Banner 980x90

Lielvārdes alus radījis ķiršu alu no vietējām ogām

Lielvārdes alus aldari turpina senās amatnieku alus tradīcijas un pēc īpašas receptūras radījuši ekskluzīvu ķiršu alu ''Lielvārdes Kriek''.

Kā pilsētas informācijas portālu Ogre24.lv informēja Inese Ozoliņa, jaunajam alum par godu un sadarbībā ar vietējiem ogu audzētājiem, radīta speciāla sērija "Limited Edition" no Latvijā audzētiem ķiršiem, kas tiek brūvēta nelielā daudzumā – 10 000 pudeles - un katra no tām ir īpaši numurēta. Jāmin, ka Lielvārdes alum tā ir pirmā sadarbība ar vietējiem audzētājiem jaunas amatnieku alus šķirnes izveidē.

Jaunais "Lielvārdes Kriek" un tās speciālā sērija "Limited Edition" atšķiras no citiem līdzīgiem aliem ar savu karmīnsarkano toni, svaigo ķiršu aromātu, stingrajām putām un garšu, kas tiek panākts alum pievienojot ķiršu sulu. Tā radīšanā mūsu meistari iedvesmojušies no Beļģijas alus meistaru zināšanām un meistarības Kriek darīšanā.

Uldis Vērsis, Lielvārdes alus meistars: "Šī ir pirmā sadarbība ar vietējiem ogu audzētājiem, un esam apmierināti ar rezultātu, ko izdevies sasniegt, pateicoties ilgajām alus amatnieku tradīcijām un Latvijas ķiršiem raksturīgo skābumu. Šādu ekskluzīvu alu mēs ražojam nelielos apjomos. Ceram, ka mūsu veikumu novērtēs alus cienītāji, kā arī tas pavērs jaunus garšas apvāršņus alus pasaulē arī tiem, kas ar līdzīgu alus šķirni vēl nebija sastapušies."

Viena no zemnieku saimniecībām, ar kurām uzsākta sadarbība un iepirkti ķirši, ir Tukuma novada "Dambīši", kas savā plašajā saimniecībā ar dārzkopību nodarbojas jau trīs paaudzēs. Pašreiz saimniecība piedzīvo paaudžu maiņu, un tagad plecu pie pleca strādā jaunais saimnieks Edgars ar savu vecotēvu, vecomāti un citiem.

Lielvārdes alus darīšana tika uzsākta pērn, alus meistariem radot jaunu alus zīmolu. Lielvārdes Gaišo, Lielvārdes Tumšo, Lielvārdes Kviešu šogad alus meistari ir papildinājuši ar jaunām garšām – Lielvārdes Kriek, Ozolu nefiltrēto un Lielvārdes Citra. Lielvārdes alus tiek izgatavots pēc 17.gs. alus darīšanas tradīcijām, atjaunojot eila darīšanas tradīcijas. Latvijas vēsturē tie tiek pamatoti uzskatīti par alus darīšanas ziedu laikiem, kad muižās uzplauka alus brūvēšana. Meistari pret alu izturas ar īpašu attieksmi – katra pudele Lielvārdes alus tiek pārbaudīta vairākas reizes, lai pārliecinātos par tā izcilību. Tas tiek pildīts unikālā melnā pudelē, kas pasargā alu no saules gaismas iedarbības un ļauj saglabāt alus aromātu un garšu.

Lielvārdes alus ir augsti novērtēts alus lietotāju un mīļotāju vidū. Lai gan alus zīmols ir jauns, Lielvārdes alus jau guvis starptautisku atzinību un ieguvis "The Superior Taste Award" divas zvaigznes pamatsortimenta garšām - Lielvārdes Gaišajam, Lielvārdes Tumšajam un Lielvārdes Kviešu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)