Banner 980x90

Kad un cik bieži jāapmeklē ginekologs?

Ginekologs ir sievietes reproduktīvās veselības sargs. Sievietes zina, ka viņām jāapmeklē ginekologs, jo tieši viņa kompetencē ir visi ar intīmo veselību saistītie jautājumi. Tomēr ne vienmēr valda pietiekam izpratne par to, kad un cik bieži tad vajadzētu viesoties ginekologa kabinetā. 

Lai šajā jautājumā viestu lielāku skaidrību un kārtējo reiz atgādinātu ikvienai sievietei rūpēties par savu veselību, šajā rakstā apkopota būtiska informācija par to, kādās situācijās un cik bieži noteikti vajadzētu apmeklēt ginekologu.

Pirmā vizīte pusaudžu vecumā
Pirmajai vizītei pie ginekologa vajadzētu būt jau pusaudžu vecumā, kad meitenei ir sākušās mēnešreizes. Meitene pārtop par jaunu sievieti. Viņa var būt apjukusi, var būt dažādi jautājumi. Šai vizītei gan nav viena noteikta laika, kad tas obligāti jādara. Tas vairāk saistīts ar meitenes briedumu, arī psiholoģisko gatavību to darīt. Obligāti jādodas pie ginekologa, ja jaunā meitene uzsākusi attiecības un plāno uzsākt arī dzimumdzīvi. 

Lai risinātu kontracepcijas jautājumus
Līdz ko ir uzsākta dzimumdzīve, jādomā arī par kontracepcijas jautājumu. Tam jānotiek vēl pirms intīmajām attiecībām, nevis pēc tam, kad jau noticis nedrošs sekss. Jāatgādina, ka jāizsargājas ne tikai no neplānotas grūtniecības, bet arī seksuāli transmisīvām slimībām. Kontracepcijas jautājumi aktualizēties var dažādos dzīves posmos – jaunībā, kad bērni netiek plānoti, ģimenes dzīvē, kad ir stabils partneris, pēc dzemdībām utt. Pie ginekologa noteikti jādodas arī tad, ja neapmierina līdzšinējā kontracepcija.

Ikgadējā profilaktiskā vizīte
Arī tad, ja ar visiem reproduktīvās veselības aspektiem viss ir vislabākajā kārtībā, katrai sievietei vienalga reizi gadā ir jādodas pie ginekologa uz profilaktisko apskati. Tas ir labākais veids, kā dinamikā novērot sievietes veselību. Ik gadu ginekologs veiks arī dzemdes kakla citoloģisko analīzi, pārliecinoties, vai nepastāv dzemdes kakla vēža riski. Šo pārbaudi reizi trijos gados apmaksā valsts. 

Gatavojoties bērniņa ieņemšanai
Lai gan visbiežāk grūtniecības iestāšanās ir tāds patīkams pārsteigums, kas stabilās attiecībās nav nekas neparasts, tomēr atbildīgai un tālredzīgai ģimenes plānošanai vajadzētu sākties ar vizīti pie ginekologa, lai pārliecinātos, ka veselība ir atbilstoša, lai sekmīgi iznēsātu mazuli. Ja ir kādas problēmas, tās ir jāārstē pirms grūtniecības iestāšanās, jo vēlāk tas var būt daudz sarežģītāk. 

Grūtniecības uzraudzība


Ginekologa apmeklējums ir obligāts brīdī, kad ir aizdomas par grūtniecības iestāšanos. Pēc tam vairākus mēnešus ginekologs būs jāapmeklē regulāri, lai varētu veikt grūtniecības uzraudzību, kas ir ļoti būtiski, lai nodrošinātu veselību gan sievietei, gan gaidāmajam mazulim. Grūtniecības uzraudzību vislabāk uzticēt pieredzējušam ginekologam, kuram uzticas, ar kuru ir laba sapratne.

Sūdzības par intīmo veselību
Vizīte pie ginekologa noteikti ir obligāta, ja ir kādas sūdzības vai izmaiņas intīmajā veselībā – nieze, izdalījumi, sāpes intīmo attiecību laikā utt. Ar šādiem simptomiem pie ārsta jāvēršas nekavējoties, lai laikus uzsāktu ārstēšanu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)