Banner 980x90

Dūklavs: ES atbalsts piensaimniekiem jāaprēķina pēc situācijas dalībvalstī, nevis "vidējās temperatūras" nozarē

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Paredzot Eiropas Savienības (ES) atbalstu grūtībās nonākušajai piena nozarei, ir jāvērtē katras dalībvalsts situācija, nevis ES vidējie rādītāji, Briselē notiekošajā Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē norādījis zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Kā aģentūru LETA informēja Zemkopības ministrijā, sanāksmē Dūklavs uzsvēris, ka, Eiropas Komisijai īstenojot atbalsta pasākumus piena ražošanas nozarei, nepieciešams ņemt vērā to, cik smagi Krievijas ekonomiskās sankcijas ir ietekmējušas katru no dalībvalstīm.

Ministrs norādījis, ka Latvijā piena iepirkuma cena, salīdzinot ar 2014.gada jūliju - laiku pirms Krievijas embargo, ir pazeminājusies par 31%, turklāt šā gada septembrī, salīdzinot ar augustu, cena kritusi vēl par 0,5%.

"ES lauku attīstības komisāra vērtējums par vispārējo situāciju piena tirgū sniedz zināmas cerības, taču to nevar attiecināt uz visām dalībvalstīm. Attiecībā uz piena cenām nav pareizi mērīt "vidējo temperatūru" ES tirgū, jo tā maldinoši raksturo situāciju dažādās dalībvalstīs," sacīja Dūklavs

ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē EK sniedza ziņojumu dalībvalstīm par tirgus atbalsta pasākumiem pēc Krievijas ieviestā importa aizlieguma ES izcelsmes lauksaimniecības un pārtikas produktiem, kā arī pārskatu par padarīto ES Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) vienkāršošanā.

Šā gada septembrī vidējā piena iepirkuma cena Latvijā bija 0,20 centi par kilogramu piena salīdzinājumā ar 0,24 centiem pērn septembrī.

Pena iepirkuma cenas lejupslīde Latvijā sākās pērn rudenī, kas tika skaidrots gan ar Krievijas embargo piena pārprodukcijai, gan arī ar vispārējām tendencēm pasaules piena tirgos.

Saskaņā ar Zemkopības ministrijas (ZM) aplēsēm Krievijas embargo Latvijas piena ražotājiem nesis 44,3 miljonu eiro zaudējumus, savukārt lauksaimniecības un pārtikas eksportam nodarītie zaudējumi ir apmēram 140 miljoni eiro.

Tikmēr piensaimniecības sarežģītajā situācijā šogad var rēķināties ar vairāk nekā 43 miljonu eiro valsts atbalstu, no kuriem ciltsdarbam piešķirts 23,36 miljonu finansējums, 12,38 miljoni - par slaucamām govīm, 7,6 miljoni - ES atbalsts. Tāpat vēl gaidāms finansējums, kas būs daļa no EK 15.septembrī piešķirtā atbalsta kopumā 8,5 miljonu eiro apmērā piena un cūkkopības nozarei.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)