Banner 980x90

NMPD aicina iedzīvotājus tipisku ziemas saslimšanu gadījumā konsultēties ar ģimenes ārstu, nevis uzreiz saukt ātro palīdzību

Rīga, 17.dec., LETA. Sākoties ziemas sezonai, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) aicina iedzīvotājus paaugstinātas temperatūras un saaukstēšanās gadījumā konsultēties ar savu ģimenes ārstu, nevis veikt dienesta izsaukumu, aģentūru LETA informēja NMPD komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša.

Bukša skaidroja, ka pašlaik NMPD ik dienu saņem aptuveni 100 nepamatotus izsaukumus, kas saistīti ar ziemas sezonai tipiskām elpceļu vīrusu saslimšanām, kas norit ar paaugstinātu ķermeņa temperatūru, iesnām, klepu un galvassāpēm. Lielākā daļa šādu nepamatotu izsaukumu saņemta tieši Rīgā, kur vienlaikus ir visplašākās palīdzības saņemšanas alternatīvas.

"Diemžēl mediķu brigāde nereti tiek izsaukta tāpēc, ka mājas nav bijis termometrs un temperatūru pazeminoši medikamenti. Viena no biežākajām kļūdām ir arī nepietiekama šķidruma - ūdens, sulas vai zāļu tējas - uzņemšana, kas nepieciešams, lai veiksmīgāk atveseļotos. Bieži vien cilvēki nezina, kā pareizi rīkoties temperatūras gadījumā. Taču šie jautājumi jārisina ar ģimenes ārsta palīdzību, nevis vēršoties ārkārtas dienestā," pauda NMPD direktore Liene Cipule.

Šādās vienkāršākās medicīniskās situācijās iedzīvotājiem pastiprināti vēršoties NMPD, būtiski palielinās brigāžu noslodze un līdz ar to risks savlaicīgi ierasties uz dzīvībai bīstamiem izsaukumiem, norādīja Cipule, piebilstot, ka dienests joprojām strādā ārkārtas medicīniskās situācijas režīmā Rīgā un tā resursi ir jākoncentrē uz kritiskām situācijām.

NMPD aicina iedzīvotājus savlaicīgi sazinies ar savu ģimenes ārstu un jautāt padomu par pareizu ārstēšanos. Vakaros un brīvdienās , kad ģimenes ārsti nestrādā, palīdzību var saņemt pie dežūrārstiem, kam ir tādas pašas pilnvaras kā ģimenes ārstiem. Vizīte pie dežūrārsta maksā tik pat, cik vizīte pie ģimenes ārsta. Rīgā dežūrārsti pieejami 12 vietās, bet ārpus Rīgas - Daugavpilī, Rēzeknē, Ventspilī, Liepājā, Siguldā, Jēkabpilī, Jelgavā u.c. lielākajās pilsētās.

Tāpat ārpus ģimenes ārsta darba laika palīdzību var saņemt arī steidzamās medicīniskās palīdzības punktos 15 vietās visā Latvijā, kuru atrašanās vietas pieejamas NMPD mājaslapā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)