Banner 980x90

Pētījums: Tikai 9% Latvijas iedzīvotāju mājokļu uzstādīti dūmu detektori

Rīga, 21.marts, LETA. Latvijā 46% iedzīvotāju bijusi saskarsme ar ugunsgrēku, taču tikai 9% iedzīvotāju mājokļu ir uzstādīti dūmu detektori, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pasūtītais pētījums.

46% iedzīvotāju ir bijusi saskarsme ar ugunsgrēku - pašiem, tuviniekiem, draugiem vai kaimiņiem. 63% cilvēku uzskata, ka ir svarīgi, lai viņu mājokļos būtu ugunsdzēsības aparāts, bet tikai 13% aptaujāto atzinuši, ka tāds mājoklī ir. Līdzīga situācija ir ar dūmu detektoriem, proti, 68% iedzīvotāju ir svarīgi, lai tas būtu uzstādīts, tomēr tikai 9% iedzīvotāju mājoklī tāds izvietots.

Kā iemesli un šķēršļi, kas liedz iegādāties ugunsdzēsības aparātus un dūmu detektorus, aptaujātie minējuši finansiālos faktorus un laika trūkumu. Aģentūra LETA pārliecinājās, ka tirdzniecības vietās internetā lētākie ugunsdzēsības aparāti maksā, sākot no aptuveni desmit eiro, bet detektori - no aptuveni pieciem eiro.

Ugunsdzēsības aparāti un detektori ir ļoti vienkāršas lietas, un tos var elementāri pielietot, šodien atgādināja VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš. Lai arī cilvēki domā, ka miegā spēs sajust sadūmojumu, šis arguments ir maldīgs, jo pietiek ar piecām minūtēm, lai iestātos nāve, norādīja Āboliņš pamatojot dūmu detektoru nepieciešamību.

Āboliņš norādīja, ka tikai preventīvais darbs un sabiedrības izglītošana var izmainīt sabiedrības attieksmi par nepieciešamību aprīkot mājokļus ar ugunsdzēsības aparātiem un detektoriem.

Ugunsdrošības noteikumi paredz, ka no 2020.gada 1.janvāra katrā dzīvojamā mājā un dzīvoklī jābūt dūmu detektoram un privātmājās jābūt ugunsdzēsības aparātam. VUGD priekšnieks gan norādīja, ka dienests plāno veikt pārbaudes dzīvojamā sektorā, taču mērķis neesot iedzīvotāju administratīva sodīšana.

Pētījums liecina, ka 71% iedzīvotāju mājokļos pastāv kāds ugunsnedrošs faktors, piemēram, nav pārbaudīta elektroinstalācija. 74% iedzīvotāju atzinuši, ka ir ieinteresēti saņemt informāciju par ugunsdrošību.

Atgādinot par prevencijas nozīmi, Āboliņš norādīja, ka 24.martā VUGD lielveikalos rīkos akciju, kurā ugunsdzēsēji sniegs iedzīvotājiem konsultācijas par ugunsdrošības jautājumiem.

Pētījumu veica sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS. Pētījums veikts no pagājušā gada oktobra līdz šī gada janvārim. Kopumā pētījumā piedalījās 1104 respondentu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)