Banner 980x90

8 lietas, kas vecākiem jāatceras, rūpējoties par savu bērnu zobiem

Veseli un skaisti zobi visa mūža garumā sākas jau bērnībā, kad parādās pirmie piena zobiņi. Tāpēc vecākiem jābūt apbruņotiem ar nepieciešamo informāciju par to, kad un kā kopt bērna zobus, kad un cik bieži bērns jāved pie zobu speciālistiem. 

Šajā rakstā uzzināsiet 8 padomus un ieteikumus par bērna zobu kopšanu. Tie apkopoti sadarbībā ar ģimenes zobārstniecību "Dr. Apines Klīnika", kur mazos pacientus vienmēr laipni gaida smaidīgi un profesionāli mutes veselības speciālisti.

Bērna uzturs ietekmē zobu veselību
Zobu veselība nav atkarīga tikai no to kopšanas paradumiem, bet gan dzīvesveida kopumā, it īpaši no uztura paradumiem. Vecākiem jau kopš bērna pirmā piebarojuma jādomā par veselīgu, sabalansētu uzturu, kurā ir visas nepieciešamās uzturvielas. Tāpat jāseko līdzi, lai bērns neuzņemtu pārāk daudz cukura, lai nenotiktu našķēšanās starp ēdiereizēm, lai pārmērīgi netiktu lietoti saldināti dzērieni. 

Bērna zobi jāsāk tīrīt no pirmā piena zoba


Daudzi vecāki maldīgi uzskata, ka par bērna piena zobiem nav jārūpējas, jo tie tāpat izkritīs. Tā ir nopietna kļūda, kas var negatīvi ietekmēt mutes veselību visa mūža garumā. Piena zobi jāsāk tīrīt no paša pirmā zobiņa, kas parādās jau dažu mēnešu vecumā. Tādā veidā bērns pierod pie šīs rutīnas. Piena zobi veido sakodienu, palīdz augt žokļa kauliem, veido runu un estētiku.

Vecākiem bērna zobi jāpārtīra līdz 8–9 gadu vecumam
Par bērna zobu veselību un tīrību ir atbildīgi vecāki. Lai gan ir jāmāca bērnam pašam tīrīt zobus, tomēr līdz pat 8–9 gadiem vecākiem bērna zobi ir jāpārtīra, lai garantētu, ka tas ir paveikts pietiekami labi. 

Nebaidiet bērnus ar zobārstu!

Pirmā vizīte pie zobārsta ir ļoti nozīmīga pieredze, kas var ietekmēt bērna attieksmi pret mutes veselību un zobārstiem. Nekādā gadījumā nedrīkst bērnu ar zobārstu baidīt. Mūsdienās bērnu zobārstniecība ir saudzīga, ar individuālu un pozitīvu attieksmi, bērniem nav jāsastopas ar sāpēm un diskomfortu. 

Atbildīgi jāizvēlas bērnu zobārstniecība
Lai pirmās vizītes pie zobārsta būs pozitīvas, ir atbildīgi jāizvēlas iestāde. Drošākā izvēle būs bērnu zobārstniecība vai ģimenes zobārstniecība, kur padomāts par mazajiem pacientiem, viņu fizisko un emocionālo komfortu. Kā arī zobu speciālisti ir pieredzējuši darbā ar bērniem, spēj atrast kopīgu valodu arī ar bailīgajiem un atturīgajiem pacientiem, kuri varbūt jau paspējuši iegūt negatīvu pieredzi.
Bērniem draudzīga zobārstniecība Rīgā – piesakiet vizīti jau tagad!

No 2 gadu vecuma jādodas pie zobu higiēnista
Vecākiem jāņem vērā, ka bērns jāved ne tikai pie zobārsta, bet arī pie zobu higiēnista. To droši var darīt jau no divu gadu vecuma, lai bērns iepazītos ar vidi, pierastu pie darbībām mutē, sēdēšanas krēslā utt. Ja izvēlēta laba bērnu zobārstniecība, tad tur būs pieejami arī zobu higiēnista pakalpojumi. Zobu higiēnists jāapmeklē vismaz vienu, bet vislabāk – divas reizes gadā.

Zobārsts jāapmeklē 2 reizes gadā
Bēriem zobārsts jāapmeklē divas reizes gadā arī tad, ja nav sūdzību. Zobārsts novērtēs zobu stāvokli, arī pamanīs un salabos bojājumus, ko vecāki paši var neredzēt. 

Bērni mācās no vecākiem
Bērni savus pardumus pārņem no ģimenes. Vecāki nevar iemācīt pienācīgi rūpēties par zobiem bērnam, ja paši to nedara. Vecāku piemērs ir ļoti svarīgs. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)