Banner 980x90

precizēta - Ikšķiles pašvaldība saņēmusi pieprasījumu no Ģenerālprokuratūras par iedzīvotāju aptaujas organizēšanu

(1.rindkopā precizēta Induļa Trapiņa pašreizējā politiskā piederība.)

Rīga, 15.maijs, LETA. Ikšķiles novada dome saņēmusi pieprasījumu no Ģenerālprokuratūras par iedzīvotāju aptaujas organizēšanu, šodien preses konferencē informēja Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš (LZP).

Pašvaldība Ģenerālprokuratūras vēstuli saņēmusi 10.maijā. Ģenerālprokuratūra pašvaldībai pieprasījusi iesniegt iedzīvotāju aptaujas par administratīvi teritoriālo reformu nolikumu, tās organizēšanas izdevumiem un citām pašvaldības organizētajām aptauju.

Ģenerālprokuratūra neesot noteikusi kādu īpašu termiņu, līdz kuram datumam pašvaldībai ir jāsniedz atbilde, tādēļ pašvaldība atbildi sniegs likumā noteiktajā kārtībā.

"Mēs pašvaldībā joprojām nesaprotam, kādu pārkāpumu esam izdarījuši, noskaidrojot savu iedzīvotāju viedokli par viņiem būtisku jautājumu - administratīvi teritoriālo reformu," sacīja Trapiņš.

Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs ir pateicīgs Ikšķiles novada iedzīvotājiem par izrādīto interesi un aktivitāti aptaujas norisē. "Ikšķiles novada iedzīvotāji parādīja un pierādīja, ka viņi nav vienaldzīgi pret notiekošajiem procesiem Latvijas valstī, novadā un sev tuvajā apkaimē. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piedāvātā karte netika iepriekš apspriesta nedz ar iedzīvotājiem, nedz tika informēta pašvaldība, tā vietā tika pieņemts lēmums. Mūsuprāt šāda rīcība neatbilst demokrātiskas valsts priekšnoteikumiem, ir nepieciešamas diskusijas šādu jautājumu risināšanā. Tāpēc Ikšķiles novads iestājās par iedzīvotāju skaidra un precīza viedokļa noskaidrošanu," uzsvēra Trapiņš.

Pašvaldības vadītājs informēja, ka neesot saņemts arī nekāds skaidrojums no VARAM par to, kas konkrēti ministrijas ieskatā ir pārkāpts aptaujas organizēšanā, VARAM pārstāvji nav atsaukušies arī aicinājumam sniegt savus skaidrojumus un argumentus.

Trapiņa ieskatā aptaujas rezultāti pierāda, ka sabiedrība nav mierā ar šādu procesu. "25.maijā gaidāmajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās aicinu iedzīvotājus rūpīgi izvērtēt politisko partiju piedāvājumu, jo šādi precedenti, kas apliecina lēmumus, ar kuriem netiek ievērota Eiropas Savienības (ES) pašvaldību harta, rada šaubas vai un kā tiks pārstāvētas un aizstāvētas pašvaldību intereses ES," aicināja pašvaldības vadītājs.

"Aptauja noritēja no 29.aprīļa līdz 11.maijam, tajā varēja piedalīties arī attālināti - elektroniski nosūtot aptaujas lapu gan ar elektronisko parakstu, gan izmantojot portālu "latvija.lv". Tika izveidota sistēma, kas nodrošināja to, ka aptaujas laikā tiek ievērota personas datu aizsardzība, kā arī - piedalīties var tikai Ikšķiles novadā deklarēta persona un viedokli paust varēja tikai vienu reizi," stāstīja izpilddirektora vietniece Ruta Kalniņa.

Ikšķiles novada domes priekšsēdētaja vietnieks Česlavs Batņa uzsvēra, ka tagad pašvaldības iedzīvotāji, izsakot savu viedokli aptaujā, domei ir devuši mandātu paust viedokli pret izstrādāto administratīvi teritoriālās reformas modeli.

"Ikšķiles novads jūtas lokālpatriotisks patstāvīgs novads, tas nav sava ego izpaudums, tieši otrādi - Ikšķiles novads veic iemaksas vairāk nekā 1 miljona eiro apmērā pašvaldību izlīdzināšanas fondā. Mēs iestājamies par līdzvērtīgu izaugsmi visos novados," uzsvēra Batņa.

Ikšķiles novada domes izpilddirektors Mariss Martinsons apliecināja, ka tika izdarīts viss, lai aptauja noritētu atbilstoši likumdošanai, tika ievēroti visi priekšnoteikumi, lai aptaujas rezultāti būtu leģitīmi. Aptaujas rezultātus Ikšķiles novada dome iesniegs VARAM, Ministru kabinetam un Saeimai.

Martinsons atgādināja rūpīgi iepazīties arī ar Saeimas lēmumu, ar kuru administratīvi teritoriālā reforma iesākta, kurā teikts, ka reformas mērķis ir izveidot ekonomiski attīstīties spējīgas administratīvās teritorijas. "Uzskatu, ka pašlaik Ikšķile ir tieši šāda teritorija, tāpēc neredzu pamatu un iemeslu, kāpēc to vajadzētu mainīt un sagraut," pauda Martinsons.

Jau ziņots, ka 11.maijā noslēdzās Ikšķiles novada iedzīvotāju aptauja par viedokli jautājumā: "Vai jūs esat par Ikšķiles novadu kā patstāvīgu Latvijas Republikas administratīvo teritoriju?". Aptaujā piedalījās 3299 Ikšķiles novadā deklarētie iedzīvotāji, tai skaitā 88 jaunieši no 15 līdz 18 gadu vecumam. Uz jautājumu ar "Par" atbildēja 3248 respondenti jeb 98,45%, ar "Pret" - 51 respondents jeb 1,55%. Aptaujas rezultāti liecina, ka 95,88% novada iedzīvotāju, kas sasnieguši 18 gadu vecumu, atbalsta viedokli par Ikšķiles novada kā patstāvīgas Latvijas Republikas administratīvās teritorijas saglabāšanu.

LETA jau ziņoja, ka ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) 25.aprīlī izdeva rīkojumu, ar kuru tika apturēta minētās Ikšķiles novada iedzīvotāju aptaujas nolikuma darbība, tādēļ saskaņā ar normatīvo aktu prasībām tika sasaukta domes ārkārtas sēde. Dome nolēma lūgt Satversmes tiesai atcelt šo ministra rīkojumu.

Vides aizsardzības un reģionālā ministrija (VARAM) norādījusi, ka ne likums "Par pašvaldībām", ne arī citi normatīvie akti pašlaik neparedz domei tiesības organizēt sabiedrības viedokļa noskaidrošanu, rīkojot iedzīvotāju aptauju, kas pēc savas formas atgādina iedzīvotāju piedalīšanos vēlēšanās vai vietējā referendumā un saistošā lēmuma pieņemšanā.

Vienlaikus Pūce iepriekš norādījis, ka pašvaldību vidū ir arī vairāki "labie piemēri", kad aptaujas tiek rīkotas atbilstoši normatīvajiem aktiem. Kā piemēru ministrs minēja Rugājus un Ozolniekus, kur aptauju organizēs kā sabiedrisko apspriešanu vai socioloģisko aptauju. "Mums nav pilnīgi nekādu iebildumu pret šādām aktivitātēm, taču tām ir jānotiek atbilstoši likumam, un šāda iespēja pašvaldībām ir," sacīja Pūce.

Pūce ir vērsies tiesībsargājošajās iestādēs par Ikšķiles novada iedzīvotāju aptaujas organizēšanu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)