Banner 980x90

6 simptomi, ar kuriem vajadzētu vērsties pie neirologa

Veselība ir pats dārgākais, kas ikvienam no mums ir. Tomēr pārāk bieži mēs par to domājam novēloti, jau tad, kad ir dažādi simptomi vai jau ilgāku laiku esam cietuši sāpes, diskomfortu, dzīves kvalitātes pazemināšanos. 

Protams, ka ir tādas sūdzības, ar kurām nekavējoties vēršamies pie ārsta, meklējam neatliekamo palīdzību. Bet ir gana daudz simptomu, ko stresa un noguruma pilnajā ikdienā "norakstām" uz savu dzīvesveidu un mēdzam ignorēt. Bieži vien šīs sūdzības un simptomi ir no neirologa darba lauka. Nervu sistēma ir tāda salīdzinoši netverama lieta, ko ikdienā mēs ne vienmēr apzināmies, nesaprotam, ka pie vainas var būt 6 simptomi, ar kuriem vajadzētu vērsties pie neirologa

6 simptomi, ar kuriem vajadzētu vērsties pie neirologa
Veselība ir pats dārgākais, kas ikvienam no mums ir. Tomēr pārāk bieži mēs par to domājam novēloti, jau tad, kad ir dažādi simptomi vai jau ilgāku laiku esam cietuši sāpes, diskomfortu, dzīves kvalitātes pazemināšanos. 

Protams, ka ir tādas sūdzības, ar kurām nekavējoties vēršamies pie ārsta, meklējam neatliekamo palīdzību. Bet ir gana daudz simptomu, ko stresa un noguruma pilnajā ikdienā "norakstām" uz savu dzīvesveidu un mēdzam ignorēt. Bieži vien šīs sūdzības un simptomi ir no neirologa darba lauka. Nervu sistēma ir tāda salīdzinoši netverama lieta, ko ikdienā mēs ne vienmēr apzināmies, nesaprotam, ka pie vainas var būt kādi neiroloģiski traucējumi. Tāpēc esam apkopojuši, kādi ir biežāk sastopamie simptomi, ar kuriem pacientiem vajadzētu vērsties pie neirologa.

Vienmēr labāk pārbaudīties, aiziet pie ārsta. Arī tad, ja tā izrādīsies viltus trauksme. Jūs būsiet izdarījuši visu nepieciešamo, lai pārliecinātos, ka esat veseli. Ērti pieteikties vizītei pie neirologa varat arī internetā: https://www.vca.lv/arstnieciba/neirologs.html. Tas aiztaupīs zvanīšanu uz reģistratūru. Šajā vietnē varat elektroniski pierakstīties uz vizīti pie ārsta jebkurā no "Veselības Centru Apvienības" poliklīnikām gan Rīgā, gan citās pilsētās.

Ilgstošas un neskaidras izcelsmes galvas sāpes
Galvas sāpes ir tas simptoms, ar ko savā dzīvē būs saskāries gandrīz ikviens. Visbiežāk tās ir īslaicīgas sāpes, kuras skaidrojamas ar nogurumu, pārslodzi, skābekļa trūkumu, kādām citām saslimšanām. Ja galvas sāpes pāriet un neatkārtojas bieži, tad parasti satraukumam nav pamata. Bet, ja galva sāp regulāri, ja sāpju intensitāte ir augsta, ja sāpes izteikti koncentrējas kādā konkrētā vietā, ja arī pēc medikamentu lietošanas sāpes neatkāpjas, tad noteikti būtu ieteicams doties pie neirologa. Galvas sāpēs var liecināt arī par kādām nopietnākām saslimšanām.

Muguras sāpes
Muguras sāpes ir otrs biežāk izplatītais simptoms, ar kuru cilvēki ikdienā mēdz samierināties un nemeklēt risinājumus savas dzīves kvalitātes uzlabošanai. Muguras sāpes var būtiski ietekmēt darbaspējas, miega un dzīves kvalitāti kopumā. Neirologs spēs noteikt, vai muguras sāpēm ir neiroloģiski ierosinātāji, vajadzības gadījumā nosūtīs uz izmeklējumiem vai pie citiem speciālistiem.

Galvas reiboņi 
Arī reibonis ir simptoms, kurš var liecināt par kādām nopietnākām veselības problēmām. Tas var būt saistīts, piemēram, ar vestibulārās sistēmas traucējumiem, emocionāliem pārdzīvojumiem, traumām, medikamentu blaknēm. Ja reiboņi ir bieži, tad noteikti jākonsultējas ar neirologu, lai izslēgtu dažādu saslimšanu riskus. Tāpat neirologs varēs izrakstīt medikamentus, kas spēs novērst šos nepatīkamos simptomus. 

Tirpšanas sajūta kādā ķermeņa daļā
Visbiežāk tirpšana novērojama tieši rokās, bet šis simptoms var skart arī citas ķermeņa daļas. Un ārsti atgādina, ka tas nebūt nav nevainīgs simptoms, kura gadījumā vajadzētu vienkārši pagaidīt, kamēr pāries. Pie vainas var būt karpālā vai kubitālā kanāla sindroms. Neārstējot šīs problēmas, ar laiku var tikt samazināta kustību un koordinācijas spēja, sākties sāpes, ievērojami pazemināties dzīves kvalitāte.

Miega traucējumi
Miega traucējumi varbūt nešķiet neirologa "darba lauciņš", tomēr ir daudzi gadījumu, kad miega traucējumi patiesi var būt saistīti ar neiroloģiskajiem traucējumiem. Par miega traucējumiem var runāt tad, ja tie ilgst vairāk nekā mēnesi, ja cilvēks pa dienu izteikti izjūt dzīves kvalitātes samazināšanos – grūtības koncentrēties, apdullumu, lielu miegainību utt. Nereti miega traucējumi saistīti arī ar kādu vielu vai vitamīnu deficītu organismā. To visu ārsts varēs noskaidrot vizītes laikā.

Trauksme un nemiers
Šie simptomi ir pēdējā laikā kļuvuši patiešām izplatīti, jo cilvēki ilgstoši dzīvo stresā, spriedzē un lielā garīgajā un fiziskajā slodzē. Daudzos gadījumos katrs pats var mazināt šos simptomus, sakārtojot ikdienas ritmu, atsakoties no kādiem kairinātājiem, kas rada šo trauksmi. Tomēr, ja tas nelīdz, fiziskā un emocionālā pašsajūta kļūst arvien sliktāka, rodas veģetatīvās nervu sistēmas traucējumi, tādā gadījumā tiešām jāapsver iespēja vērsties pie neirologa, lai risinātu šo situāciju.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)