Banner 980x90

Lielvārdes pašvaldība slēgs līgumu ar starptautisku auditoru kompāniju, kas izvērtēs parakstītā vekseļa juridisko spēku

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Lielvārdes novada domes ārkārtas sēdē deputāti nolēmuši piešķirt finansējumu, lai slēgtu līgumu ar starptautisku auditoru kompāniju, kas izvērtēs bijušā domes priekšsēdētāja Jāņa Āboliņa (Vidzemes partija) aizvadītā gada novembrī parakstītā 200 miljonu eiro vekseļa juridisko spēku un sniegs savus priekšlikumus iespējamiem risinājumiem.

Kā aģentūra LETA noskaidroja pašvaldībā, sēdē Lielvārdes novada pašvaldības domes deputāti un speciālisti tikās ar Finanšu ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Valsts kases pārstāvjiem. Tikšanās mērķis bija apspriest šī brīža situāciju saistībā ar vekseli, kā arī lemt par tālākām darbībām.

"Jau gandrīz gadu Lielvārdes novada pašvaldība dara visu, kas tās spēkos, lai pārliecinātos, ka iepriekšējā domes priekšsēdētāja vienpersoniski parakstītais vekselis neradīs turpmākas saistības. Esam apkopojuši visus mūsu rīcībā esošos dokumentus un nodevuši tos valsts institūcijām, kā arī diskutējuši par iespējamiem situācijas risinājumiem. Jāņem vērā, ka šāds gadījums Latvijā konstatēts pirmo reizi, tādēļ situācijas risinājums nav pašsaprotams un vienkāršs. Latvijā nav atvērti konti un nav veikti naudas pārskaitījumi, kas apliecinātu Jāņa Āboliņa darījuma spēkā esamību. Šodien dome lēma piesaistīt starptautisku auditoru kompāniju, kā uzdevums būs izvērtēt Jāņa Āboliņa rīcības iespējamās juridiskās sekas," norādījis Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Imants Balodis (V).

Līdz šim ir uzrunātas četras starptautiskas auditoru kompānijas, taču tikai viena no tām ir gatava veikt auditu noteiktajā termiņā - līdz 29.jūlijam. Iepriekš 2015.gada finanšu pārskata revīziju veica SIA "Auditorfirma Šķibele un Partneri", taču tika sniegts negatīvs atzinums, jo, kā norādīts ziņojumā, auditori nevarēja gūt pārliecību, ka nākotnē pašvaldībai neradīsies iespējamas saistības. Kā norādījuši Finanšu ministrijas pārstāvji, Lielvārdes novada pašvaldībai līdz 2016.gada 19.augustam jāsniedz starptautiskas auditoru firmas atzinums.

Kā aģentūrai LETA atklāja Lielvārdes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Ruskule, dome audita veikšanai nolēmusi piešķirt līdz 10 000 eiro no tās rezerves fonda.

LETA jau informēja, ka pērn decembra sākumā tapa zināms, ka bijušais Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Āboliņš Valsts kasē iesniedzis iesniegumu, kam pievienots vekselis par 200 miljoniem eiro. Pašvaldības domes priekšsēdētāja vietniece Vita Volonte (RA) aģentūrai LETA toreiz apgalvoja, ka par to iepriekš neesot ticis informēts neviens domes darbinieks vai deputāts.

Ņemot vērā minēto, Lielvārdes novada dome anulēja Āboliņa paraksta tiesības un nolēma tiesībsargājošajām iestādēm lūgt izvērtēt bijušā domes priekšsēdētāja rīcību. Savukārt pats Āboliņš atkāpās no amata.

Vēlāk bijušais domes priekšsēdētājs aģentūrai LETA skaidroja, ka, noslēdzot vērienīgo darījumu, Lielvārdes pašvaldība būtu ieguvusi papildu līdzekļus, kas tiktu investēti novada attīstībā. Pēc viņa teiktā, darījumam nav nekādu nosacījumu, nebūtu nepieciešams ņemt aizdevumus, jo, ja vekselis tiktu parakstīts, tam klāt būtu līgums par finansējumu - alternatīvā finansējuma piesaistīšanu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)