsētu svētkiem, Līgo svētkiem, Jūras svētkiem, gadatirgiem, izlaidumiem, kāzām. Un tas, ka piparkūkas esot tikai un vienīgi Ziemassvētku prece, neesot patiesība. Arī šampanieti nedzerot tikai Jaunajā gadā un olas neēdot tikai Lieldienās.

Ziemassvētkiem jāsāk gatavoties jau laicīgi, kā arī jārēķinās ar garākām darba stundām, lai apmierinātu pēc iespējas plašāku klientu loku. Diemžēl, jāatzīst, ka arī "piparkūku rūķiem" ir nepieciešams atvilkt elpu, tāpēc var gadīties, ka kāds novēlots pasūtījums vairs netiek pieņemts. Katra izgatavotā piparkūka, neatkarīgi no tās lieluma vai sarežģītības, ir roku darbs, un prasmīgu roku uzņēmumā ir tik, cik viņu ir.

Piparkūku cepēju Latvijā ir ļoti daudz, bet IK "Ķeipeniešu" produkcija ir unikāla ar to, ka piparkūku garnējumā netiek izmantotas ķīmiskās krāsvielas. Jau vasaras laikā tiek iepirkti nepieciešamie produkti glazūrām – piemēram, spināti, avenes, zemenes, kazenes un mellenes.

Gatavojot piparkūku mīklu vispirms jāapgrauzdē cukurs, kam jāpievieno ūdens, lai veidotos sīrups. Kad šis sīrups gatavs, tas jāatdzesē līdz istabas temperatūrai, jāpievieno milti un garšvielas, kā arī izkausēts margarīns, kas arī atdzesēts līdz istabas temperatūrai. Ķeipenes piparkūku mīklā izmanto šādas garšvielas: melnos un smaržīgos piparus, kanēli, muskatriekstu un krustnagliņas. Visas sastāvdaļas jāmīca tik ilgi, kamēr tiek iegūta mīksta, viendabīga masa, kas, lai to varētu cept, sākumā vismaz vienu diennakti jāpatur ledusskapī.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)