Banner 980x90

Lielvārdes vekseļa lietas vaininieks izsaka pretenzijas pret domes vadītāju Balodi

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Bijušais Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Jānis Āboliņš (Vidzemes partija), kurš no šī amata atkāpās pēc 200 miljonu eiro vērta vekseļa parakstīšanas pašvaldības vārdā, aicinājis pašreizējo domes priekšsēdētāju Imantu Balodi (V) atkāpties no amata.

Kā aģentūrai LETA skaidroja Āboliņš, viņš uzskata, ka Balodi vajadzētu atstādināt no amata, pamatojoties uz tiem lēmumiem, kurus Balodis ir pieņēmis, piemēram, par pašvaldības vadības ziņojumu, kurā tika norādīts, ka pašvaldība uzņēmusies parādsaistības 200 miljonu eiro apmērā. "Es uzskatu, ka tikai tā dēļ pašvaldībai tika atteikti Eiropas Savienības finanšu līdzekļi. Jautājums ir arī par siltuma tarifiem, jo uzskatu, ka priekšsēdētājs vienpersoniski pieņēmis lēmumu par to, kādus siltumtarifus virzīt apstiprināšanai," bilst deputāts.

Āboliņš gan atklāja, ka pagaidām no pārējiem deputātiem nav saņēmis atbalstu šajā jautājumā. Tāpat viņš izteicās, ka ir sācies priekšvēlēšanu laiks, tāpēc domes deputāti varētu arī apsvērt iespēju tomēr Balodi no amata atbrīvot.

Kā ziņots, pērn decembra sākumā tapa zināms, ka bijušais Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Āboliņš Valsts kasē iesniedzis iesniegumu, kam pievienots vekselis par 200 miljoniem eiro. Pašvaldības domes priekšsēdētāja vietniece Vita Volonte (RA) aģentūrai LETA toreiz apgalvoja, ka par to iepriekš neesot ticis informēts neviens domes darbinieks vai deputāts.

Ņemot vērā minēto, Lielvārdes novada dome anulēja Āboliņa paraksta tiesības un nolēma tiesībsargājošajām iestādēm lūgt izvērtēt bijušā domes priekšsēdētāja rīcību. Savukārt pats Āboliņš atkāpās no amata.

Tāpat Lielvārdes novada domes deputāti nolēma piešķirt finansējumu, lai slēgtu līgumu ar starptautisku auditoru kompāniju, kas izvērtēs Āboliņa parakstītā vekseļa juridisko spēku un sniegs savus priekšlikumus iespējamiem risinājumiem.

Tagad tapis zināms, ka atzinumā, ko Lielvārdes novada pašvaldība saņēmusi no SIA "Deloitte Latvia", teikts, ka Āboliņa vienpersoniski parakstītais dokuments nav uzskatāms par saistošu, tā atklājis pašvaldības priekšsēdētājs Balodis.

Pats Āboliņš aģentūrai LETA iepriekš skaidroja, ka, noslēdzot vērienīgo darījumu, Lielvārdes pašvaldība būtu ieguvusi papildu līdzekļus, kas tiktu investēti novada attīstībā. Pēc viņa teiktā, darījumam nav nekādu nosacījumu, nebūtu nepieciešams ņemt aizdevumus, jo, ja vekselis tiktu parakstīts, tam klāt būtu līgums par finansējumu - alternatīvā finansējuma piesaistīšanu.

Tāpat Āboliņš turpina strādāt Lielvārdes novada domē kā deputāts un šogad jūlija sākumā aģentūrai LETA pauda, ka pagaidām negrasās nolikt domes deputāta mandātu. Tā viņš reaģēja uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārā sekretāra Jāņa Eglīša norādīto, ka Āboliņam ētisku apsvērumu dēļ būtu jānoliek deputāta pilnvaras.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)