Banner 980x90

Mēneša priekšmets Ogres muzejā - Vides aizsardzības kluba karogs

Karogs ir noteiktas formas (visbiežāk taisnstūrveida) simbols, kurā izmantotas noteiktas krāsas un reizēm arī dažādi simboli. Praktiski tas ir auduma gabals attiecīgajās krāsās un iestiprināts karoga kātā. Karogi galvenokārt tiek izmantoti simbolizēšanai, ar to palīdzību var identificēties vai arī signalizēt. Zaļā ir dabas pasaules krāsa. Zaļo uztver kā ekoloģijas un miera simbolu, pilsētas informācijas portālam Ogre24.lv skaidro Ogres Vēstures un mākslas muzejā.

Baltā krāsa reprezentē tīrību un neitralitāti. Šīs krāsas savā karogā izvēlējās Vides aizsardzības klubs (VAK) – vecākā nevalstiskā organizācija Latvijā, dibināta vēl padomju laikā 1987. gada 22. februārī Rīgā. Atmodas gados (1987 - 1991) VAK kļuva par vienu no galvenajiem politiskajiem spēkiem Latvijas neatkarības atjaunošanā. Tā bija sazarota, labi strukturēta organizācija. VAK Ogres nodaļa tika dibināta 1988. gada nogalē.

Padomju gados nebija iespējams pat iedomāties publiskos, jo sevišķi TV translētos pasākumos lietot sarkanbaltsarkano karogu. Bet VAK karoga izmēra un krāsu joslu proporcijas, kā arī zaļās krāsas tonalitāte melnbaltajos televizoru ekrānos skatītajiem nepārprotami asociējās ar neatkarīgās Latvijas laika sarkanbaltsarkano karogu. Padomju drošības iestāžu darbiniekiem nebija pārliecinošu argumentu, lai šos karogus aizliegtu. VAK reģionālajām nodaļām nebija obligāta prasība sarūpēt savu karogu, ne arī standarti noformējumā.

Sākotnēji VAK Ogres nodaļai bija vienkāršs zaļbaltzaļš karogs, bet 1989. gadā ogrēniete māksliniece Aleksandra Krēsliņa izgatavoja jaunu karogu. Jaunais karogs ir zaļā krāsā, centrā auseklītis, kura staru krāsas simbolizē gan Latvijas karogu, gan VAK izvēlētās krāsas. Krāšņajam rotājumam māksliniece izmantojusi vēl neatkarīgās Latvijas laika pušķus un bārkstis.

Muzeja krājumā karogs nonācis pateicoties toreizējā VAK Ogres nodaļas vadītāja, tagadējā muzeja vēstures speciālista Arno Smiltnieka dāvinājumam. Pirms tam karogs glabājās VAK Ogres nodaļas birojā Krasta ielā. Ogres Vides aizsardzības kluba biedri kā aktīvs kodols ar šo karogu piedalījās gājienos, mītiņos, valsts svētku svinībās un citās sabiedriski politiskās aktivitātēs. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)