Banner 980x90

Ikšķiles novadā notiks iedzīvotāju aptauja par iespējamo Ikšķiles novada pievienošanu citiem novadiem

Rīga, 29.marts, LETA. Ikšķiles novadā notiks iedzīvotāju aptauja par iespējamo Ikšķiles novada pievienošanu citiem novadiem, aģentūru LETA informēja Ikšķiles novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Dūša.

Šāds lēmums pieņemts šodien Ikšķiles novada pašvaldība ārkārtas domes sēdē.

Aptauja notiks no 9.maija līdz 11.maijam, katru dienu vairākas stundas būs atvērti un pieejami balsošanas iecirkņi līdzīgi, kā tas ir vēlēšanu laikā.

Ikšķiles novada pašvaldība katru gadu ne vien veido uz attīstību vērstu budžetu un iegulda finanšu līdzekļus novada attīstībai nozīmīgu infrastruktūras objektu būvniecībā un atjaunošanā, bet arī veic iemaksas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā, uzsver pašvaldības vadība.

Ņemot vērā būtisko un pastāvīgo iedzīvotāju skaita pieaugumu, pašvaldība nepārtraukti veic ieguldījumus novada iedzīvotāju dzīves kvalitātes uzlabošanā, pilnībā veicot pašvaldības funkcijas un nodrošinot kvalitatīvus pašvaldības pakalpojumus, kas atbilst Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma prasībām.

Neskatoties uz Ikšķiles novada sociālekonomiskajiem rādītājiem un spēju īstenot uz attīstību un izaugsmi vērstu budžetu ir tapis zināms, ka administratīvās reformas plānā Ikšķiles novada administratīvo teritoriju ir paredzēts pievienot citiem novadiem. Turklāt pievienošana tiek plānota, neizvērtējot Ikšķiles novada iedzīvotāju iespējamos ieguvumus vai zaudējumus.

Pašvaldība uzskata, ka teritoriālās reformas kontekstā visbūtiskāk ir izvērtēt vietējo iedzīvotāju intereses. Nosakot Ikšķiles novada pievienošanu novadam, kurā nav līdzīgi izaugsmes rādītāji un ir citas galvenās prioritātes un vajadzības, būtiski tiks kavēta Ikšķiles novada turpmākā izaugsme.

Ņemot vērā iepriekš minēto, pašvaldība ir nonākusi pie stingras pārliecības, ka ir būtiski noskaidrot Ikšķiles novada iedzīvotāju viedokli par novada, kā administratīvi teritoriālas vienības, turpmāko attīstību.

Pašvaldību administratīvi teritoriālās reformas īstenošanas gaitā tiek plānota teritoriju robežu maiņa, šāda soļa veikšanai ir nepieciešams iedzīvotāju viedoklis. To nosaka likums "Par 1985.gada 15.oktobra Eiropas vietējo pašvaldību hartu", ar kuru apstiprināta un pieņemta 1985.gada 15.oktobrī Strasbūrā parakstītā Eiropas vietējo pašvaldību harta. Tās 5.pantā noteikts, ka "Vietējās varas teritoriju robežu izmaiņas nav atļauts izdarīt bez iepriekšējas konsultēšanās ar attiecīgo vietējo varu, pēc iespējas ar referenduma palīdzību, kur tas ir likumīgi atļauts".

Savukārt Latvijas Republikas Satversmes 101.pants nosaka, ka "ikvienam Latvijas pilsonim ir tiesības likumā paredzētajā veidā piedalīties valsts un pašvaldības darbībā [..]".

Ikšķiles novada pašvaldība uzskata, ka, lai tiktu ievēroti demokrātijas principi, risinot jautājumus, kas tieši un netieši skar iedzīvotāju intereses, ir nepieciešams zināt iedzīvotāju viedokli. Aktīva iedzīvotāju līdzdalība nodrošina valsts un pašvaldību darbības uzraudzību un ir garants lēmumu pieņemšanai sabiedrības interesēs.

LETA jau ziņoja, ka daži deputāti rosina sasaukt novada iedzīvotāju kopsapulci par novada pievienošanu citiem novadiem 16.aprīlī plkst.19 Ikšķiles tautas namā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)