182 uzņēmēji no Latvijas izteikuši gatavību piedalīties kulinārā tūrisma maršruta veidošanā
110 uzņēmēji ir Vidzemes, pārējie 72 no Kurzemes un Rīgas apkaimes. Savukārt Igaunijā projektā gatavi piedalīties 110 uzņēmēji. Lielākoties pieteiktie ir restorāni, krodziņi, viesu nami, mazāk - ražotāji.
Decembra sākumā Valmierā, vairāku darba grupu sanāksmēs tikās projekta "Livonijas kulinārais ceļš" pārstāvji no Latvijas un Igaunijas, kā arī projekta teritorijā iesaistītajām pašvaldībām. Partneri lēma, kā līdz 2020.gadam radīt spēcīgu gastronomiskā tūrisma piedāvājumu Latvijā un Igaunijā – zīmolu "Livonijas garša" ar apakšzīmolu "Taste Hanseatica", kas ļaus ceļotājiem izzināt kulināro mantojumu un baudīt sezonālus, vietējos produktus.
Reģionālais "gardēžu ceļš" "Taste Hanseatica" papildinās lielo kulinārā tūrisma ceļu "Livonijas garša". Lai Vidzemē un Dienvidaustrumigaunijā taptu atpazīstams un ceļotājiem saistošs piedāvājums, Amatas, Beverīnas, Burtnieku, Valmieras, Pārgaujas, Jegevas, Tartu, Valgas pašvaldību pārstāvji un tūrisma vadītāji, uzņēmēji un Vidzemes plānošanas reģiona speciālisti lēma, ar kādu kulināro festivālu un meistarklašu palīdzību bagātināt gastronomisko piedāvājumu un zīmola "Taste Hanseatica" atpazīstamību 2018. un 2019.gadā. Dalībnieki nolēma, ka divos gados maršrutos "Taste Hanseatica" iesaistītie uzņēmēji tiks pārstāvēti divpadsmit kulināros festivālos un piedalīsies desmit plašai publikai atvērtās "garšas amatnīcās" – darbnīcās gan Latvijā, gan Igaunijā.
Šobrīd visi projektā iesaistītie - mazie pārtikas ražotāji un ēdinātāji kā lielu projekta iespēju saskata "tīklošanos", lai rastu jaunas sadarbības iespējas un varētu apmainīties ar pieredzi ne tikai savā reģionā, bet arī ar kaimiņiem Igaunijā un Latvijā. Projekta uzdevums ir veidot partnerības un izskaust uzņēmēju neveselīgu savstarpējo konkurenci.
Nākamgad Kurzemē un Vidzemē tiks rīkoti reģiona mēroga semināri tūrisma un ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem un ražotājiem, lai tie varētu gūt jaunas zināšanas un prasmes. Savukārt, lai veidotu sadarbību starp tūrisma, ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem un pārtikas ražotājiem Latvijā un Igaunijā, kulinārajos maršrutos iesaistītajiem tiks organizēti izglītojoši semināri, meistarklases un pieredzes braucieni. Jau nākamā gada pavasarī mazie ražotāji un krodziņu, restorānu, viesu namu pārstāvji no Latvijas dosies uz Igauniju, lai smeltos zināšanas un mācītos no igauņu uzņēmēju veiksmes stāstiem.
Projekts "Livonijas kulinārais ceļš" īstenots "Interreg Estonia-Latvia" programmas laikā no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF). Projekta kopējais ERAF finansējums - 900 820 eiro.
Uz sarakstu