Banner 980x90

Rinkēvičs: prezidentūra "iekritusi" vētrainā laikā, tomēr bijusi veiksmīga

Lai gan Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības (ES) padomē notiek ļoti vētrainā laikā, kopumā tā ir bijusi veiksmīga, intervijā laikrakstam "Diena" pauž ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Prezidentūras laiku Rinkēvičs raksturo kā vētrainu, atsaucoties uz notikumiem Ukrainā, kuru ietekme uz Austrumu partnerību gan bija sagaidāma, līdz ar to tam gatavojās. Tomēr terora akti Parīzē un Kopenhāgenā, patlaban lielā krīze Vidusjūras valstīs, deva papildus slodzi, atzīst ministrs.

"Taču kopumā es domāju, ka mums nav ko lieki sevi noniecināt - tas ir ne tikai mans, bet ļoti daudzu ES dalībvalstu, arī kolēģu Eiropas Komisijā un Eiropas Parlamentā viedoklis, ka mūsu prezidentūra ir bijusi veiksmīga," pauž ministrs.

Lūgts pamatot šo viedokli, Rinkēvičs norāda, ka jau šobrīd ir paveikti visi sagatavošanas darbi slavenā Junkera plāna jeb Eiropas Stratēģisko investīciju fonda darbībai. "Esam bijuši ārkārtīgi efektīvi - Eiropai ļoti īsā laikā - mazāk nekā pusgadā - panācām, ka no idejas tas materializējies jau par noteiktu mehānismu dalībvalstu ekonomiku sildīšanai. Kā mēs šo fondu varētu izmantot savā labā, tas vairs nav prezidentūras jautājums, tas vairāk attiecas uz to, cik aktīvi izmantojam iespējas," saka ministrs.

Kā otru aktualitāti viņš min Enerģētikas savienības izveidi, kuras aizsākums lielā mērā saistāms ar Rīgā nolemto.

Savukārt kā trešo prezidentūras rādītāju ministrs min Austrumu partnerības samitu. "Vieniem tā šķiet izgāšanās, citiem - veiksme. Protams, daudz kas ir atkarīgs no tā, ko katrs gaidīja," norāda Rinkēvičs.

ES ir skaidri apliecinājusi, ka tā turpinās aktīvu iesaisti Austrumu kaimiņu un partnerības politikā, uzsver ministrs. Viņš gan nenoliedz, ka atsevišķām ES dalībvalstīm bija liela vēlme pārskatīt Viļņā, Varšavā un Prāgā lemto, taču tas nav noticis. "Esam panākuši, ka attiecībās ar Austrumu partnerības valstīm būs daudz individuālāka pieeja. Asociācijas partneriem - daudz lielāks atbalsts reformu procesā. Ar tām valstīm, kas nevēlas tuvoties ES, - attiecīgi savs ceļš," norāda ministrs.

Latvijas prezidentūra ES Padomē norisinās 2015.gada pirmo pusgadu. Latvija pārņēma prezidentūru no Itālijas un jūnija beigās nodos to Luksemburgai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)