Banner 980x90

Kredīta iespējas uzņēmējiem

Kapitāla trūkums ir viens no izplatītākajiem iemesliem, kāpēc cilvēki neīsteno savas biznesa idejas. Un taisnība – jaunajiem uzņēmējiem naudas aizdevumi pieejami daudz grūtāk nekā uzņēmumiem jau ar ilgāku darba pieredzi. Tas ir iemesls, kāpēc vairums – 85% – jauno uzņēmēju sākotnēji paļaujas uz saviem uzkrājumiem vai naudu, ko tie piesaistījuši no apkārtējiem – ģimenes vai draugiem. Tomēr pēc pirmā sekmīgā perioda (parasti gads) var jau domāt par darbības paplašināšanu aizņemoties.

Kāpēc aizņemties?
Par sekmīgu var uzskatīt tādu uzņēmējdarbību, ar kuru pelna naudu. Un, protams, paplašinoties iespējams pelnīt vairāk. Tā, piemēram, ja viens veikals uzņēmējam mēnesī nes 1000 eiro peļņu, trīs tikpat ienesīgi veikali nopelnītu jau 3000 eiro. Šeit tad vienīgie jautājumi ir vien par gudru paplašināšanos – jābūt pārliecinātam, vai tiešām vēl diviem veikaliem būs vieta tirgū un vai arī tie spēs pelnīt – un par to vai pietiek finanšu atvērt un uzturēt vēl divus veikalus. Ja uzņēmējs ir pārliecināts, ka viņa uzņēmums spēj augt ar lielāku atdevi, nekā ir kredītprocentu maksājums (parasti zem 2% mēnesī), jebkurš aizdevums darbības paplašināšanai ļaus pelnīt vairāk.

Cik daudzi uzņēmēji aizņemas?
Lai gan nav pieejami dati par uzņēmēju skaitu, kam izsniegti naudas aizdevumi, Latvijas Bankas kredītu reģistra statistika liecina, ka juridiskās personas (tostarp arī valsts pārvalde) Latvijā kopā aizņēmušās vairāk nekā 12 miljardus eiro. No šīs statistikas var secināt, ka Latvijas uzņēmēji aktīvi izmanto aizdevumus.

Viens no populārākajiem aizdevuma veidiem ir kredītlīnija uzņēmējiem. Kredītlīnija, ko bieži dēvē arī par overdraftu, ir aizdevuma veids, kurā noteikta naudas summa pieejama jebkurā brīdī, taču kredītprocentus aprēķina tikai par fiziski iztērēto. Tā, piemēram, uzņēmējam izsniedz 50 tūkstošus eiro vērtu kredītlīniju, bet viņš izmanto tikai 10,000 eiro – tādējādi arī maksā tikai par šiem 10,000. Šāds aizdevums var palīdzēt uzņēmējam ilgākā termiņā plānot savu ikdienu, neuztraucoties par ienākošo bilanci un katra kreditora divu dienu maksājuma kavējumu. Tas ir īpaši svarīgi tieši uzņēmējdarbības pirmajā periodā.

Uzņēmuma kredīta tipi
Tā kā tirgū pastāv dažādi aizdevēji, pieejami arī dažādi aizdevumi. Jau minējām, ka uzņēmēju vidū populāra ir kredītlīnija uzņēmuma vārdā. Var minēt aizdevumu apgrozāmajiem līdzekļiem, investīcijām vai pat nekustamā īpašuma projektiem – visos gadījumos procentu likmes būs zemākas, taču aizdevējs var prasīt atskaitīties par naudas izmantošanu.

Svarīgākais, ņemot kredītu
Jebkurš uzņēmējs zinās, ka zināšanas ir nauda. Šis princips nemainās arī aizdevuma gadījumā – pirms aizņemties (īpaši, ja nepieciešama lielāka summa), būtu jāveic situācijas izpēte, salīdzinot dažādus aizdevumu veidus un saprotot, kurš ir atbilstošākais konkrētajai situācijai. Pēc tam šos kredītus ieteicams solis ir – kredītu salīdzināšana, jo kredītu nosacījumi un procentu likmes var būtiski atšķirties. Lai uzņēmējiem palīdzētu orientēties brīžos, kad nepieciešami naudas aizdevumi, Somijas uzņēmums Sortter izveidojis kredītu salīdzināšanas rīku. Tajā vienuviet iespējams redzēt visus aizdevumus un tos salīdzināt. Sortter ir vieglākais veids, kā ietaupīt uz kredītprocentiem un būt drošam, ka aizdevums nav neizdevīgs. 

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)